Annonce
Skjern

Uddannelseschef i Skjern om lærlingeoprør: Hammergodt gået, at I har startet en vigtig debat på en sober måde

Jimmi Elley Graversen ved en af de gamle maskiner, som lærlingene gerne vil have udskiftet med nogle tidssvarende. Privatfoto
Jimmi Elley Graversen fra Lem er ved at blive udlært industriteknikker på en 40 år gammel maskine på uddannelsesstedet Herningsholm. Han har derfor været med til at starte et lærlingeoprør. - Vi har fået et talerør nu. Det har vi virkeligt savnet, siger han. Oprøret støttes af Allan Vendelbo Kristiansen, der er uddannelseschef på Teknisk EUD i Skjern.

Lem: "Maskinerne på mit grundforløb er fra Tjekkoslovakiet, et land som end ikke har eksisteret i min levetid. Larmen fra dem er så voldsom, at vores ørepropper ikke kan lukke støjen ude, og maskinerne kan ikke køre med de påkrævede omdrejninger, som de formler, vi lige har lært at bruge, fortæller, at vi skal. Det kan ikke være rigtigt, og derfor er det tid til et lærlingeoprør!"

Sådan skrev Jimmi Elley Graversen fra Lem på sin facebook-side tirsdag, hvor dagbladet Politiken brugte forsiden til at fortælle om, at der er et lærlingeoprør i gang, og at 250 lærlinge har skrevet under på, at de støtter kampen for bedre erhvervsuddannelser med tidssvarende udstyr.

Talspersonen for lærlingeoprøret er Carl Emil Lind Christensen, der er formand for Metal Ungdom, men Jimmi Elley Graversen, der er i lære som industriteknikker på Baettr i Lem, og er på skoleforløb på Herningsholm, var med til mødet, hvor oprøret blev sat i gang.

Annonce

Sad over en fyraftensøl

- Vi havde være på et seminar i Dansk Metal Ungdom og sad over en fyraftensøl, da vi kom til at tale om, at der var nogle studenter, der ønskede et studenteropgør version 2.0. Det førte hurtigt til en snak om, hvorfor det altid var studenterne, der fik taletid i medierne, og så begyndte vi helt spontant at fortælle historier fra vores egne uddannelsessteder, siger Jimmi Elley Graversen.

- Politikerne siger altid, at de prioriterer erhvervsuddannelserne, og at de ønsker, at flere unge vil tage en erhvervsuddannelse, men vi mangler, at de sætter handling bag ordene og vitterligt tilfører området flere midler. Det er os, der skal sikre den grønne omstilling, bygge vindmøller og installere varmepumper med meget mere, så det er altså vigtigt, siger Jimmi Elley Graversen.

Annonce

Helst de fede historier

Både Carl Emil og Jimmi understreger kraftigt, at de helst vil fortælle de fede historier fra deres uddannelser, men at de er nødt til at råbe op om det, der ikke er godt nok, hvis politikerne skal lytte. Jimmi skriver det på denne måde på facebook:

"Normalt vil jeg helst fortælle om alle de fede ting ved min uddannelse, om de mange muligheder man har med et svendebrev, hvor meget mine undervisere brænder for vores fag og om hvor meget jeg elsker at lave vindmøller. I dag er en undtagelse. I dag fortæller jeg, og mange andre lærlinge, om hvordan det føltes at blive glemt i alle debatter om uddannelse. Politikerne står i kø når det handler om positive tilkendegivelser om faglærte, grøn omstilling og fremtidig arbejdskraft, men pengene forsvinder fra vores skoler og udvander kvaliteten af de svende som skal sikre fremtidens Danmark, men os, os er der ingen der sikre", skriver han.

Annonce

Støtte fra uddannelseschef

- Der er ikke noget, der er forkert i det, lærlingene siger, og de gør det på en sober måder. Det er hammer godt gået, at det er lykkedes dem at komme på dagsordenen med en berettiget kritik, siger Allan Vendelbo Kristiansen, der er uddannelseschef ved Teknisk EUD i Skjern, og tilføjer:

- De voldsomme prisstigninger på energi og materialer, som vi ser lige nu, vil ikke gøre problemstillingen mindre aktuel.

- Jeg er naturligvis glad for, at eksemplet med den meget gamle maskine ikke er fra Skjern. Vi valgte for et par år siden at nedlægge industriteknikker-uddannelsen i Skjern, netop fordi vi kunne se, at antallet af elever til uddannelsen ikke kunne berettige de nødvendige investeringer i nyt udstyr. Derfor har vi kunnet købe nyt robotudstyr og nye elbiler til vores andre uddannelser, som for eksempel automekaniker-uddannelsen, siger Allan Vendelbo Kristiansen.

- De mindre ungdomsårgange hører også med til historien. Måske skal man ikke kunne uddanne sig til automekaniker 25 steder i Danmark, men kun 15. Det er også noget af det, politikerne skal kigge på, når de skal prioritere midlerne, siger Allan Vendelbo Kristiansen.

Vi har fået et talerør nu, og det er fedt. Jeg håber, at det vil føre til reelle ændringer, for det er virkelig fedt at være lærling og at være med til at forme fremtiden.

Jimmi Elley Graversen
Annonce

Brug for flere penge

Tekniq Arbejdsgiverne, der er landets tredjestørste brancheorganisation, skriver i en pressemeddelelse i dag, at der er behov for øgede investeringer i erhvervsskolerne, så de kan følge med udviklingen.

De dårlige forhold for eleverne kan føre til, at endnu færre vil søge ind på erhvervsuddannelserne, skriver Tekniq Arbejdsgiverne.

I 2021 havde 23,1 procent af 25-årige danskere gennemført en erhvervsuddannelse. 10 år tidligere var det tal 38,3 procent.

Annonce

Forstår kritikken

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) forstår lærlingenes kritik.

- Erhvervsuddannelserne er blevet underprioriteret i årtier, og det sætter sig. Derfor kan jeg fuldstændig genkende billedet, siger hun til Politiken.

- Vi har fået et talerør nu, og det er fedt. Jeg håber, at det vil føre til reelle ændringer, for det er virkelig fedt at være lærling og at være med til at forme fremtiden, siger Jimmi Elley Graversen.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Corona og naboklager stoppede projektet i to år: Nu bygges ferielejligheder og yogastudie i udkanten af Ringkøbing

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Naturkraft har brug for ekstra millioner: Nu er det op til politikerne, om de vil den sikre skrantende attraktion

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Kom med ind i Onecollections nye domicil i Ringkøbing: Nu har stifterne endelig fået eget kontor

Skjern

Børn i kørestol skal også have grønne fingre: Skjernåskolen får legat til højbede

Debat

Raunonia er en ommer: Hvornår kommer det lovede borgermøde og åbenheden?

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Skjern

Sif skammer sig ikke længere over at være en mand i dametøj: - Hemmeligheden gjorde mig indebrændt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da 18-årige Henrik fra Nr. Vium får en genial idé - en havestøvsuger, Yrsa og Tage sparker liv i bageriet i Borris og andre glimt fra Gamle Dage

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Navne

Grundlæggeren af Det Kristne Gymnasium er død: Jørgen Skydstofte var en pioner af Guds nåde

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Skjern

Spiritusfestival tørster efter frivillige: Arbejdsopgaverne uddeles i små overskuelige dråber for at skaffe flere til

Sport For abonnenter

Ren magi af Kasper Chopart: Scorede sejrsmål ud af det rene ingenting med skud fra midten af banen

Vestjylland

Tidligere skovrider er kritisk: Vestjyske skove bliver ødelagt af at blive naturnationalparker

Annonce