Annonce
Læserbrev

Typisk fremgangsmåde i vindindustriens gavebod

Læserbrev: Knapt er blækket tørt fra det indlæg, jeg skrev i lørdags. Et indlæg om vindindustriens glansbilleder, og dens evne til at få sine indlæg bragt i de daglige medier. Og den perfekte timing: Tirsdag beviste Vattenfall min påstand. De går ud og lover 22-24 arbejdspladser på Hvide Sande havn, om fem år frem i tiden, i forbindelse med servicering af Horns Rev 3 møllerne.

Kan det tænkes, at de forsøger at påvirke kommunalpolitikerne forud for det møde, på onsdag den 13 august, hvor de skal enes om at forfatte et høringssvar til VVM-oplægget for Vesterhav Syd og Nord-møllerne.

Dette er en typisk fremgangsmåde for vindindustrien. I Velling blev der udlovet støtte til de lokale foreninger, når de to testmøller på 250 meter er opstillet. I Hemmet og Vostrup forlyder der rygter om et tocifret millionbeløb til foreningslivet, hvis de mølleparker, som nu er opstillet, blev gennemført.

Vindindustrien går ud og tager små lokalsamfund som gidsler ved at skabe splid og sætte folk op imod hinanden. Hvide Sande ligger i en udkantskommune, som hungrer efter arbejdspladser, så det er, hvad man går ud og lokker med.

Og jeg ved, at Vesterhav Syd-møllerne har skabt flere konflikter i byen, lokalt. Det samme gjorde det der, hvor jeg boede til fornylig.

De, som profiterer på møllerne, sørger for at fortælle om støtten. Som jo er en mangelvare, da næsten al kommunal støtte til små foreninger er sparet væk.

Det tragikomiske er, at lokalbefolkningen selv betaler støtten via strømregningen, i hverdagen.

Er dette en etisk forsvarlig måde at manipulere med folk og politikere på? Lokalt og på landsplan? Opfylder dette, hvad man forstår på Vattenfalls og øvrige virksomheders CSR-værdier (Corporate Social Responsibillity)? Kan vore politikere ikke gennemskue dette fuldstændigt åbenlyse budskab, eller slet skjulte trusselsbudskab?

Vesterhav Nord og Thor mølleparker vil blive serviceret fra Thyborøn med den samme forklaring, som Vattenfall gav for, at Hvide Sande skal servicere Horns Rev 3, i stedet for Esbjerg.

Kære kommunalråd, hold fast i jeres oprindelige placering af Vesterhav Syd, helt nede mod sydvest, længst ud for havnen i Hvide Sande, og i det letopfattelige geometriske mønster, som VVM-redegørelsen oprindeligt fastslog. Så kan alle klare at leve med dem. Kommer de op i en lang linie, så konflikter de med samme VVM, og vil blive dømt ude af Energiklagenævnet igen. Det burde selv Vattenfall kunne indse. Samtidigt er det sikkert, at støjen, vil blive et problem for turismen på hele strækningen. Støj fra kæmpevindmøller, der står kun 10 kilometer ude, vil blive generende på de over 200 dage om året, hvor det blæser fra vest.

Vindmøller er en del af løsningen, ikke hele løsningen.

Annonce
Horns Rev 3 fotograferet fra luften med de noget mindre møller på Horns Rev 2 i baggrunden. (Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Narkokørsel koster kørekortet

Læserbrev

Jeg kommer snart på besøg: Vi er nødt til at hjælpe hinanden

Læserbrev: Jeg er beæret over, at de lokale håndværksvirksomheder har sagt ja til, at jeg skal stå i spidsen for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland. Der venter mange opgaver forude. Vi skal fortsætte med at prioritere erhvervsvenligheden i vores lokale kommuner, og vi skal fortsætte det lange seje træk med allerede i folkeskolen at vise eleverne de mange muligheder, en erhvervsuddannelse giver. Ringkøbing, Struer, Skive og Holstebro gør en stor indsats i det partnerskab, kommunerne har med Dansk Byggeri. Jeg håber, at også Lemvig, Viborg, Herning og Ikast-Brande vil støtte op om den dagsorden og indgå en partnerskabsaftale med os. Hvis vores lokale virksomheder også i fremtiden skal kunne finde deres medarbejdere i nærområdet, er vi nødt til at hjælpe hinanden. Både nu og i fremtiden vil den grønne dagsorden også komme til at påvirke alt fra vores hjem til vores arbejdspladser, og her spiller vores lokale bygge- og anlægsvirksomheder en stor rolle. Der skal bygges mere bæredygtigt, der skal energirenoveres, så vi bruger så lidt energi som muligt, og både maskiner og byggematerialer skal have mindst mulig CO2-udledning. Jeg håber, at kommunerne vil tage de første skridt og være med til at sætte skub i den grønne udvikling i Midt- og Vestjylland. Og politikerne på Christiansborg skal sørge for de rigtige rammer, der gør det muligt og attraktivt for både kommuner og private at følge den grønne sti. Jeg glæder mig til at komme rundt i Midt- og Vestjylland og møde både borgmestre, kommunaldirektører, embedsmænd lærere, elever og virksomheder. Jeg ser frem til, at vi både lytter til hinanden og hjælper hinanden med at sikre, at vores lokalområde også i fremtiden vil være attraktivt for både virksomheder og borgere.

Annonce