Annonce
Debat

Udnyt sygeplejerskernes reelle kompetencer

Læserbrev: I en nyligt offentliggjort analyse fra Region Midtjylland foreslås det at nedlægge de tre anæstesisygeplejerskebemandede akutbiler i henholdsvis Skive, Tarm og Ringkøbing. På tværs i Regionsrådet bakkes der op om forslaget, og nu drøftes det, hvilket beredskab der skal erstatte akutbilerne. Det er problematisk, at den interne analyse, der udgør beslutningsgrundlaget, ingenlunde anerkender det potentiale, anæstesisygeplejerskerne har for at kunne bidrage til effektiv behandling, når der opstår alvorlig ulykke eller akut sygdom i Region Midtjyllands geografiske yderområder.

Anæstesisygeplejerskerne er specialuddannede og meget erfarne sygeplejersker, der fra deres dagligdag på hospitalerne er vant til at agere i komplicerede og kritiske situationer. Det er denne kompetence og erfaring, de kan bringe i spil i den præhospitale indsats ved at tage med ud på de midtjyske landeveje til gavn for eksempelvis kritisk syge borgere, der befinder sig langt væk fra den nærmeste læge.

Desværre står politiske såvel som strukturelle hindringer i vejen for, at denne tryghed og ydelse kan tilbydes borgerne. Man har valgt, at anæstesisygeplejerskerne hidtil kun i relativt begrænset omfang må anvende deres reelle kompetencer, når de skal hjælpe borgere, der har behov for præhospital behandling. Hvad er mon det gode argument for at sende en højt specialiseret og kompetent sygeplejerske ud til en kritisk syg borger - hvor minutter kan gøre forskellen på liv og død - og så ikke lade hende gøre alt, hvad hun kan inden for rammerne af sin autorisation, for at hjælpe borgeren?

Regionsrådsmedlemmerne har uagtet denne kompleksitet valgt at stemme for at afskaffe de anæstesisygeplejerskebemandede akutbiler - til trods for at beslutningsgrundlaget langt er fra optimalt. Nu må der satses på et fremtidsrettet perspektiv, og vi vil derfor foreslå Regionsrådet grundigt at overveje, hvor og hvordan de sygeplejefaglige kompetencer kan gøre gavn i fremtidens præhospitale indsats?

Vi ved, at der bliver behov for såvel sygeplejerskernes arbejdskraft som deres kompetencer i fremtidens præhospitale indsats. Et sted at starte kan derfor være - hvad såvel politikere som ledelser i regionen også har ytret ønske om - at undersøge mulighederne for, at anæstesisygeplejerskerne kan være med og deres kompetencer anvendes i ambulancekørsler. Det er ikke muligt i dag jf. Bekendtgørelsen om ambulancer og uddannelse af ambulancepersonale m.v. Vi bidrager gerne med faglige input i et sådant arbejde.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Boligselskab vil bygge fire højhuse og 28 rækkehuse tæt på Ringkøbings bymidte: Pris over 100 millioner

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Marianne Karlsmose hørte om KD-formands exit fra en journalist: Nu er hun fungerende formand mod sin vilje

Hvide Sande For abonnenter

Krimiserie går verden rundt: Nu får japanere og grækere også et indblik i livet i Hvide Sande

Navne

Mindeord over 91-årige Aksel Mortensen fra Stadil: Far var en af de få, som fik mulighed for at flytte fra et plejehjem

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Ringkøbing

Sidney Lee havde prøvet det meste: Men han nægtede at tappe en orne, da han var i lære som landbrugsmedhjælper i Velling

Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterbog: Få lyspunkter i halvsløj pligtsejr - nu går Skjern efter førstepladsen

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Hvide Sande

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Ringkøbing-Skjern

Vikaren fra himlen dropper Kristendemokraterne: Men det får ikke Kristian Andersen til at genoverveje comeback

Videbæk For abonnenter

Overarbejde førte til 33 års erhvervseventyr: Nu er Peter Birkkjær klar til et generationsskifte

Ringkøbing-Skjern

Ansat hos Wiese fortalte om sine landsmænds nød: Erhvervslivet og FrivilligVest i storstilet indsamling til ukrainere

Annonce