Annonce
Danmark

'Tyrkersvinet' rykker mod vest: Kendt flæskestegskonge åbner pop-up-restaurant i sin barndomsby

Der vil blandt andet være masser af svin og flæskesvær på menuen, når kokken Umut Sakarya vender hjem til barndomsbyen Odense, hvor han snart åbner en midlertidig restaurant hos Anarkist ølbar i Odense. Foto: Kim Rune
Kokken Umut Sakarya, der lige nu er aktuel i tv-programmet Vild med dans og kendt fra DR3-programmet "Tyrkersvin", åbner en midlertidig restaurant hos Anarkist ølbar i Odense. Han håber, at det kan føre til en permanent restaurant i Odense i fremtiden.

Selvom den kendte kok Umut Sakarya er opvokset på Fyn har det kun været i København, at man har kunnet besøge hans imperium med flæskesteg og brun sovs. Indtil nu i hvert fald.

For den 29-årige kok og restaurantejer, der lige nu medvirker i TV 2-programmet "Vild med dans", åbner 26. oktober en popup-restaurant i Anarkist Beer & Food Lab på Albanigade i Odense. Der bliver tale om en midlertidig popup-udgave af hans grillrestaurant Guldgrillen, hvor der ifølge Anarkist Beer & Food Labs Facebook-side i to måneder vil blive serveret "flæskestegsburgere med sprød svær, fritter og sovs i spandevis".

- Vi kommer i en Guldgrillen juleudgave med risalamande, flæskestegssandwich med bearnaise og brun sovs og fritter, siger Umut Sakarya, der fortæller, at Guldgrillen i to måneder overtager køkkenet hos Anarkist.

Umut Sakarya kom til Danmark fra Tyrkiet som dreng og boede i Sanderum, inden lysten til at arbejde med mad drev ham til København. Han fortæller, at netop hans fynske opvækst er årsagen til, at han har valgt Odense som den første by, hvor han afprøver sit flæskestegs-koncept uden for København.

- Det er her, jeg kommer fra. Man vil altid tilbage til der, hvor man er opvokset. Det er en drøm at have en restaurant i Odense. Pludseligt opstod muligheden, og så slog vi til, siger han.

Annonce
Den dansk-tyrkiske kok Umut Sakarya på Anarkist. fv Mette Bæhrenz fra Anarkist, Stefano Foschi fra Restaurant Fynboen, Umut, Frank Sværd fra Guldkroen og Michael Schmidt fra Anarkist. Foto: Kim Rune

Håber på at købe restaurant

Han er udover sin medvirken i Vild med dans også kendt fra DR3-programmet "Tyrkersvin", ligesom han tidligere har vundet TV3-programmet Masterchef. Han troede oprindeligt, at han skulle lave mad på gourmetrestauranter, men kastede sig senere ud i et iværksættereventyr med gammeldags dansk mad som hovedtema.

- Jeg har lagt billeder op på sociale medier af fin mad og fået 40 likes. Men når jeg lægger en flæskestegssandwich op, får jeg 400 likes, fortalte Umut Sakarya, da han i september gæstede Det Fynske Folkemøde på Fyens Stiftstidende.

Her nævnte han også de to vigtige årsager til den succes, han har skabt med Guldgrillen, Guldkroen og take-away-restauranten Guld To Go:

- Det er tryghed og genkendelighed, folk får i vores mad. Det minder dem om den mad, de fik hos farmor og farfar, og det gør folk glade.

Guldgrillen og Anarkist fejrer åbningen 26. oktober ved fra klokken 12 at uddele 150 gratis flæskestegsburgere med dertilhørende fadøl. Og bliver det en succes, håber Umut Sakarya, at han kan åbne en permanent restaurant i Odense.

- Der er rigtig mange restauranter i Odense. Nu prøver vi lige i to måneder, og hvis det kører, så køber vi nok en restaurant eller fem, siger han.

