Annonce
Videbæk

Udvalgs-ja til nyt hus på ændret placering i det åbne land

Sådan vil det nye hus ifølge ansøger kunne komme til at se ud. Illustration fra dagsorden.
Kommunen give tilladelse til opførelse af nyt enfamiliehus på landet; dog skal alle gamle bygninger ryddes.

SPJALD: Det er ikke altid så lige til at få lov at opføre et nyt beboelseshus på landet i stedet for et gammelt - især ikke, hvis der er ønske om at flytte husets placering på grunden.

Et enigt teknik- og miljøudvalg sagde dog ja til at give landzonetilladelse til opførelse af et nyt enfamiliehus på adressen Kjærgårdvej 12 ved Spjald, også selv om ansøgeren ønskede at flytte byggeriet 50 meter mod vest.

Det sker dog på den betingelse, at et eksisterende udhus og en garage fjernes, så alle bygninger fremover vil være nye og i samme stil, så der opstår et sammenhængende visuelt udtryk, og bygningsmassen fremstår ensartet og harmonisk i landskabet.

Kommunen gav faktisk allerede i 2008 landzonetilladelse til opførelse af et nyt stuehus på samme placering som det eksisterende stuehus. Tilladelsen blev dog ikke udnyttet. Det gamle stuehus blev fjernet i 2011, og tilbage på ejendommen står et udhus og en garage.

Nu ønsker ansøger imidlertid at bygge et enfamiliehus i ét plan med tilhørende garage - og vel at mærke på en ny placering. Begrundelsen er, at det gamle stuehus lå i ejendommens lavest liggende område, og ansøger ønsker at sikre det nye byggeri mod oversvømmelser ved at flytte det til et højere beliggende areal. En anden årsag er at flytte det længere væk fra grusvejen, så der ikke opstår problemer med sikkerhed og støv. En tredje årsag er, at den nye placering giver en bedre udsigt og udnyttelse af grunden.

Udvalget mener, at ændringerne ikke spolerer det åbne lands kvaliteter, og derfor siger det ja til ansøgningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Panda-diplomatiet og det sort-hvide verdensbillede

Panda-diplomati. Et ord, som har flere hundrede år bag sig, men som først blev alment kendt her i landet, da to kinesiske eksemplarer af Ailuropoda melanoleuca sidste år flyttede ind i Københavns Zoo. De sort-hvide bjørne er hverken købt eller skænket til os som gave; Danmark har bare lånt dem af Kina. Ud over en årlig leje på én million dollar er udlånet også et på andre måder værdifuldt redskab: 40 handelsaftaler blev underskrevet samtidig med aftalen om flytningen af Mao Sun og Xing Er, som de to bamser hedder. De sjældne bjørne kan desuden bruges som et sanktionsmiddel fra kinesisk hold: Ligesom en anden menneske-ambassadør, der er udsendt til et besværligt land, kan pandaerne kaldes hjem, hvis en nation ikke makker ret overfor Riget i Midten. Verdens mest nuttede form for magt, som Dagbladet Information skrev ved bjørnenes stærkt pressedækkede ankomst til København. Om Xing Er og Mao Sun skulle være på vej tilbage til de hjemlige bambusmarker, efter at Jyllands-Posten tirsdag dristede sig til at bringe en tegning af det kinesiske flag som illustration af den farlige coronavirus, der er udsprunget i Kina, er nok tvivlsomt. Men reaktionen fra deres fødeland er ganske voldsom: Kina forlanger en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten for den set med danske øjne helt uproblematiske tegning. På de såkaldt sociale medier bringer historien tydeligvis Muhammed-tegningerne frem i erindringen hos mange. Det er endda den samme avis, som nu igen bringer anstødelige tegninger, peger en del af meningsmagerne på. Må vi herfra pege på ordlyden af Grundlovens paragraf 77? Den paragraf, der slår fast, at enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Uanset panda-diplomati og handelsaftaler skal vi aldrig finde os i, at et andet land prøver at lægge pres på den frie danske presse. Et sort-hvidt verdensbillede som det kinesiske må ikke vinde indpas her hos os. Vi skal holde ytringsfrihedens kulørte fane højt - hvad enten den bærer Tibets, Danmarks eller Jyllands-Postens farver.

Annonce