Annonce
Debat

Udrednings- og behandlingsretten skal genskabes snarest

Læserbrev: Problemet med patient-udredning og behandlingsret er en tikkende bombe under det danske sundhedssystem – også her hos os i Region Midtjylland. Mere end seks kvartaler med en 100-årshændelse som corona og så toppet op med en lovlig sygeplejerske-konflikt har været mere end selv det bedste set up har kunnet klare.

Jeg er enig i, at de danske sygeplejersker skal have vilkår og en honorering, som lever op til deres relativt lange uddannelsesforløb, deres store ansvar og ikke mindst skæve rullende arbejdstider. Og der kan selvfølgelig også stilles spørgsmålstegn ved om lige netop tidspunktet for konflikt på toppen af coronaen, ville have været valgt, hvis det havde været i tiden da Florence Nightingale huserede på jord. Men lad nu det ligge. Sygeplejerskerne har – bortset fra de efterfølgende ulovlige punktstrejker - kun udnyttet deres grundlovssikrede ret, og nu står vi så her. Med en udsigt til, at vi skal langt ind i 2023 inden tilstandene normaliseres med hensyn til tider og frister for udredning og behandling af lidende patienter. Og det kan vi altså ikke leve med, hvis vi fortsat vil kalde os et velfærdssamfund.

Derfor er Regionerne nødt til her og nu at lave såkaldte klumpudbud af relevante operationer og behandlinger hos den private sektor. Al ledig kapacitet skal simpelt hen udnyttes uanset om den er offentlig eller privat. Af hensyn til patienterne. Smerter fra f. eks. knæ og hofter, der trænger til udskiftning kan være så store, at de gør det umuligt at passe sit arbejde, og det kan lige som andre truende sygdomme påvirke folks mentale tilstand, så det også lægger yderligere tryk på vores i forvejen hårdt belastede psykiatri-beredskab.

Annonce

Det handler om livskvalitet for den enkelte borger, og for at fremme dette, kan man også i relevante sammenhænge få løst mindre opgaver hos privatpraktiserende privatlæger. Efter coronaen er vi i en situation, hvor alle sten skal vendes, der skal tænkes ud af boksen, og hele sundhedssystemet er nødt til at løbe den ekstra meter, selvom der ellers er blevet løbet meget i forvejen – ikke mindst siden marts 2020. Men det er en nødvendighed, at vi holder ud lidt endnu, indtil vi er på den anden side og igen har normale tilstande. Forhåbentlig tidligere end 2023.

Men det ændrer ikke ved, at vi heldigvis bliver ældre. Det vil gøre, at behovet for flere læger i fremtiden fremdeles er til stede, og det må man meget gerne tage med i den fremtidige normering af studiepladser. Og en understregning af det fornuftige i påbegynde et medicinstudie i Herning, som en underafdeling af Aarhus Universitet. Som en sikring af, at vi også i fremtiden vil kunne have dygtige læger – både på det nye supersygehus i Gødstrup og i de privatpraktiserende lægehuse i den vestlige del af vores region.

Det kan vi altså ikke leve med, hvis vi fortsat vil kalde os et velfærdssamfund.Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Anders har gået fra Nr. Lyngvig til Bruxelles og nærmer sig målstregen i Paris: - Det bliver nu rart at komme hjem og sove i min egen seng

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Skjern

Nye grunde på vej i Skjern: Gammelt rensningsanlæg snart klar til udstykning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Ringkøbing

Christian er ny forperson i West Coast Pride: Jeg vil altid kæmpe for dem, der har det sværere end mig

Ringkøbing For abonnenter

Cathrine fra Ringkøbing skal med fregatten 'Esbern Snare' for at jagte pirater i Guinea-bugten

Debat

Sundhed med tryghed og værdighed

Skjern

Nattens konger: Snedige betjente snød knallertkørere med bagholdsangreb

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Hvide Sande For abonnenter

To kvinder udsat for krænkende chef: Lynede bukser ned og ville snakke lønforhøjelse

Vestjylland

Fire firmaer fik bilerne tømt for værktøj

Annonce