x
Annonce
Udland

Tyskland lukker grænsen til Danmark

Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Indenrigsminister bekræfter over for Slesvig-Holstens ministerpræsident, at grænse til Danmark lukkes.

Tyskland lukker sin grænse til Danmark fra klokken 08 mandag morgen i et forsøg på at inddæmme smitten med coronavirus.

Annonce

Det bekræfter den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, søndag aften på et pressemøde.

Grænselukningen kommer ud over Danmark også til at gælde Frankrig, Østrig, Schweiz og Luxembourg.

Lukningen kommer til at ligne den, som Danmark indførte over for Tyskland lørdag.

- Udbredelsen af coronavirus skrider hurtigt og aggressivt frem. Vi må derfor gå ud fra, at toppen af denne udvikling endnu ikke er nået, siger Seehofer.

- Tyske statsborgere har selvfølgelig retten til at vende hjem til deres hjemland, lyder hans præcisering af de nye grænseregler.

Der vil også være passage for varetransport og pendlere, føjer han til.

Økonomiminister Peter Altmaier siger til ARD, at det er vigtigt, at den frie udveksling af varer fortsætter, og at man ikke skader den økonomiske aktivitet på tværs af grænserne.

- Vi forsøger at gøre indskrænkningerne så begrænsede som muligt, siger han.

Søndag aften bekræfter Rigspolitiet i en pressemeddelelse den tyske lukning af grænsen, og at kriterierne ligner de danske. Lukningen vil vare i ti dage.

- Den tyske grænsekontrol er synkroniseret med de danske kontroller, således at indrejse til Tyskland alene kan finde sted ved Kruså, Frøslev og Sæd, skriver Rigspolitiet i pressemeddelelsen.

- Det tyske politi har ansvaret for at håndtere opgaven, lyder det videre.

EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen advarer søndag om, at flere tusinde lastbiler og busser er strandet ved nogle af EU's indre grænser.

Hvis ikke landene i EU besinder sig, kan det føre til tomme hylder i supermarkederne, advarer hun.

Danmark lukkede lørdag middag sine grænser til Tyskland og Sverige. For at bremse smitten med coronavirus blandt danskere.

Polen og Tjekkiet har også lukket deres grænser mod Tyskland.

I Tyskland er der søndag konstateret coronavirus hos 4584 personer ifølge Johns Hopkins University.

Ifølge dpa har der inden, Tyskland lukker grænsen til Frankrig, været kontakt mellem forbundskansler Angela Merkel og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Det vides ikke, om den tyske regering har haft den samme kontakt til den danske regering om den tyske grænselukning.

/ritzau/dpa

Pressemeddelelse fra Rigspoliitiet på politiets hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Borgmester: Det du gør nu, gør en forskel

Læserbrev: Hvis du har tunet ind på Danmarks Radio for nylig, så har du med garanti hørt ovenstående sætning, som jeg har gået og tænkt lidt over. Vores handlinger er jo aldrig uden konsekvenser. Men særligt lige nu, hvor det første chok over de drastiske tiltag har lagt sig, og vi har en solbeskinnet weekend foran os, så kan det, vi gør lige nu, gøre en stor forskel til det værre eller det bedre. Derfor vil jeg appellere til, at vi holder fast i de gode vaner, vi efterhånden kender så godt: Hold afstand, bliv hjemme hvis du er syg, vask hænder og sprit af ofte, host og nys i albuebøjningen og hold ekstra fokus på rengøringen. Endnu ved vi ikke, hvor stejl kurven over coronasmittede bliver, men det er netop det, vi hver især har noget at sige i: Ved at lade være med at forsamles i forårssolen, ved lade være med at bagatellisere situationen og give os selv dispensation fra retningslinjerne. Vi skal have bremset coronasmitten lige nu. Og det gør vi ved at holde fast og holde ved. For det, vi gør nu, gør en forskel. Vi har alle et ansvar at tage på os, for at vi kommer hurtigst og bedst muligt ud på den anden side. Som kommune gør vi primært to ting: Vi følger de nationale anvisninger til punkt og prikke og har lukket ned for stort set alt, der ikke kan betegnes som kritiske funktioner. Vi opruster på antallet af aflastningspladser, og vi klæder personalet fagligt på til at kunne håndtere opgaven, når vi skal tage imod borgere, der bliver udskrevet fra hospitalerne i en dårligere helbredstilstand end normalt. Og så gør vi alt, hvad vi kan, for at støtte op om det lokale erhvervsliv: Senest har vi opfordret lokale advokater, revisorer og rådgivere til at yde gratis hjælp til lokale erhvervsdrivende i vanskeligheder. Vi har peget på muligheden for at sende medarbejdere på efter- og videreuddannelse som et alternativ til hjemsendelse eller fyring. Og vi har fremrykket investeringer i anlæg for 20 mio. kroner. På samme måde kan vi alle som private borgere gøre en forskel ved at lægge vores penge lokalt. Det, vi gør nu, gør en forskel. Forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky, som fornyligt gæstede Ringkøbing-Skjern bibliotekerne, har givet sit bud på en opskrift til at komme godt igennem coronakrisen. Hun skriver blandt andet: ”Mennesker er lidt som appelsiner – det er først når man presser dem, at man finder ud af, hvad de egentlig indeholder. I krige og kriser er der altid mennesker, der får lov til at udvikle et stort og fantastisk mod. Eller blot øve sig på venlighed.” Lad os vise os selv og hinanden, at der er saft og kraft i os, at vi formår at holde ved og gøre en positiv forskel. Og hav så en god weekend.

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce