Annonce
Ringkøbing

Udmelding fra bestyrelsen: Medborgerhus vil tage brugerne med på råd

Der var smil på læberne, da den daglige leder og formanden for bestyrelsen, Pernille Pries Pedersen (t.v.) og Lisbeth Aagaard Jensen, i sommeren 2018 bød velkommen til Ringkøbing-Skjern Medborgerhus efter en flytning fra Brogaardsvej til Herningvej i Ringkøbing. I dag bakser ledelsen med økonomiske problemer. Arkivfoto: Kaj Poulsgaard.
Ringkøbing-Skjern Medborgerhus er ramt af økonomiske problemer, og derfor bliver der arbejdet på at få nye kræfter ind i bestyrelsen. Tilmed skal der nedsættes et brugerråd. Det ventes, at huset kommer ud af 2019 med et underskud på omkring 120.000 kroner.

Ringkøbing: - Bestyrelsen har besluttet, at der skal nedsættes et brugerråd, så brugerne netop kan blive taget med på råd.

Sådan hedder det i en pressemeddelelse, som tirsdag morgen er udsendt fra Ringkøbing-Skjern Medborgerhus. Det sker som reaktion på artikler bragt i Dagbladet i sidste uge, hvor vi kunne fortælle, at medborgerhuset ventes at komme ud af 2019 med et underskud på omkring 120.000 kroner.

Ringkøbing-Skjern Medborgerhus modtager årligt et kommunalt driftstilskud på godt 435.000 kroner, og fra politisk side er der derfor nu blevet bedt om at stramme op. På et udvalgsmøde for en uge siden blev det besluttet, at medborgerhuset hver måned skal indsende en budgetopfølgning, og fra politisk side bliver det anbefalet, 'at der afholdes en ekstraordinær generalforsamling således, at de organisatoriske forhold omkring bestyrelsen afklares hurtigst muligt'.

I sidste uge var det ikke muligt at få hverken den daglige leder af Ringkøbing-Skjern Medborgerhus, Pernille Priess Pedersen, eller formanden for bestyrelsen, Lisbeth Aagaard Jensen, i tale. Men i dag siger sidstnævnte blandt andet:

- Meningen er, at vi snarest vil indkalde vores brugere og foreninger, så vi kan få nedsat et brugerråd.

Annonce

Medborgerhuset

Ringkøbing-Skjern Medborgerhus har eksisteret siden august 1989 - og er et medborgerhus for borgere, foreninger og virksomheder i kommunen.

I august sidste år flyttede medborgerhuset i nye lokaler på Herningvej i Ringkøbing, hvor der er godt 800 kvadratmeter til rådighed.

Medborgerhusets samarbejdspartnere omfatter blandt andre Ældresagen, Røde Kors, G-faktor, FrivilligVest, Sind og en række patientforeninger.

Huset ledes af en bestyrelse med syv medlemmer og en daglig leder.

Medborgerhuset modtager årligt et kommunalt driftstilskud på 435.800 kroner.

Det forventes, at Ringkøbing-Skjern Medborgerhus kommer ud af 2019 med et underskud på 120.000 kroner.

Ifølge fremlagte budgetter vil årets resultat i 2020 blive et plus på knap 154.000 kroner, mens der i 2025 er budgetteret med et overskud på 122.841 kroner.

Håb om mindre underskud

Lisbeth Aagaard Jensen gør det videre klart, at der er brug for nye kræfter i bestyrelsen, hvor hun har siddet som formand gennem de seneste fire år. Men en ekstraordinær generalforsamling - som anbefalet fra kultur- og fritidsudvalget - kommer ikke på tale:

- Nej, det gør vi ikke. Vi holder ordinær generalforsamling, som vi plejer at gøre i marts, siger Lisbeth Aagaard Jensen.

I pressemeddelelsen fra Ringkøbing-Skjern Medborgerhus bliver det blandt andet forklaret, at flytningen i sommeren 2018 fra Brogaardsvej til Herningvej har været en stor mundfuld såvel økonomisk som arbejdsmæssigt:

- Det har blandt andet medført, at medborgerhuset kommer ud med et mindre underskud i 2019, hedder det i pressemeddelelsen.

Bestyrelsesformand Lisbeth Aagaard Jensen uddyber:

- Selvfølgelig skulle vi ikke gerne gå ud med underskud. Men de faste udgifter har vist sig at være højere end beregnet. Vi håber, at underskuddet bliver lidt mindre end de 120.000 kroner.

Flere end 70 foreninger

For at sikre likviditeten i medborgerhuset her i november bevilgede kultur- og fritidsudvalget i oktober et midlertidigt lån på 33.000 kroner, som skal tilbagebetales ved udbetaling af anden rate af det kommunale tilskud i 2020.

Ifølge fremlagte budgetter for Ringkøbing-Skjern Medborgerhus vil næste år munde ud i et overskud på knap 154.000 kroner, mens der i 2025 er budgetteret med et overskud på godt 122.000 kroner.

Til den tid er det tanken, at medborgerhuset - udover en leder på fuld tid - også har en opsøgende og udadvendt medarbejder, der sikrer nytænkende samarbejdsrelationer, en administrativ medarbejder samt fire servicemedarbejdere på lønningslisten.

Flere end 70 foreninger er i dag brugere af Ringkøbing-Skjern Medborgerhus, der har eksisteret siden august 1989.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce