Tarm

Udvalgsformand: En bus rundt om fjorden kan gavne både turister og ansatte

I flere år har viceborgmester Søren Elbæk drømt om en bus rundt omkring fjorden i højsæsonen. Måske kan det være en løsning på problemerne i Bork. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Væksten i turismen kommer til at stille helt nye krav til den kollektive trafik - og det kan være en hjælp for både sæsonansatte og turister, hvis der indsættes en ny bus om sommeren, mener formand for erhvervs- og vækstudvalget Søren Elbæk (S).

RINGKØBING-SKJERN: Mangelfuld. Sådan betegner viceborgmester og formand for erhvervs- og vækstudvalget Søren Elbæk (S) den kollektive trafik i Vestjylland.

Sagen om Bork Vikingehavns manglende busforbindelse harmonerer ikke godt med, at kommunen gerne vil satse på turismen. Men det kan være en anledning til at se på, om der skal en ny mulighed ind, som både kan gavne turisterne og sæsonarbejderne:

- I mange år har jeg haft en drøm om en turistforbindelse rundt om fjorden i sommermånederne, som både turister og fastboende kan bruge. Om det er en god forretning, ved jeg ikke, forklarer Søren Elbæk.

I løbet af de kommende år vil der ske meget med turismen i Ringkøbing-Skjern Kommune. Ud over, at der i forvejen er mange sommerhuse i området, så kommer Lalandia også til om nogle år. Naturkraft åbner næste år, Nationalparken er i støbeskeen, og Søren Elbæk vurderer, at den stigende turisme vil stille nye og større krav til transportmulighederne. En busforbindelse rundt om fjorden vil kunne sende turister på sightseeing, men den kan også give noget ekstra til restauranterne i området, hvor folk kan tage en bus til en restaurant uden at behøve spekulere på, hvem der skal køre hjem.

- Hvis det skal have værdi, skal der også være et flow i det. Spørgsmålet er, om der er en lille forretning i det, men det er noget, som der kan regnes på, siger Søren Elbæk, der vil tage ideen med videre.

Svært at udvide Rute 69

Bork betjenes af Rute 69, der kører mellem Skjern og Nr. Nebel, og som tidligere har været i fare for at blive lukket ned i forbindelse med en regional sparerunde. Ringkøbing-Skjern Kommune har derfor overtaget den fra regionen for at sikre dækningen. På skolefridage kører den fem gange, og teknik- og miljøudvalgets formand John G. Christensen (S) vurderer, at det er den samme oplevelse, som mange andre mindre bysamfund har.

- Der er ikke udsigt til, at busdækningen bliver bedre. Vi kan ikke skaffe alle de penge, der skal til for at drive denne service, siger John G. Christensen.

Overtagelsen af ruten betyder også, at den løbende skal justeres til efter behovet. Det kan være, at der skal indsættes en flexbus for at imødekomme efterspørgslen, men igen er det et spørgsmål om økonomi, for det koster også, når bussen står stille.

Om problemet med, at skoleelever har svært ved at komme på Bork Vikingehavn, siger John G. Christensen:

- Jeg går ud fra, at skolerne har et budget til at booke en bus, og når den kollektive trafik ikke er så tætdækkende, så er der denne anden løsning.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Kultur

'Vestjyllands smukkeste motionsløb': Vejrguderne kastede glans over cykelløb

Tarm For abonnenter

Jonas har fans verden over - men skal stadig gå tur med hunden Pepsi hjemme i Tarm

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Annonce