Annonce
Tarm

Udvalgsformand: En bus rundt om fjorden kan gavne både turister og ansatte

I flere år har viceborgmester Søren Elbæk drømt om en bus rundt omkring fjorden i højsæsonen. Måske kan det være en løsning på problemerne i Bork. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Væksten i turismen kommer til at stille helt nye krav til den kollektive trafik - og det kan være en hjælp for både sæsonansatte og turister, hvis der indsættes en ny bus om sommeren, mener formand for erhvervs- og vækstudvalget Søren Elbæk (S).

RINGKØBING-SKJERN: Mangelfuld. Sådan betegner viceborgmester og formand for erhvervs- og vækstudvalget Søren Elbæk (S) den kollektive trafik i Vestjylland.

Sagen om Bork Vikingehavns manglende busforbindelse harmonerer ikke godt med, at kommunen gerne vil satse på turismen. Men det kan være en anledning til at se på, om der skal en ny mulighed ind, som både kan gavne turisterne og sæsonarbejderne:

- I mange år har jeg haft en drøm om en turistforbindelse rundt om fjorden i sommermånederne, som både turister og fastboende kan bruge. Om det er en god forretning, ved jeg ikke, forklarer Søren Elbæk.

I løbet af de kommende år vil der ske meget med turismen i Ringkøbing-Skjern Kommune. Ud over, at der i forvejen er mange sommerhuse i området, så kommer Lalandia også til om nogle år. Naturkraft åbner næste år, Nationalparken er i støbeskeen, og Søren Elbæk vurderer, at den stigende turisme vil stille nye og større krav til transportmulighederne. En busforbindelse rundt om fjorden vil kunne sende turister på sightseeing, men den kan også give noget ekstra til restauranterne i området, hvor folk kan tage en bus til en restaurant uden at behøve spekulere på, hvem der skal køre hjem.

- Hvis det skal have værdi, skal der også være et flow i det. Spørgsmålet er, om der er en lille forretning i det, men det er noget, som der kan regnes på, siger Søren Elbæk, der vil tage ideen med videre.

Annonce

Svært at udvide Rute 69

Bork betjenes af Rute 69, der kører mellem Skjern og Nr. Nebel, og som tidligere har været i fare for at blive lukket ned i forbindelse med en regional sparerunde. Ringkøbing-Skjern Kommune har derfor overtaget den fra regionen for at sikre dækningen. På skolefridage kører den fem gange, og teknik- og miljøudvalgets formand John G. Christensen (S) vurderer, at det er den samme oplevelse, som mange andre mindre bysamfund har.

- Der er ikke udsigt til, at busdækningen bliver bedre. Vi kan ikke skaffe alle de penge, der skal til for at drive denne service, siger John G. Christensen.

Overtagelsen af ruten betyder også, at den løbende skal justeres til efter behovet. Det kan være, at der skal indsættes en flexbus for at imødekomme efterspørgslen, men igen er det et spørgsmål om økonomi, for det koster også, når bussen står stille.

Om problemet med, at skoleelever har svært ved at komme på Bork Vikingehavn, siger John G. Christensen:

- Jeg går ud fra, at skolerne har et budget til at booke en bus, og når den kollektive trafik ikke er så tætdækkende, så er der denne anden løsning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Frækt indbrud i Hvide Sande: Tyve stjal designermøbler for 110.000 kroner

Leder For abonnenter

Det er æ' så ring' endda

Vi har hørt om de sorte skyer over virksomheder, der uafbrudt er på jagt efter kvalificeret arbejdskraft. Vi har hørt om fremtidens store problemer med, at Vestjylland bliver affolket, og alt kommer til at ligge øde hen, fordi ingen gider flytte til området. Vi har hørt om, at et af de få områder, der vil opleve fremgang, er sprogskoler, fordi alle nye medarbejdere bliver hentet i udlandet og skal lære dansk, før de kan løse arbejdsopgaverne. Nogle af de triste forudsigelser og negative fremtidsudsigter har måske en smule på sig, men inden vi alle sammen falder ned i et sort beskæftigelseshul, er det værd at give de positive historier et par ekstra pæne ord med på vejen. Lige nøjagtig i den positive afdeling var der hele to eksempler i den forgangne weekend. Tiden nærmer sig nemlig, hvor oplevelsescentret Naturkraft åbner dørene for første gang, og med en forventning om godt 200.000 besøgende om året skal der selvfølgelig ansættes mange. I runde tal skal der være 100 sæsonarbejdere og 25 fastansatte i sving, og det kan lyde som noget af en udfordring at finde det antal medarbejdere, hvis det sorte beskæftigelseshul virkelig er så stort, som nogen mener. Om Naturkraft-direktør Peter Sand aldrig har hørt om de negative meldinger om den fremtidige jobsituation, skal stå hen i det uvisse, men uanset hvad ser han - heldigvis - ingen sorte skyer. Heller ikke efter, at oplevelsescentret havde åbent hus, hvor interesserede var inviteret til at kigge forbi til en snak om jobmulighederne. Han vurderer ikke, det bliver et problem at rekruttere - det bliver mere et spørgsmål om at finde de rigtige. Den med, at ingen gider flytte til "sidste stop før Vesterhavet", kender han åbenbart heller ikke noget til, for der bliver vist interesse fra store dele af landet: "Jeg kan godt tilbagevise det dér med, at folk ikke vil til Vestjylland. Når vi har noget, der er interessant nok, så kommer de". Det er også på sin plads at nævne, at i weekenden deltog fire vestjyder ved DM i Skills - en konkurrence for unge på en erhvervsuddannelse. To af de fire, en bager og en anlægsstruktør, gik helt til tops. Så det ser ud til, at der også i 2020 er andet end turistbranchen at byde på her i det vestjyske, når de unge mennesker skal tage skridtet ind på arbejdsmarkedet. Så det er vel æ' så ring' endda.

Annonce