Annonce
Vestjylland

Uden hjælpepakker, lån og udskydelse af moms havde jeg været nødt til at lukke

Jesper Haagen Petersen, der er vokset op i Holstebro, kan nu så småt begynde at mærke byens puls igen. Han mener, at lokalbefolkningen landet over står foran en kæmpestor opgave med at få byerne til at leve for at styrke det lokale handelsliv. Det, tror han på, blandt andet skal gøres ved at få flere aktiviteter - som for eksempel fitness - ind i byen og samle butikkerne mere. Foto: Morten Stricker
40-årige Jesper Haagen Petersen, der er født og opvokset i Holstebro, driver seks Jack & Jones-butikker - blandt andet den i Grønsgade i Holstebro. Fra den ene dag til den anden gik han fra at have en sund virksomhed til en usund uden indtægter. Nu er han begyndt at genfinde sin tro på fremtiden, men coronakrisen har sat sine dybe spor.
Annonce

Holstebro: - Marts var hård - den værste måned, jeg har oplevet.

Så kort kan 40-årige Jesper Haagen Petersen sige det.

Om den situation han - og mange andre - stod i, da corona-nedlukningen gjorde, at han den ene dag stod med en sund virksomhed med seks Jack & Jones-butikker i Jylland og på Fyn. Få få dage senere stod han med en usund virksomhed, der manglede cashflow - og samtidig skulle betale for de varer, der blev ved med at vælte ind ad døren, husleje, lønninger og regninger.

Annonce

Uvisheden var værst

På få dage i marts 2020 mistede han hele grundlaget for at drive sine butikker.

- Der var i starten igen hjælp at hente fra mine samarbejdspartnere - blandt andre udlejer og banken. Tværtimod blev der sat nye og til tider urimelige krav, mener butiksindehaveren.

- På det tidspunkt troede jeg ikke, at min virksomhed ville overleve, fortsætter  Jesper Haagen Petersen, der oplevede det som at få en rygsæk spændt på ryggen med bekymringer, der tyngede ham i knæ 24-7.

Uvisheden var alt overskyggende.

- Og gid, det bare var fordi, jeg selv havde taget nogle forkerte valg - men det var det ikke. Det var helt uden for min rækkevidde, og noget, jeg ikke selv har nogen indflydelse på, siger Jesper, der valgte at lukke alle sine butikker ned fra den 17. marts - både dem, der ligger i et center i Odense og Vejle og derfor skulle lukkes, og de fire andre - blandt andet forretningen i Grønsgade i Holstebro.

- Som butiksejer har man også et ansvar over for sine ansatte, forklarer han om baggrunden for beslutningen om at låse døren ind til butikkerne og sende sine 36 ansatte hjem - fem af dem fra butikken i Holstebro.

Annonce

Bestseller i modvind

I dag kan han slå fast:

- Uden hjælpepakker, muligheden for at optage lån og for at udskyde momsen, havde jeg været  nødt til at lukke mine forretninger.

Jesper Haagen Petersen er vokset op i Holstebro og driver i dag foruden butikken i Holstebro fem andre Jack & Jones-forretninger på Fyn og i andre jyske byer. Foto: Morten Stricker

Jesper er franchisetager hos Jack& Jones og råder på den måde over retten til Bestsellers forretningssystem og har tøj-giganten som eneste leverandør. Netop Bestseller kom i modvind, da koncernen som følge af coronaudbruddets økonomiske konsekvenser meddelte, at koncernen ikke ville betale husleje til de butikker, modekoncernen lejer sig ind hos.

Og den beslutning - der i øvrigt senere blev trukket tilbage - fik også konsekvenser for Jesper Haagen Petersen.

- Jeg har haft kunder, der har sagt, at de ikke ville handle hos mig på grund af Bestsellers beslutning, og så måtte jeg forsøge at overbevise kunderne om, at jeg jo er selvstændig og selv skal betale for mine varer, fortæller han.

Annonce

Kontrakter annulleret

I dag kan Jesper atter begynde at mærke byens puls, og han er så småt begyndt at genfinde sin tro på fremtiden.

- Men jeg er glad for, at jeg stadig er ung og har mange år foran mig til at betale tilbage på lånene. For det vil mindst tage tre år, før jeg bare er på samme sted, som jeg var før den 1. marts i år, mener han.

Men selv om vindene atter blæser i den rigtige retning, så er internethandelen stadig - som den var før coronakrisen - en stor udfordring for de fysiske butikker, og pandemien har sat dybe spor.

