Annonce
Udland

Udgravning viser kinesere røg pot for 2500 år siden

Handout/Reuters
- Der er tale om det hidtil ældste bevis på anvendelse af cannabis som rusmiddel, siger botaniker.

Der er fundet rester af cannabis i røgelsesbrændere, som blev anvendt ved begravelsesritualer i Kina for omkring 2500 år siden.

Cannabissen er fundet i glødebækkener af træ, hvor der stadig lå sten med brændemærker.

- Der er tale om det hidtil ældste bevis på anvendelse af cannabis som rusmiddel, siger botanikeren Mark Merlin fra Hawaiis Universitet.

Merlin var ikke selv med på det forskerhold, som har offentliggjort fundet i tidsskriftet Science Advances.

Fundet er gjort i en halv snes højtliggende grave i Pamir-bjergene i en region i grænseområdet mellem Kina, Pakistan og Tadsjikistan.

- Under begravelsesritualerne har rygerne måske håbet på at komme til at kommunikere med åndeverdenen - eller med de personer, som blev begravet, siger en af forskerne fra udgravningerne, Yimin Yang, fra Det Kinesiske Videnskabsakademi i Beijing.

Forskere har anvendt metoden gaskromatografi til at identificere organisk materiale i glødebækkenerne. Denne metode, som er baseret på stoffernes forskellige fordeling mellem en mobil gasfase og en stationær væske- eller faststof-fase, har vist et stort indhold af THC.

THC er den dominerende psykoaktive komponent i cannabis, og den kendsgerning, at der var et større indhold af stofferne end i vilde cannabisplanter, indikerer, at planterne blev forædlet.

- Vi har på baggrund af fundene kunnet rekonstruere begravelsesritualer, som omfattede ild, musik og hallucinerende stoffer, skriver forskerne i tidsskriftet Science Advances.

Det har længe været diskuteret, hvornår anvendelse af narkotiske stoffer skete første gang. Den græske historiker Herodot har skrevet, at folk i Centralasien røg cannabis omkring 440 år før vor tidsregning.

I det 20. århundrede har arkæologer flere gange fundet cannabisfrø og cannabisplanter i grave i Centralasien - blandt andet også i det sydlige Sibirien.

Men cannabis blev også brugt som nytteplanter - blandt andet til tøj. Derfor er plantens tilstedeværelse ikke i sig selv en bekræftelse på, at den er blevet anvendt som rusmiddel.

/ritzau/AP

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Skjern Håndbold For abonnenter

Skadet Eggert tripper for at komme i kamp – konkurrenten slubrer spilletiden i sig

Annonce