Annonce
112

Tyve stjal telefoner og pc’er, mens elever spiste aftensmad

Sædding Efterskole har en lang gang med en hal i midten og værelsesfløje i begge ender af gangen. Tyvene brød kun ind i pigernes fløj, Foto: Jørgen Kirk
Sædding Efterskole blev tirsdag udsat for et frækt tyveri, mens elevværelserne stod tomme.

SÆDDING: I løbet af 20 minutter, mens elever og lærere spiste deres aftensmad i fællessalen på Sædding Efterskole tirsdag aften, benyttede en eller flere tyve lejligheden til at bryde ind på pigernes værelsesfløj.

- De har i hvert fald været inde på seks eller syv værelser, hvor de har taget telefoner og computere, som lå fremme, fortæller forstander Mads Koefoed-Hessellund.

Der er forsvundet omkring syv til otte telefoner og fem computere, viser den foreløbige optælling. Forstanderen mener, at tyvene er kommet ind via et åbent vindue, hvorefter de uforstyrret har kunne stjæle, hvad de ville.

- Men de har ikke raseret noget eller rodet i skuffer og skabe. Flere af pigerne har undret sig over, at tyvene ikke tog penge og smykker, som også var på værelserne, men tyvene har udelukkende taget telefoner og computere, siger Mads Koefoed-Hessellund.

Annonce
Dagsprogrammet på en efterskole samler ofte eleverne et sted flere gange i løbet af en dag. Det benyttede tyvene sig af på Sædding Efterskole tirsdag aften. Arkivfoto

To politipatruljer med hunde

Politiet blev tilkaldt med det samme, og de gjorde et godt stykke arbejde, understreger forstanderen.

- Der kom to patruljer, og de sendte hunde ud for at søge spor, måske for at finde tyvekosterne, men de fandt intet, forklarer han.

Til gengæld var betjentene gode til at berolige de unge mennesker, der var rystede over, at der havde været nogen på deres værelser.

- Politifolkene forklarede dem, at tyvene ikke ville komme igen, og at de ikke ville dem noget ondt, siger Mads Koefoed-Hessellund, der oplevede, at betjentene havde en beroligende effekt på eleverne.

Det er første gang, at Sædding Efterskole oplever, at der er indbrud på værelserne. Men ganske som mange andre efterskoler var de en overgang også plaget af flere cykeltyverier.

Tyverier fra over 30 efterskoler

Det er da også langt fra første gang, at efterskoler bliver udvalgt af tyveknægte. På efterskoler er mange unge og dermed mange værdier i form af cykler, mobiltelefoner og computere samlet på et lille område. Desuden følger efterskoler ofte et fast dagsskema, så det er nemt for tyvene at lure af, hvornår de kan slå til.

Metoden med at bryde ind, mens eleverne spiser aftensmad, er set før. I januar i år blev to unge mænd fra Aarhus idømt tre og et halvt års fængsel hver efter en lang række tyverier fra efterskoler.

De brød netop ind på værelserne, mens eleverne var samlet andetsteds på skolen, som regel til aftensmad. I alt besøgte de to mænd over 30 efterskoler og stjal computere og telefoner fra over 200 efterskoleelever.

Indtil videre har politiet dog ikke fået anmeldelser fra andre efterskoler i området om lignende indbrud på det seneste. Men i efterskoleverdenen er det værd at være opmærksom på, at tyve atter har fokus på efterskoler.

Politiet har sikret spor

På Sædding Efterskole har eleverne mulighed for at låse døren til deres værelser, ligesom de har et skab og en skuffe, der kan låses.

- Vi opfordrer allerede på ankomstdagen til, at eleverne låser døren til værelset, men i hverdagen er der få, som husker det, forklarer Mads Koefoed-Hessellund, der har overvejelser om at opgradere sikkerheden, dog i en form, der ikke går for meget ud over elevernes hverdag.

- Vi skal tage det seriøst, men vi skal også bevare roen og tage bestik af situationen. Det er irriterende, men det er ikke noget, der sker hvert år, siger forstanderen.

Politiet fandt ikke tyvene tirsdag aften, men Bjarne Højgaard fra lokalpolitiet i Ringkøbing fortæller, at der er sikret spor efter tyvene. Derfor afventer man nu de tekniske undersøgelser. Og man vil gerne høre fra lokalbefolkningen, hvis man har set noget tirsdag, der kan hjælpe på opklaringen af sagen.

- Vi er interesserede i at høre, om nogen har set noget. Vi fandt ikke spor efter biler i området, men hvis nogen ved noget, hører vi gerne om det, siger Bjarne Højgaard.

Politiet kan kontaktes på tlf. 114.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kvinder: Gå hjem og hold fri resten af året

Læserbrev: Danske mænd får i gennemsnit 15 procent mere end deres kvindelige kolleger. Det er sådan cirka halvanden månedsløn. Så hvis kvinder og mænd skal have lige løn for lige arbejde, skal kvinderne have sidste arbejdsdag den 13. november og først møde op igen til januar. I 1976 fik Danmark lov om ligeløn. Det er 43 år siden, men målet er ikke nået endnu. Skal vi for alvor gøre noget ved det, så skal der ny lovgivning til. Ellers har ligelønnen meget lange udsigter. Det vil være absurd, hvis vores børns eller børnebørns generationer på arbejdsmarkedet skal arve uligelønnen. I England har de fået en lov, der pålægger arbejdspladser med flere end 250 ansatte at offentliggøre seks bestemte nøgletal for de ansatte kvinders og mænds løn – herunder forskellen på dem. Derudover skal virksomhederne forklare, hvorfor der er forskel, og hvad man vil gøre for at nedbringe den. Det kunne jeg godt tænke mig at se her også. Det ville være relativt nemt at starte med at stille krav om offentlige, kønsopdelte lønstatistikker. Barselsorloven er et andet område, som vil kunne sætte fart på udligningen. Far skal mere hjem på barsel – og mor tidligere tilbage på job. I både Sverige og Norge tager mere end dobbelt så mange fædre barselsorlov. I denne sammenhæng er det derfor positivt, at et EU-direktiv om øremærket barsel til mænd skal være implementeret herhjemme senest i 2022. Det, at tale åbent om løn på arbejdspladserne, vil også være med til at fremme vilkårene for at få ligeløn. Det er hverken forbudt eller farligt at tale om, hvad man hver især får i løn, så tag snakken med dine kolleger. Lige løn for lige arbejde er et fair krav at stille. Vil du have flere argumenter til ligelønssnakken, så følg med på Kvindernes Sidste Arbejdsdag på facebook.

Annonce