Annonce
Ringkøbing

Uden kommunal støtte drejer Kulinarisk Vestjylland nøglen

Kulinarisk Vestjylland, foreningen bag fødevarefestivalen i Fødevarepark Skjern Enge, er på nippet til at nedlægge sig selv, hvis der ikke kommer en økonomisk redning snarest. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Foreningen har fået to afslag på ansøgning i vækstpuljen - nu lukker den, hvis der ikke finde en løsning inden udgang af måneden.

Ringkøbing-Skjern: Siden 2007 har foreningen Kulinarisk Vestjylland stået for at udbrede kendskabet til de gode lokale råvarer og fødevarer - især gennem det årlige Kulinarisk Fødevaremarked i Fødevareparken Skjern Enge.

Men det er højst sandsynligt slut nu.

Kulinarisk Vestjylland har af Erhvervsvækstforum fået afslag på to ansøgninger i vækstpuljen til udvikling af foreningens arbejde. Det tog bestyrelsen konsekvensen af på generalforsamlingen torsdag 28. februar:

- Vi har haft en dramatisk generalforsamling, hvor bestyrelsen indstillede, at foreningen nedlægges, fortæller formand Kent Viborg, som ved samme lejlighed fratrådte som formand og samtidig trådte helt ud af bestyrelsen.

Kulinarisk Vestjyllands bestyrelse

Den nuværende bestyrelse fortsætter frem til afklaring af foreningens fremtid senest 31.marts 2019. Hvis foreningen fortsætter stilles følgende i forslag:


  • Kent Viborg, formand (salg, marketing) - udtræder
  • Karsten Klit (uddannelse) - genvalg/alternativt en anden repræsentant for området
  • Bent Gråkjær (kokkeerhvervet, turisme) - genvalg
  • Ulla Rejkjær (regnskab) - genvalg
  • Søren Frederiksen (producent, Hardsyssel) - genvalg
  • Per Østergaard (detailhandel, handelsråd) - genvalg/alternativt en anden repræsentant for området

Nye bestyrelseskandidater:

Generalforsamlingen har givet bestyrelsen bemyndigelse til at supplere sig med de nye kandidater.


  • Mike Erikstrup (producent Din insekt Butik) - valgt
  • Lone Fløe (kostfaglig, storkøkkener) - overvejer udfald af fremtidig strategi
  • Anders Juhl (producent Lowlands) - overvejer udfald af fremtidig strategi

To gange nej

- Baggrunden er manglende økonomi i forhold til den strategi, vi ønsker at følge. Vi havde fremlagt en treårsplan for Erhvervsvækstforum, hvor vi ønskede at videreudvikle en foodhub, som er et distributionscenter af lokale fødevarer med base i Fødevareparken Skjern Enge, samt en kulinarisk karavane, som skulle erstatte Kulinarisk Fødevaremarked. Men vi har fået afslag på vores to ansøgninger til vækstpuljen, siger den afgående formand.

Han er overrasket over afslagene, fordi Erhvervsvækstforum ifølge ham havde være positiv i evalueringen af Kulinarisk Vestjyllands seneste treårsplan.

Ifølge Kent Viborg skulle begrundelsen for afslaget være, at Erhvervsvækstforum mente, at der var dobbeltroller i Kulinarisk Vestjylland og Erhvervsrådets Center for Fødevareudvikling.

En anden begrundelse skulle være, at man mente, at etableringen af foodhub'en skulle være konkurrenceforvridende i forhold til private aktører.

- Med afslaget risikerer vi dermed, at de sidste godt to års arbejde og de investeringer, der er lavet, går tabt, siger Kent Viborg.

Kulinarisk Vestjylland skulle bruge 1,7 millioner kroner til treårsplanen og har ikke selv midlerne til selv at gennemføre planen uden støtte.

- Vi er 48 medlemmer, som hver betaler 500 kroner om året, så det er langtfra nok. Og i bestyrelsen er vi kørt trætte i at forsøge at skaffe midler. Det er frivilligt arbejde, og så vil vi hellere bruge de timer på noget mere konstruktivt og kreativt, siger Kent Viborg.

Annonce

Måske en redning

Den afgående formand fortæller, at de få fremmødte ved generalforsamlingen modtog ønsket om at nedlægge foreningen med overraskelse.

Der blev dog kastet en lille redningskrans ud til foreningens overlevelse.

- Det blev vedtaget, at bestyrelsen har bemyndigelse til at nedlægge foreningen, med mindre der inden 31. marts findes midler til drift og udvikling. For at fuldføre strategien skal der bruges 1,7 millioner kroner, men jeg kan ikke afvise, at man med et mindre beløb kan gennemføre nogle af aktiviteterne, siger Kent Viborg.

Han har allerede taget beslutningen om at fratræde formandsposten, men har et opråb til politikerne og kommunen:

- Det er nu, at man skal tilkendegive, at man vil bakke op om Kulinarisk Vestjylland. Ellers slutter 12 års frivilligt arbejde 31. marts.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra formand for Erhvervsvækstforum, revisor Kim Brarup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Videbæk For abonnenter

Mangel på medarbejdere: Hvis Center Bakkehuset var et hotel ville belægningen være nede på 79 procent

Annonce