Umut Sakarya fortæller, at han selv vil være til stede i restauranten i Odense to gange om ugen. Ellers vil det være hans barndomsven Stefano Foschi, der driver Restaurant Fynboen, som vil stå for den daglige drift.

Her ses Umut Sakarya på Anarkist flankeret af Stefano Foschi fra Restaurant Fynboen og Umuts samarbejdspartner Frank Sværd fra Guldkroen. Foto: Kim Rune
Inden længe åbner Umut Sakarya en midlertidig restaurant i barndomsbyen Odense. Han håber, at det kan bane vejen for en permanent restaurant i byen. Foto: Kim Rune
Ølbaren "Anarkist" hos Albani i Odense danner rammen om Umut Sakaryas midlertidige base i Odense, hvor han er vokset op. Foto: Kim Rune
Øl og flæskesvær kommer til at danne par i Umut Sakaryas nye midlertidige restaurant i Odense. Foto: Kim Rune.
I to måneder overtager Umut Sakaryas "Guldgrillen" køkkenet hos Anarkist ved Albani i Odense. - Vi kommer i en Guldgrillen juleudgave med risalamande, flæskestegssandwich med bearnaise og brun sovs og fritter, siger Umut Sakarya. Foto: Kim Rune
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Politisk opbakning til Sommerfuglen skyldes stedets kvaliteter

Læserbrev: Sommerfuglen er kommunes nye fritidstilbud til børn og unge med psykiske og fysiske funktionsnedsættelser. Kongstanken er at have ét lokalt fritidstilbud af høj pædagogisk kvalitet i stedet for at benytte aflastningspladser på forskellige institutioner i egen og andre kommuner. Jeg er citeret i Dagbladet søndag for at sige, at den politiske opbakning til Sommerfuglen skyldes behovet for at få stedet fyldt op. Det er en udtalelse, der taget ud af en sammenhæng. Den politiske opbakning til Sommerfuglen hænger helt og aldeles sammen med tilbuddets kvaliteter. Børn med funktionsnedsættelser har svært ved at finde fritidsaktiviteter, der kan rumme deres udfordringer, og det begrænser muligheden for at knytte venskaber. Børnene på Sommerfuglen går typisk på specialskole, og det betyder, at de fleste går i skole og skaber relationer uden for deres nærmiljø. Med Sommerfuglen prioriterer vi, helt i tråd med børne- og familiepolitikken, at give børn og unge med særlige behov mulighed for at dyrke fritidsinteresser og danne trygge og nære relationer med andre børn i kommunen. Relationer de kan bygge videre på gennem deres opvækst, så Sommerfuglen bidrager til ambitionen om at skabe gode overgange fra børneområdet til voksenområdet. Politisk har vi besluttet, at Sommerfuglen som udgangspunkt er kommunens tilbud, med mindre der er faglige begrundelser for noget andet. Det har vi, fordi det er et godt tilbud, og fordi målsætningen om at skabe relationer mellem børn og unge på tværs af kommunen fordrer, at de er sammen. Jeg forstår godt, at det kan være en stor mundfuld for børn, unge og forældre at skulle flytte fra et sted, de kender og er glade for. Men jeg ved også, at de børn og unge, der er begyndt i Sommerfuglen, er glade for og trygge ved det. Der er foretaget en faglig vurdering af, hvorvidt hvert enkelt barns behov kan rummes i Sommerfuglen. I de tilfælde hvor det modsatte er konklusionen, er der fortsat et alternativt tilbud. Jeg forstår også godt, at de institutioner, kommunen hidtil har købt pladser hos, er kede af at miste børn. Men i denne sammenhæng er vores opgave som kommune først og fremmest at give børn og unge med særlige behov de samme muligheder, som andre børn og unge i kommunen. Det er klart, at dialogen med de berørte familier og institutioner skal foregå på en god og respektfuld måde. Når vi hører, at det ikke er oplevelsen alle steder, er der naturligvis grund til at vurdere, om vi kunne have gjort det anderledes. Det er i øvrigt helt almindelig praksis.

Annonce