Annonce
Læserbrev

Uddannelse. Humaniora skal gentænke sig selv

Debat: Med faldende optag og høj arbejdsløshed kunne det se ud som om, at humaniora er inde i lidt af en dødskamp. Redningen ligger dog lige for. Vi står midt i en digital revolution, og skal algoritmerne tæmmes, og robotterne gøres menneskevenlige, så kræver det også humanistiske kompetencer – men det er på tide, at humaniora gentænker sig selv.

I 2013 blev der optaget cirka 8500 studerende på de humanistiske uddannelser, i år var tallet cirka 6000. Der er altså tale om et temmelig voldsomt fald. Det begræder vi ikke som sådan i erhvervslivet, for der har været, og er stadig alt for mange humanistiske uddannelser med alt for høj ledighed. Det nuværende optag vil derfor formentlig i langt højere grad end tidligere matche arbejdsmarkedets behov.

Når jeg alligevel taler om behovet for humanister på fremtidens arbejdsmarked, så er det fordi vi står midt i en gevaldig omlægning af vores arbejdsmarked. Kunstig intelligens med videre vil i de kommende år overtage en lang række job. Men det er først og fremmest de rutineprægede jobs, der bliver overtaget. Maskinerne er stadig ikke særligt kreative, og derfor vil der fortsat være masser af job til os mennesker. Men disse job vil netop kræve menneskelige kompetencer såsom kreativitet og kritisk tænkning. Det er her humanisterne kommer ind i billedet.

Hvis digitaliseringen skal være til gavn for os mennesker, skal kompetencer inden for for eksempel etik og brugeradfærd inddrages. Det er humanistiske kompetencer. Derfor skal vi i langt højere grad tænke digitalisering og humanisme sammen. Allerede i dag er cirka 20 procent af de ansatte inden for softwareudvikling humanister.

Flere universiteter har allerede set lyset, for eksempel arbejder Aarhus Universitet meget målrettet på at samtænke humaniora og it, og på uddannelsen Kommunikation og it på Københavns Universitet har man lavet en kombinationsuddannelse, som har den skønhed, at den både er efterspurgt af arbejdsgiverne og den får kvinder ind på it-området, hvor de ellers er noget af en mangelvare.

Kort sagt er der brug for humaniora i fremtiden, men det er nok i højere og højere grad en ny form for humaniora, hvor klassiske humanistiske discipliner tænkes ind i et højdigitalt samfund. Gør vi det, kan det blive en dansk styrkeposition.

Annonce
Mads Eriksen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Narkokørsel koster kørekortet

Læserbrev

Jeg kommer snart på besøg: Vi er nødt til at hjælpe hinanden

Læserbrev: Jeg er beæret over, at de lokale håndværksvirksomheder har sagt ja til, at jeg skal stå i spidsen for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland. Der venter mange opgaver forude. Vi skal fortsætte med at prioritere erhvervsvenligheden i vores lokale kommuner, og vi skal fortsætte det lange seje træk med allerede i folkeskolen at vise eleverne de mange muligheder, en erhvervsuddannelse giver. Ringkøbing, Struer, Skive og Holstebro gør en stor indsats i det partnerskab, kommunerne har med Dansk Byggeri. Jeg håber, at også Lemvig, Viborg, Herning og Ikast-Brande vil støtte op om den dagsorden og indgå en partnerskabsaftale med os. Hvis vores lokale virksomheder også i fremtiden skal kunne finde deres medarbejdere i nærområdet, er vi nødt til at hjælpe hinanden. Både nu og i fremtiden vil den grønne dagsorden også komme til at påvirke alt fra vores hjem til vores arbejdspladser, og her spiller vores lokale bygge- og anlægsvirksomheder en stor rolle. Der skal bygges mere bæredygtigt, der skal energirenoveres, så vi bruger så lidt energi som muligt, og både maskiner og byggematerialer skal have mindst mulig CO2-udledning. Jeg håber, at kommunerne vil tage de første skridt og være med til at sætte skub i den grønne udvikling i Midt- og Vestjylland. Og politikerne på Christiansborg skal sørge for de rigtige rammer, der gør det muligt og attraktivt for både kommuner og private at følge den grønne sti. Jeg glæder mig til at komme rundt i Midt- og Vestjylland og møde både borgmestre, kommunaldirektører, embedsmænd lærere, elever og virksomheder. Jeg ser frem til, at vi både lytter til hinanden og hjælper hinanden med at sikre, at vores lokalområde også i fremtiden vil være attraktivt for både virksomheder og borgere.

Annonce