Jesper Haagen Petersen har nu fået gang i sine butikker igen. - Men vi er ikke nået op på samme niveau, som vi var på samme tidspunkt sidste år, fortæller butiksindehaveren. Foto: Morten Stricker

Frem til den 8. juli var 36 procent af staben i de seks tøjbutikker stadig hjemsendt, men efter den dato er det slut for ham med at udnytte muligheden for hjemsendelse med lønkompensation.


Nogle funktioner bliver nedlagt, folk får nye roller, og jeg var også nødt til at annullere nogle kontrakter, før de overhovedet trådte i kraft.

Jesper Haagen Petersen, butiksindehaver.


Men dermed er det ikke slut.

Jesper Haagen Petersen har været nødt til at trimme sin virksomhed.

- Nogle funktioner bliver nedlagt, folk får nye roller, og jeg var også nødt til at annullere nogle kontrakter, før de overhovedet trådte i kraft, siger Jesper og fortæller, at det blandt andet gælder elevpladser.

- Og jeg er så ked af at sige nej til unge, for jeg ved, at de ender i skolepraktik. De vil være de første, jeg ringer til, hvis det i løbet af efteråret kommer til at gå bedre, lover han.

Annonce

23 år med herretøj

Jesper Haagen Petersen er vokset op i Holstebro - i Særkærparken med en far, der var tolder og en mor, der arbejdede som frisør. Drømmen for unge Petersen var at blive dekoratør, og han havde fået job i et byggemarked.

For 23 år siden mødte han den tidligere ejer af den Holstebro-butik, Jesper i dag er ejer af, og Erik Sandal Jeppesen, som han hed, overtalte den unge mand på 17 år til at gå i mesterlære som herreekviperingshandler, som det nok så højtideligt hed dengang.

Inden han fik svendebrevet i hånden og stadig havde halvandet år af sin læretid tilbage, fik han overdraget Holstebro-forretningen som bestyrer.

Derefter fik han job som distriktschef for fire Jack & Jones-butikker på Fyn og senere som salgstrainee for ni butikker - de seks af dem er han indehaver af i dag. Han købte butikkerne for 11 år siden:

Foruden butikken i Holstebro er det Jack & Jones-forretninger i Skive, Silkeborg, Vejle, Odense City og i Rosengård Centret i den fynske hovedstad.

- Jeg kan jo ikke huske, at jeg har lavet andet end at arbejde med herretøj, siger Jesper, der ugens første fire dage rejser rundt til sine butikker.

Fredag er kontordag, og lørdag står han selv på gulvet og ekspederer kunder - i Vejle, fordi den ligger tættest på hans og familiens bopæl i Hedensted.

- Det giver mig et drive at møde en kunde, der siger tak for god betjening - og det giver energi til resten af ugen, siger Jesper, der tror på vigtigheden af at være tæt på kunderne.

Annonce

Kunden en chefen

For som han siger:

- Kunden er jo min chef.

Mere om Jesper Haagen Petersen

Jesper Haagen Petersen flyttede fra Holstebro i 2003 - til Bellinge ved Odense.

Efter seks år på Fyn, gik turen til Grejs ved Vejle, og de seneste otte år har Jesper og hans familie boet i Hedensted.

Han kone, Lea, er STU-vejleder, og parret har to børn: Alba på seks år og Nohr på fire år.

Med til familien hører også hunden Bob, der er en sort Mops.

For ham er arbejdet også en hobby, og når børnene er puttet i seng om aftenen, vil han hellere sætte sig ved computeren med en arbejdsopgave end se en film.

Som tøjkøbmand har han et motto, der siger, at god, personlig service aldrig går af mode.

- Man kan have nok så flot en butik, men uden det rigtige personale går det ikke, mener butiksindehaveren, der nyder at se sit personale - der især er unge mænd - udvikle sig i deres job.

Og jo, han går da også selv op i mode og tøj - og han sætter en ære i at være en omvandrende reklamesøjle for tøjet, der gerne skulle inspirerer andre. Man ser aldrig Jesper i supermarkedet iført joggingbukser.

- Jeg er jo nok lidt forfængelig. Jeg har i al fald et klædeskab, der er større end min kones, konstaterer han med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande For abonnenter

Skuespillere nyder at filme i Hvide Sande: 'Vi er bare så glade for, at det gode vejr er kommet'

Annonce