Læserbrev

Ude og puste grise op: Valgflæsk fra alle sider

Læserbrev: Hvis der kommer tal fra en politiker i valgkampen, så op med paraderne. Sandsynligheden for, at det er pustet op, er manipuleret, er dopet, er alt for stor. Der er statistik. Og der er løgn, som det hedder.

På daglig basis kommer det ene overbud efter det andet. Det er det, skattevæsenet ellers karakteriserer som fiktion uden reelt indhold. Det stopper ikke før 6. juni. Derefter sker der absolut intet. Bare rolig! Vi kan vælge at holde os for ørene så længe... Men tre uger er lang tid. Det er hårdt for armene!

Regnestykkerne er der oftest ikke noget galt med, men det er der derimod med forudsætningerne. Og brugen af tallene. Det kræver en glaskugle. Noget kaffegrums. Samt evnen til at se ind i fremtiden. Hvor mange har rent faktisk den kompetence? Hvis Erik vokser 10 cm om året, vil en fremskrivning betyde en højde på 7 meter, når Erik er 70...

Et par dugfriske eksempler fra valgkampen:

Socialdemokraterne. I stedet for at finde ud af, hvem der skal have ret til en tidligere pension. Og derved få et antal borgere, der så kan koste X antal milliarder. Så vender de nu alt på hovedet. Vil bruge 3 milliarder! Hvorfor ikke lodtrækning? Mange med behov. Mange med berettige forventninger, får derfor en stor lang næse... Måske bliver den rød?

Er Venstre så bedre? Ikke et hak bedre. Ikke en gang et halvt hak! De vil bruge 69 milliarder på velfærd frem til 2025... Det har været forbi et af Anders Foghs kreative bogføringssystemer. Virkeligheden er omkring 20 milliarder....

Der er en årsag til, at politikerne, journalisterne og ejendomsmæglerne ligger side om side, nederst på troværdighedsskalaen. De puster og de puster alting op.

Har de mon lært noget af De Nattergale, der puster grise op?

Tegning: Jens Nex
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce