Annonce
Navne

TV-instruktør ny bestyrelsesformand for Gammel Estrup

Anna von Lowzow er ny bestyrelsesformand ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. Foto: Steen Brogaard.
I kraft af min baggrund har jeg i forvejen en stor viden om de danske herregårde, som falder rigtig fint i tråd med Gammel Estrup og den historie, museet fortæller, siger Anna von Lowzow, der er ny bestyrelsesformand for Gammel Estrup.
Annonce

Danmark: Første januar 2021 satte TV-instruktør Anna von Lowzow sig i formandsstolen på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Det skriver museet i en pressemeddelelse.

Den nye bestyrelsesformand har gennem en årrække været medlem af bestyrelsen, og da den nu forhenværende formand Bent Hansen valgte at udtræde af bestyrelsen ved årsskiftet stod Anna von Lowzow klar til at overtage posten.

- Jeg interesserer mig meget for historie, og gennem mit arbejde som TV-instruktør har jeg beskæftiget mig indgående med den danske historie og de menneskeskæbner, den rummer.

I kraft af min baggrund har jeg i forvejen en stor viden om de danske herregårde, som falder rigtig fint i tråd med Gammel Estrup og den historie, museet fortæller, siger Anna von Lowzow og understreger, at hun allerede er i fuld gang med arbejdet på museet.

- Jeg håber, at jeg kan være med til at bibeholde - og udvikle den viden og interesse for Gammel Estrup, som medarbejdere og bestyrelse hele tiden har arbejdet med. Museet fortæller en meget vigtig historie om livet på landet før i tiden - ikke bare for herskabet, men i høj grad også for de mange ansatte, som også gjorde hverdagen mulig for en hel egn. Historien om de danske herregårde er vores allesammens fortid og dermed en af de vigtigste fortællinger i Danmarks historie, og det glæder jeg mig til at arbejde videre med, siger Anna von Lowzow.

Annonce

Til kamp for Gammel Estrup

Anna von Lowzow overtager formandsposten på Gammel Estrup efter den tidligere regionsrådsformand- og politiker Bent Hansen (S), og hun lægger ikke skjul på, at det er en stor glæde at fortsætte et spændende arbejde:


Gammel Estrup er bundskraberen, hvad angår statens tilskud til de nationale museer. Virkelig bundskraberen! Vi må derfor arbejde for, at Gammel Estrup kommer op på niveau med sammenlignelige museer i Danmark.

Anna von Lowzow


- Under Bent Hansens formandskab har Gammel Estrup positioneret sig som et af de vigtigste kulturelle fyrtårne i lokalområdet på Djursland, og museet er i dag det nationale museum, som har ansvaret for de danske herregårdes- og derved en stor del af Danmarks historie. Det seneste år har Gammel Estrup desuden klaret sig gennem en hård tid med Corona-nedlukning og en kamp for økonomisk sikring af museet, der kulminerede med bevarelsen af museets tilskud på Finansloven de kommende fire år. Gammel Estrup er bundskraberen, hvad angår statens tilskud til de nationale museer. Virkelig bundskraberen! Vi må derfor arbejde for, at Gammel Estrup kommer op på niveau med sammenlignelige museer i Danmark, siger den nye bestyrelsesformand.

I øjeblikket er Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, som alle andre museer landet over, lukket pga. de aktuelle Coronarestriktioner, men museet forventer at kunne åbne igen i løbet af foråret 2021.

Gammel Estrup ligger på det nordlige Djursland. Herregården er en af Danmarks bedst bevarede renæssanceherregårde og har siden 1930 rummet Danmarks Herregårdsmuseum. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Gammel Estrup

Efter mere end 600 år i samme families eje blev herregården i 1926 solgt, og Gammel Estrup - Jyllands Herregårdsmuseum blev oprettet i Gammel Estrups hovedbygning i 1930. Museet hedder i dag Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og er en selvejende institution.

Gammel Estrup er et statsanerkendt specialmuseum og beskæftiger sig i det daglige med de danske herregårde og alt hvad dertil hører af herskab og tjenestefolk, arbejderboliger, iskældre, alléer, skove, marker og kulturlandskab, indretningskultur, malerkunst, møbler mm.

Gammel Estrup er hjemsted for Dansk Center for Herregårdsforskning, som drives i et samarbejde mellem Gammel Estrup, Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Arkitektskolen Aarhus.

Museets største formidlingssatsninger er 1700-talsfestivalen i juni måned og juleaktiviteter i forbindelse med udstillingen Jul for herskab og tjenestefolk. Desuden har museet en aktiv kulturtjeneste for børn og unge.

Gennemsnitligt er besøgstallet på museet omkring 100.000 om året, heraf ca. 5000 fra udlandet. Der er åbnet hele året bortset fra helligdagene i julen, januar måned samt mandage i vinterperioden. Museet har billetsamarbejde med nabomuseet Det Grønne Museum. Gammel Estrup har knap 600.000 besøgende online hvert år.

Personalet består i det daglige af omkring 15 personer – heraf 8 fastansat. Museumsdirektør Britta Andersen har ansvaret for den daglige ledelse.

Gammel Estrups Netværk blev stiftet i 2006 og har ca. 150 medlemmer, der yder en frivillig indsats i forbindelse med museets mange, årlige formidlingsaktiviteter.

Kilde: gammelestrup.dk 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Udviklingshæmmet borger er coronasmittet – 46 nære kontakter på bosted og dagtilbud skal nu testes

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus: Som studerende er jeg glad for at have ruten som bindeled mellem mit studieliv og mit barndomsområde

Erhverv

Nu bider nedlukningen butikkerne: Handelsrådsformand frygter, at mange små detailforretninger mister livet

Annonce