Udland

Udgravning viser kinesere røg pot for 2500 år siden

Handout/Reuters
- Der er tale om det hidtil ældste bevis på anvendelse af cannabis som rusmiddel, siger botaniker.

Der er fundet rester af cannabis i røgelsesbrændere, som blev anvendt ved begravelsesritualer i Kina for omkring 2500 år siden.

Cannabissen er fundet i glødebækkener af træ, hvor der stadig lå sten med brændemærker.

- Der er tale om det hidtil ældste bevis på anvendelse af cannabis som rusmiddel, siger botanikeren Mark Merlin fra Hawaiis Universitet.

Merlin var ikke selv med på det forskerhold, som har offentliggjort fundet i tidsskriftet Science Advances.

Fundet er gjort i en halv snes højtliggende grave i Pamir-bjergene i en region i grænseområdet mellem Kina, Pakistan og Tadsjikistan.

- Under begravelsesritualerne har rygerne måske håbet på at komme til at kommunikere med åndeverdenen - eller med de personer, som blev begravet, siger en af forskerne fra udgravningerne, Yimin Yang, fra Det Kinesiske Videnskabsakademi i Beijing.

Forskere har anvendt metoden gaskromatografi til at identificere organisk materiale i glødebækkenerne. Denne metode, som er baseret på stoffernes forskellige fordeling mellem en mobil gasfase og en stationær væske- eller faststof-fase, har vist et stort indhold af THC.

THC er den dominerende psykoaktive komponent i cannabis, og den kendsgerning, at der var et større indhold af stofferne end i vilde cannabisplanter, indikerer, at planterne blev forædlet.

- Vi har på baggrund af fundene kunnet rekonstruere begravelsesritualer, som omfattede ild, musik og hallucinerende stoffer, skriver forskerne i tidsskriftet Science Advances.

Det har længe været diskuteret, hvornår anvendelse af narkotiske stoffer skete første gang. Den græske historiker Herodot har skrevet, at folk i Centralasien røg cannabis omkring 440 år før vor tidsregning.

I det 20. århundrede har arkæologer flere gange fundet cannabisfrø og cannabisplanter i grave i Centralasien - blandt andet også i det sydlige Sibirien.

Men cannabis blev også brugt som nytteplanter - blandt andet til tøj. Derfor er plantens tilstedeværelse ikke i sig selv en bekræftelse på, at den er blevet anvendt som rusmiddel.

/ritzau/AP

0/0
Forsiden netop nu
Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Ringkøbing

Kom til sommerspinning under åben himmel i Ringkøbing

Tophistorier

Skjern

Det er for børn: Skovlykke indvier træværksted

Erhverv For abonnenter

Hvide Sande-rejernes talsmand: En reje, der er fanget i Danmark, skal man da smage

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte

Ringkøbing For abonnenter

Ringkøbing K's eneste beboer drømmer om naboer: Jeg vil så gerne dele alt det her med andre

Kultur

119 år gammel klitgård er svær at sælge: Nu vil ejer have den revet ned

Ringkøbing For abonnenter

"Hvor er hampen?": Ringkøbing-par har hejst Christiania-flag over en del af haven