Annonce
Skjern

Udvalg nedlægger forbud mod rensningsanlæg

Oldager Allé ligger lige bagved rensningsanlægget, og frygten for, at det blev genåbnet, har sat grundsalget i stå. Foto: Jørgen Kirk

Et enigt udvalg har trukket §14-kortet i sagen om rensningsanlægget i Skjern. I stedet skal der være et grønt, rekreativt område.

SKJERN: Teknik- og miljøudvalget har på mødet tirsdag nedlagt et §14-forbud mod, at farveriets gamle rensningsanlæg på Birkvej bliver genåbnet.

Dermed er udvalget gået imod administrationens indstilling, og det er et enigt udvalg, der står bag, oplyser udvalgsformand Ole Kamp (V).

- Det er bundløst ærgerligt, at det er endt her. Kommunen skulle have erhvervet de arealer for længe siden, og under normale omstændigheder ville vi klappe i vores hænder, når der kommer et tilbud om en virksomhed. Men det har hele tiden været hensigten, at det skulle være et byudviklingsområde, og det er ikke forenligt at lægge et rensningsanlæg der, siger Ole Kamp.

Konsekvensen af forbuddet er, at der inden for et år skal laves en ny lokalplan for området. Her har udvalget besluttet, at området skal udlægges til et grønt, rekreativt område.

Sagen skal forbi økonomi- og erhvervsudvalget, inden det endelige stempel kan sættes på beslutningen.

Annonce
Farveriets rensningsanlæg blev taget ud af drift i 2008. Foto: Jørgen Kirk

Satte byggeri i stå

Dermed er der sat et punktum for flere måneders usikkerhed hos beboerne på Oldager Allé, der troede på, at lokalplanen for deres egen område talte sandt, når det beskrev, at rensningsanlægget skulle fjernes.

Fra kommunens side fik de efterfølgende at vide, at det var en fejl, men at teksten ikke var juridisk bindende.

I den allernyeste udstykning, som ligger meget tæt på rensningsanlægget, er grundsalget gået i stå, mens der er ventet på en afklaring, og Stine og Jacob Østergaard, der stod for at skulle i gang med at bygge, valgte at sætte byggeriet på pause på ubestemt tid.

Imens har de, der har bygget der, frygtet, at deres huse kom til at ligge ensomme og ende med at blive usælgelige.

Georg Anneberg, der ejer farveriets gamle rensningsanlæg, havde planer om at genåbne det til rensning af olieholdigt spildevand. Et juridisk notat siger, at kommunen kan blive erstatningsansvarlig overfor Georg Anneberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce