Annonce
Udland

Udskældt regeringschef øjner fredelig løsning på uro i Hongkong

Lillian Suwanrumpha/Ritzau Scanpix
Søndagens protester i Hongkong var de roligste, siden uroen brød ud i den kinesiske enklave for 11 uger siden.

Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, håber på en deeskalering af konflikten i storbyen efter en weekend uden voldelige sammenstød.

Det siger hun ved et pressemøde natten til tirsdag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Søndagens protester i Hongkong var de roligste, siden uroen i den kinesiske enklave begyndte for 11 uger siden.

Ifølge regeringschefen er det et tegn på en vej frem mod en fredelig afslutning på demonstrationerne. Hun tilføjer, at hun vil påbegynde en dialog med ledende figurer i oppositionen om en løsning.

Samtidig vil hun igangsætte en undersøgelse af klager over politivold mod demonstranter.

- Vi vil gennemføre en solid undersøgelse af klager over politiets adfærd som følge af denne lange periode med konfrontationer og vold, lyder det diplomatisk fra regeringschefen.

Lam selv har været udsat for massiv kritik af demonstranterne, der har krævet hendes afgang.

Mange mener, at hun i for høj grad går Kinas ærinde i byens lovgivende forsamling.

Det var Lams regering, der fremlagde det lovforslag, der blev startskuddet til de massive folkelige protester.

Lovforslaget ville gøre det nemmere at udlevere borgere i Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Men mange så det som endnu et kinesisk forsøg på at begrænse storbyens autonomi.

Som et led i demonstrationerne har demonstranter blandt andet blokeret hovedtrafikårer i storbyen, herunder terminaler i Hongkongs internationale lufthavn.

Der er planlagt flere demonstrationer de kommende dage, skriver flere nyhedsbureauer. Blandt andet byens metrosystem ventes at blive udsat for blokade onsdag.

Samtidig planlægger skolelever at udvandre fra undervisningen torsdag, ligesom handelsbyens mange revisorer og bankansatte vil nedlægge arbejdet fredag.

Hongkong var indtil 1997 en britisk kronkoloni, men har siden officielt tilhørt Kina under devisen "et land, to systemer".

Det betyder i praksis, at storbyen har udpræget selvstyre og en markant mere demokratisk styreform, flere borgerrettigheder samt et uafhængigt retsvæsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Erhverv

Destination Vesterhavet holder sommerhusene åbne i påsken: Så længe gæster opfører sig lige så godt som derhjemme

Annonce