x
Annonce
Vestjylland

Uden tyskere: - Det er barske tider, og det bliver en katastrofe for Thorsminde

Det plejer at myldre med tyskere i Thorsminde om foråret, når de fisker efter sild fra kajen. Men i år er der slet ikke udsigt til tyske feriegæster i påsken - og det vil også ramme udlejningen af sommerhuse. Arkivfoto: Benny Vejlby
I påsken plejer tyskere at stå som sild i en tønde - og fiske efter sild fra kajen i Thorsminde. Men i år er der udsigt til en påske uden indtægt fra tyske turister.

Thorsminde: Det vil ramme hårdt i den lille havneby, når tyske turister ikke kan komme til Danmark i den kommende tid – i første omgang til efter påske.

- Det er barske tider, og det bliver en katastrofe for Thorsminde, siger Gerda Johannesen, som ejer Thorminde Camping sammen med sin mand.

Hvert forår er det silden, som er den helt store forårsbebuder i Thorsminde. Silden trækker hundredvis af tyske lystfiskere, som står skulder ved skulder omkring havnen i Thorsminde på fangst efter de tusindvis af sild, som trækker ind i Nissum Fjord for at gyde.

- Det vil være en katastrofe for både købmanden, restauranten, strandingsmuseet og mange andre, når vi ikke får tyske turister til byen i foråret, siger Gerda Johannesen.

Thorminde Camping åbner sæsonen en uge før påske for at byde turisterne velkommen.

- Vi havde lejet vore 21 hytter ud til tyskere i påsken. Men det er nu aflyst, siger Gerda Johannesen, som i stedet håber på flere danskere i påsken.

- Men det hele er så nyt, og det har vi ikke mærket noget til endnu, siger hun.

Campingpladsen har indendørs badeland, men det vil være lukket på grund af coronavirussen.

- Vi får også råd fra branchen om ikke at holde fælleskøkkener åbne, og flere campingpladser lukker for baderum.

- Men det er vigtigere at bremse corona i opløbet, end at vi kan holde åbent. Bare se på Italien, siger hun.

Højsæsonen på campingpladsen med 235 pladser begynder først i juni.

- Jeg håber, at det er normalt til den tid. Ellers tager vi det derfra, siger Gerda Johannesen.

Annonce

Vi får alle sammen et tab. Men det er bedre at gøre for meget end for lidt, og så må vi håbe, at virussen forsvinder, når vi får noget varme i luften.

Johannes Olesen, Klitferie.

Fisk og røgeri

Roald Bro ejer Nørgaard Fisk og Røgeri, som både har fiskeeksport og en fiskebutik på havnen.

- Hvis ingen tyskere kommer herop i påsken, vil det ramme hårdt mange steder i byen, siger han.

Dog havde han flere kunder i fiskeforretningen i weekenden end normalt for årstiden.

- Der var mange gæster i området, men det kan også skyldes, at det lørdag var godt vejr for første gang i lang tid. Mange går hjemme, men ingen kan holde ud at sidde hjemme hele tiden, siger han.

Udlejere i klemme

Udlejningen af sommerhuse til især tyskere blev ramt, da Danmark lørdag middag lukkede grænsen.

- Halvdelen af de tyskere, som havde lejet fra lørdag, nåede at komme herop, inden grænsen lukkede. Et enkelt par valgte dog at tage hjem igen søndag, siger Johannes Olesen fra det familiejede Klitferie, der udlejer cirka 230 sommerhuse.

- Lige nu har vi haft travlt med at informere udlejere af sommerhuse og annullere for de tyskere, som har lejet sommerhus i den kommende tid og i påsken, siger Johannes Olesen.

Sommerhusudlejerne går glip af en forventet indtægt.

- Lejerne får et tilgodebevis, som de kan bruge senere. Vi er blevet mødt med sympati fra alle sider, og det er da en trøst, siger Johannes Olesen.

Nu vil bureauet ud i en offensiv for at lokke flere danskere i sommerhus i en af de nu ledige sommerhuse i påsken.

- Vi skal lige have ophævet reservationerne, og så går vi ud med nogle gode rabatter, siger Johannes Olesen, som har forståelse for grænselukningen.

- Vi får alle sammen et tab. Men det er bedre at gøre for meget end for lidt, og så må vi håbe, at virussen forsvinder, når vi får noget varme i luften, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Rådhuset har tilsyneladende brug for en pop op-bog om inhabilitet

Hele sagen er kørt fuldstændig efter bogen. Sådan lød det fra kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen, da Dagbladet i februar skrev om Ørskov-sagen. Kort fortalt handler den om, at formand for børne- og familieudvalget Trine Ørskovs mor fik en af de lederstillinger, der blev oprettet som følge af ændringer på det specialiserede område. I samme interview faldt der i øvrigt hug til Dagbladet for at lave 'tabloid-historier' om emnet. "Relationen er alment kendt. Jeg synes ikke, det er fair over for udvalgsformanden, og det anfægter også vores professionalisme", lød det fra kommunaldirektøren. Noget tyder på, at der er brug for en ny bog på rådhuset i Ringkøbing. Det kunne passende være en pop op-bog, hvor det springer i øjnene på enhver politiker eller embedsmand, som åbner den, at man skal være på vagt overfor inhabilitet. Det skal man, fordi befolkningen altid skal kunne have tillid til, at beslutninger træffes både fagligt, sagligt og på en professionel måde - uden at personlige interesser spiller ind. For selv om Trine Ørskov har forklaret, at hun ikke anede, at moderen stod til at få en af de lederstillinger, hun kæmpede en politisk kamp for at få oprettet, så gør det ingen forskel. KL's konsulenter, som kommunen har bedt om at vurdere sagen, konkluderer, at Trine Ørskov var inhabil helt fra begyndelsen, og at hun hverken skulle have deltaget i behandlingerne i børne- og familieudvalget eller i byrådet. Et byrådsmedlem har selv ansvar for at gøre opmærksom på det, hvis der er tvivl om habiliteten. Men et embedsværk har nu også ansvar for at klæde politikerne på med den nødvendige viden. Det kan undre, at fagchefen på området, Flemming Nielsen, ikke fortalte sin udvalgsformand, at han ville ansætte hendes mor i en af de nye stillinger. En sådan viden ville - forhåbentlig da - have fået inhabilitets-alarmen til at lyde. Fagchefens rolle i sagen bliver, ligesom KL-konsulenternes redegørelse, behandlet på økonomiudvalgets møde i næste uge. Vi venter spændt på udvalgets konklusioner. Men der kan næppe være tvivl om, at der visse steder på rådhuset er brug for en professionel opfriskning af reglerne for inhabilitet. Det er tilsyneladende ikke helt tilstrækkeligt, at en familierelation er alment kendt.

Annonce