Annonce
Videbæk

Udvalgsformand: Ærgerligt at forældre fraråder andre at flytte til Spjald

Trine Ørskov (S) siger, der bliver afsat penge til mere dagpleje på fremtidige budgetter - men at det ikke vil lave om på situationen i Spjald. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Trine Øsrkov (S), udvalgsformand for børne- og familieudvalget, forstår forældrenes ønske om pasning i Spjald, men siger, det vil koste penge at lave strukturen om.
Annonce

Spjald: En stor flok forældre i Spjald er frustrerede over, at de ikke kan få kommunale vuggestuepladser til deres børn i byen. De skal køre til Ølstrup for at aflevere dem i vuggestue. De ønsker, at kommunen beholder en opsagt dagplejevikar for at kunne beholde pasningspladser til de mindste i Spjald. Trine Ørskov (S), der er formand for børne- og familieudvalget, afviser dog det ønske.

Hvordan kan det være, at man ikke vil oprette en ekstra dagplejeplads i Spjald, når der nu angiveligt er børn til det?

- Spjald pasningsdistrikt hænger sammen med Ølstrup og Hover-Torsted, og derfor ser man på behovet samlet inden for det område.

Forældrene er kede af, at de skal køre ud af byen for at få pasning til deres børn. Kan du forstå, de er frustrerede?

- Jeg kan da godt forstå, at hvis man bor i Spjald by, vil man gerne have sit barn passet der. Men jeg er også nødt til at sige, at distrikterne er sådan her, og det betyder, at selv hvis man får plads i Ølstrup, så lever kommunen op til sin pasningsgaranti. Hvis man skulle holde det inden for Spjald, ville det betyde, at vi skulle lave om i distrikterne, så Spjald havde sit eget distrikt.

Kunne man overveje at flytte flere pladser til Spjald fra de omkringliggende byer, hvor der ikke er så mange børn til at udfylde de pladserne?

- Det, der er i Ølstrup, er ikke dagplejepladser, men en vuggestue.

Men der er åbenbart ikke børn nok i Ølstrup til at opfylde de 12 pladser, som er i den vuggestue, så derfor skal børn fra Spjald passes der.

- Det kan du godt sige, men det er som sagt sådan, at det er ét pasningsdistrikt, og hvis vi skulle gøre det, så skulle vi ændre pasningsdistrikterne, og det ville få nogle økonomiske konsekvenser.

Annonce

Flere penge til dagpleje

Forældrene føler, de har strakt sig langt, ved at forlænge orlov og sende børn tidligere i børnehave for at få tingene til at gå op, men at de ikke møder samme fleksibilitet fra pladsanvisningen og kommunen - er systemet for ufleksibelt?

- Altså det er ikke nogen hemmelighed, at det nogle gange har været en udfordring at få hele dagplejen til at gå op. Vi har kørt med et meget stramt budget i dagplejen, og derfor har pladsanvisningen nogle gange været nødt til at være hurtige til at hyre og fyre for at kunne holde sig inden for de budgetter, vi har. Når behovet for pasning ikke længere har været der, har der ikke været luft til at sige, at nu strækker vi en stilling, fordi vi kan se, at der kommer et behov længere fremme. Det har simpelthen ikke været muligt, hvis man skulle holde budgettet. Så til dit spørgsmål om, om det er for ufleksibelt, så kan det godt opleves sådan nogle gange. Derfor har vi i næste års budget og fremover prioriteret at opnormere dagplejen.


Det er ikke nogen hemmelighed, at det nogle gange har været en udfordring at få hele dagplejen til at gå op. Vi har kørt med et meget stramt budget i dagplejen, og derfor har pladsanvisningen nogle gange været nødt til at være hurtige til at hyre og fyre.

Trine Ørskov (S), udvalgsformand, børne- og familieudvalget


Så det kan godt være, at der er løsning på vej?

Det betyder i hvert fald, at det behov for hurtigt at hyre og fyre behøver man ikke gøre i samme hast. Der vil være lidt mere luft, fordi vi selvfølgelig har forståelse for, at det at være ved samme kendte dagplejer er en fordel for barnet. Så det skulle gerne give mere fleksibilitet. Men det ændrer ikke umiddelbart ved, at pasningsdistriktet hedder Spjald, Ølstrup, Hover-Torsted.

Men det kunne hjælpe på, at når der er en dagplejer, der går på efterløn næste år i Spjald, så ville man måske kunne strække et vikariat, for at få det til at mødes.

- Det er sådan nogle ting, det giver mere luft til.

Nogle forældre er begyndt at advare andre unge familier imod at flytte til Spjald, for selvom de synes, det er en dejlig by, så er det for bøvlet med dagplejesituationen. Hvad tænker du om, at de begynder at advare imod det?

- Det er da ærgerligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce