Annonce
Ringkøbing

Se video: Udsatte borgere ved Aldi er nu en politisk sag - skal de have læskur til samvær og drikkeri?

Socialudvalget skal finde ud af, om der skal bygges et skur, hvor en gruppe udsatte borgere kan dyrke deres samvær, hvor drikkeri hører med. Og hvis ja, hvor skal skuret så ligge?

Ringkøbing: Socialudvalget har fået serveret en sag, der kan gå hen og blive en varm politisk kartoffel – og desuden få konsekvenser for midtbyen i Ringkøbing.

Sagen handler om, hvorvidt der skal etableres ly og læ for en gruppe mennesker, der mødes for at snakke – og drikke.

Indkøbstravle ringkøbingensere har næppe bemærket det, men der er opstået et slags uformelt værested for en gruppe på 20-30 udsatte borgere, der mødes på den bagerste del af supermarkedet Aldis parkeringsplads på Skolevænget.

Danni, der er førtidspensionist og Hus Forbi-sælger, er en af de, der mødes på Aldis parkeringsplads. Foto: Lars Kryger

Gruppen beskrives således af den kommunale forvaltning.

"Gruppen mødes for det sociale samværs skyld. Borgerne er i aldersgruppen 22-60+. Personerne i gruppen er ikke hjemløse. Gruppen synes selv, at Aldi er et rigtig godt sted at opholde sig, fordi der er lidt ly og læ, og lys på mørke aftener. Når det regner meget, opholder gruppen sig somme tider i pavillonen på Torvet i Ringkøbing. Gruppen anerkender, at den til en vis grad er til gene for Aldis kunder, og gruppens medlemmer har selv udtalt, at de gerne vil opholde sig et andet sted".

Annonce

Aldi har klaget

Aldi har udtrykt bekymring over, at gruppen, som ifølge butiksledelsen er til gene for butikkens kunder. Butiksledelsen har flere gange uden held bedt gruppen om at opholde sig et andet sted end ved Aldi.

Sagen er imidlertid den, at gruppen har bidt sig fast i det kommunale system.

Gruppen modtager to gange ugentligt mad fra Café Værestedet Montana i Skjern. Det sker som led i Montanas større indsats for at levere gratis mad og samtaler til udsatte borgere i kommunen.

Samtidig har Montana, Ringkøbing-Skjern Medborgerhus, G-Faktor og Røde-Kors Caféen i Ringkøbing samt FrivilligVest har fået 25.000 kroner i §18 Udviklingspuljemidler. Pengene skal gå til at etablere udendørs faciliteter, så udlevering af mad og samtaler med borgerne kan foregå, uden at det er til gene for Aldis kunder.

I Ringkøbing, Skjern og Hvide Sande er der værestedstilbud, som er åbne for borgerne i gruppen. Borgerne i gruppen benytter imidlertid ikke disse tilbud. Der må ikke drikke alkohol på tilbuddene.

Annonce

Gruppens ønsker

Gruppen har udtrykt, at hvis de skal opholde sig et andet sted end ved Aldi, så skal dette andet sted matche følgende kriterier:

- Der er et overdækket læskur på cirka 35 kvadratmeter med beklædning på tre sider.

- Der er adgang til et toilet. Gruppen kan i så fald selv rengøre toilettet.

- Der er elektrisk lys, så stedet ikke henligger i komplet mørke om aftener.

- stedet er tæt på Aldi og Netto.

- Gruppen kan spille deres medbragte musik uden at genere andre.

- Desuden vil gruppen gerne have mulighed for at komme af med deres affald for ikke at svine unødigt.

Meget tyder dog på, at gruppe har forelsket sig så meget i pladsen ved at Aldi, at det ikke tjener noget formål at etablere et værested et andet sted end netop dér. Forvaltningen vurderer, at gruppen blot vil være på det nye sted de to gange om ugen, hvor der serveres mad og så ellers gå tilbage til Aldi-grunden.

Annonce

Qvist bekymret

Sagen har netop været oppe i socialudvalget, hvor i sidste uge, hvor politikerne skulle drøfte, om kommunen i det hele taget skal hjælpe Montana med at etablere værestedet – og hvordan.


Min bekymring er, at vi kommer til at skabe en magnet, der tiltrækker endnu flere udsatte. Desuden er jeg også bekymret for, at ikke mindst sårbare unge kan blive draget imod det.

Lennart Qvist


Socialudvalgsformand Lennart Qvist (K) har sine betænkeligheder ved sagen.

- Min bekymring er, at vi kommer til at skabe en magnet, der tiltrækker endnu flere udsatte. Desuden er jeg også bekymret for, at ikke mindst sårbare unge kan blive draget imod det. Det kan også skabe utryghed i lokalområdet, siger Lennart Qvist.

Foreløbig har udvalget bedt om, at administrationen på tværs af forvaltningerne kommer med et løsningsforslag – og at der lavet et strategisk oplæg til løsningen af udfordringen.

Også aktører udenfor den kommunale forvaltning skal involveres i sagen.

- Et eventuelt værested til denne gruppe kommer jo også til at få betydning for andre borgere og de handlende. Derfor skal vi også have input fra for eksempel Ringkøbing Udviklingsforum, siger Qvist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Østjysk virksomhed rykker til Vestjylland

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce