Annonce
Ringkøbing

Uddød i Danmark siden 1959: Fugle-sensation i Amtmandens Lund - sjælden spætte set i Ringkøbing

Mellemflagspætte i Amtmandens Lund. Billedet er taget og venligst stillet til rådighed af Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening, der i weekenden også var en tur forbi lunden.
Mellemflagspætte er blevet tilløbsstykke for fugleelskere: Siden weekenden er amatørornitologer valfartet til park i udkanten af Rindum.
Annonce

RINGKØBING: Normalt er Amtmandens Lund, det lidt tilgroede parkanlæg mellem Rindumgaard og Naturkraft, et ganske fredsommeligt sted, hvor folk sjældent kommer, og fugle kan leve deres eget, stort set uobserverede liv.

I weekenden blev det dog pludselig fyldt med mennesker udstyret med kikkerter og kameraer med telelinser.

Årsagen var, at der torsdag var indløbet en alarm på Dansk Ornitologisk Forenings database, DOFbasen: Da Nancy og Bjørn Møller sammen med deres datter Elise ved 11-tiden havde gået en tur i lunden, så de pludselig et usædvanligt syn:

"På vores fuglerundtur gennem Lunden observerede vi tre sort/hvide spætter jagende hinanden i et træ tæt ved. Vi formodede, at det måtte være Store Flagspætter, men stor blev glæden, da vi kiggede nærmere efter. I sollyset sad en smuk Mellemflagspætte med sit hvide hoved, røde isse og store grumsede rosafarvede undergump", skriver de i DOFbasen.


Jeg var selvfølgelig også selv et par gange i løbet af weekenden ude for at se, om jeg kunne få øje på den. Første gang tog det kun fem minutter; anden gang måtte jeg bruge et par timer.

Jens Ballegaard, amatørornitolog.


"Det må være den samme fugl, som vi har haft i et villakvarter i Rindum i efteråret," tilføjer de.

Annonce

Meget sjælden

At de spærrede øjnene op, var ikke så underligt. Mellemflagspætten ynglede nemlig sidste gang i Danmark i 1959, og har derfor status af uddød i Danmark.

Fugleelskere fra et større område ville ikke lade den chance gå fra sig. Helt fra Sjælland kom der folk, bare for at se den sjældne spætte, fortæller amatørornitolog Leif Ballegaard, der har 60 års erfaring i at kigge fugle.

- Jeg var selvfølgelig også selv et par gange i løbet af weekenden ude for at se, om jeg kunne få øje på den. Første gang tog det kun fem minutter; anden gang måtte jeg bruge et par timer, fortæller han.

- Kigger man efter den, må man nok indstille sig på at væbne sig med tålmodighed. Mellemflagspætte er ikke så nem at få øje på som Stor Flagspætte, og den "trommer" heller ikke på samme måde som Stor Flagspætte.

Men får man øje på den, har man altså også set noget, som de færreste i Danmark har...

Jens Ballegaard undrer sig ikke over, at den er dukket op i Danmark; i Slesvig-Holsten regner med med, at der lever et par tusinde par.

Annonce

Ellers uddød art

- Også i Slesvig-Holsten var den uddød, så man kan nok forvente, at den også vil brede sig til Danmark. Den er observeret i Sønderjylland, ved Gråsten og i Draved Skov ved Løgumkloster. Men der er selvfølgelig noget af et spring derfra og til Ringkøbing - 160 kilometer i luftlinje, siger Jens Ballegaard.

Han vil dog ikke udelukke, at den også findes mellem Ringkøbing og Løgumkloster.

- Det er en fugl, der går stille med dørene, så den kan sagtens være blevet overset, siger han.

- Jeg vil ikke blive overrasket, hvis det viser sig, at den bliver en standfugl i Danmark igen. Mellemflagspætte foretrækker at søge føde i egetræer, og dem er der i de mellemliggende år plantet mange af i Danmark. De er nu ved at nå en størrelse, så de er interessante for fuglen.

- Amtmandens Lund er et velegnet levested for den, fordi der er egetræer, og fordi man har tilladt gamle, væltede træer at blive liggende og rådne i skovbunden; den slags er godt for biodiversiteten, siger Jens Ballegaard.

Han glæder sig over dens tilstedeværelse - men har dog ét ønske i forhold til fugleobservatører, der vil fange et glimt af den sjældne fugl.

- Man skal helst holde sig lidt på afstand af den, så den ikke bliver forstyrret, siger han.

Annonce

Sådan kender man den

Blandt dem der tog til Ringkøbing for at kigge efter mellemflagspætten, var også Egon Østergaard, formand for DOF gennem mange år.

- Det tog et par timer, og vi var efterhånden godt forfrosne, men til sidst fandt vi den, fortæller DOF-formanden.

Men hvordan skelner man Mellemflagspætte fra Stor Flagspætte og Lille Flagspætte?

- Ser vi på størrelsen, passer navnene meget godt. Den nemmeste måde at skelne de tre spættearter fra hinanden på, er dog farvetegningen på hovedet og næbbet, siger Egon Østergaard.

Mellemflagspætte har et spinklere næb end Stor Flagspætte, og den har rød isse, der hos hannen er lidt kraftigere i farven, og når lidt længere tilbage i nakken end hos hunnen.

Et andet kendetegn er fuglens lyserøde undergump med udflydende afgrænsning, der adskiller den fra stor flagspættes mørkerøde, nøje afgrænsede undergump.

- Normalt er det ikke en fugle, man vil se på sit foderbræt. Men rent faktisk blev denne her første gang observeret på et foderbræt i Rindum, så den søger sin føde i dette område; bor man i Rindum, kan man meget vil få besøg af den, siger Egon Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Annonce