Udland

Medier: Tyrkiet har udvist dansk IS-rekruttør til Danmark

Alaa Al-Marjani/Reuters
Dansk kvinde, der skal have hjulpet Islamisk Stat med at hverve fremmedkrigere i Syrien, udvises fra Tyrkiet.

En dansk kvinde, der ifølge tyrkiske medier har tilsluttet sig Islamisk Stat og hjulpet dem med at rekruttere fremmedkrigere, er blevet udvist fra Tyrkiet og hjemsendes nu til Danmark.

Det skriver det dansk-kurdiske netmedie Jiyan, der citerer flere tyrkiske medier, herunder CNN Türk.

Ifølge avisen Sabah er kvinden, der er dansk statsborger med libanesiske rødder, blevet "sendt til Danmark med fly".

Den danske kvinde skulle angiveligt have spillet en aktiv rolle i Islamisk Stats rekrutteringsproces og hvervet adskillige til den militante bevægelses sag i Syrien og Irak.

Hun blev for nylig anholdt efter en stor politirazzia i den tyrkiske storby Bursa. Under anholdelsen fandt politiet et falsk dansk pas blandt kvindens ejendele.

De tyrkiske myndigheder har efter anholdelsen behandlet kvindens deportationssag og efterfølgende overleveret hende til danske myndigheder. Hun skal nu retsforfølges i Danmark, skriver flere tyrkiske medier.

Udenrigsministeriet kan natten til fredag hverken be- eller afkræfte over for Ritzau, at en dansk statsborger skulle være blevet udleveret fra Tyrkiet til retsforfølgelse i Danmark.

Ifølge tyrkiske medier skulle kvinden være rejst til Syrien via Tyrkiet for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Efter et ophold af ukendt varighed er hun vendt tilbage til Tyrkiet og har boet i et såkaldt "safe house" for IS-krigere i Hatay-provinsen på grænsen til Syrien.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) befinder godt 30 danskere sig i øjeblikket i Syrien, hvor de kæmper for Islamisk Stat.

Siden sommeren 2012 er 150 personer rejst fra Danmark til Syrien og Irak og opholdt sig hos militante islamistiske grupper.

Center for Terroranalyse vurderer, at mindst 21 af de 150 personer har været kvinder.

/ritzau/

0/0

Tophistorier

Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Danmark

DMI varsler hedebølge: Mere end 28 grader i flere dage i træk

Tophistorier

Seneste nyt

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Annonce