Annonce
Kultur

'Tyvstart' på blæsende Fjordløb

Så er starten gået for de unge fra Finderup Efterskole! Foto Poul Osmundsen.
50 elever fra Finderup Efterskole kastede sig søndag morgen ud på friskt halvmaraton.

RINGKØBING: En frisk og kold vind susede hen over Kongevejens Stadion lidt før klokken 8.30 søndag morgen.

Blæsten tog dog ikke pippet fra de 50 unge i alderen 14 til 18 fra Finderup Efterskole, der stod opstillet bag startlinjen på den murstensrøde løbebane.

Selv ikke tanken om, at de nu skulle ud på en 21,1 kilometer lang tur, så ud til at gå de unge på.

Men de havde også trænet til denne dag, da de skulle deltage i Fjordløbet, fortalte Laura Overgaard Petersen fra 10. klasse.

- Det er mit fjerde halvmaraton i dette skoleår; de tre andre har skolen selv arrangeret, så det bliver spændende at løbe et "rigtig" halvmaraton, sagde hun.

Finderup Efterskole er en skole for unge med udfordringer, og en del af skolens pædagogik er netop at stille eleverne over for udfordringer.

Som for eksempel at løbe et halvmaraton!

- Jeg kommer dog til at gå noget af vejen, indrømmede Laura Overgaard Petersen.

21,1 kilometer er en lang tur, og derfor havde Fjordløbet i år besluttet at have to starter på halvmaraton: Klokken 8.30 for dem med forventet sluttid over tre timer og den sædvanlige klokken 10.

Uanset starttidspunktet ventede der i alt fald løberne en hård tur ud med strid modvind til vendepladsen en kilometer før Søndervig - men til gengæld en flyvende tur hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce