Annonce
Hvide Sande

TV 2 er klar: Lokale investorer skal skyde seks millioner i vestjysk krimiserie

Det er forfatterduoen Anders Rønnow Klarlund (t.v.) og Jacob Weinreich, der har skrevet manuskriptet til en ny tv-serie, der skal udspille sig på vestkysten. Under pseudonymet A.J. Kazinski har makkerparret siden 2010 udgivet en række succesfulde krimier. Arkivfoto: Bjarke Johansen/Politikens Forlag.
Efter flere års forarbejde tyder meget på, at Ringkøbing-Skjern Kommune snart kan se et projekt med at skabe en krimiserie i Hvide Sande blive til virkelighed på TV 2. Lige nu arbejdes der på at skaffe seks millioner kroner hos lokale investorer.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: I sommeren 2020 kan det meget vel være, at du løber ind i en kendt skuespiller i Hvide Sande-området. I hvert fald er optagelserne af en tv-krimi i foreløbig otte afsnit rykket et skridt nærmere.

- Ja, vi regner med, at det bliver en realitet. Vi er langt med det, og vi skal nok sørge for, at vores del af finansieringen kommer på plads, siger Per Høgh Sørensen, leder af afdelingen for kultur, natur og fritid i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det samlede budget for serien, der efter planen skal produceres af Deluca Film for TV 2, er endnu ikke offentliggjort. Men helt sikkert er det, at den vestjyske kommune skal sørge for at finde lokale investorer, der på forskellig vis samlet set bidrager med seks millioner kroner:

- Vi har været ude at snakke med mange i erhvervslivet, og vi er godt på vej. Det er fantastisk at møde sådan en opbakning og tillid til projektet. Seks millioner kroner er mange penge at støve op til en filmsatsning, men vi ved af andres erfaringer, at pengene kommer mangefold igen i form af øget eksponering, ubetalelig markedsføring af området, bosætning, flere turister, øget omsætning og lokal stolthed, tilføjer Per Høgh Sørensen.

Sponsorerne er velkomne til at støtte med kontante bidrag, men velviljen kan også komme til udtryk ved eksempelvis at tilbyde løsninger i forbindelse med overnatninger, transport og forplejning, når det store filmhold slår lejr på vestkysten.

Vestjyske tv-serier

Økonomiudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune sagde 7. februar 2017 ja til en ansøgning om støtte på én million kroner til forarbejdet med at skabe en tv-serie af internationalt format. Ansøgningen kom fra kulturforvaltningen.

Senere samme år blev der skudt yderligere en kvart million kommunale kroner i projektet: 125.000 kroner fra økonomi- og erhvervsudvalgets marketingpulje og et tilsvarende beløb fra kultur- og fritidsudvalget.

Lige nu arbejdes der med at skabe to tv-serier, og længst fremme er Deluca Film og makkerparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich, der står bag manuskriptet. De to herrer er - under pseudonymet A.J Kazinski - især kendte som forfattere til en række krimier.

Bag den anden tv-serie står SAM Productions, der ejes af Søren Svejstrup, Adam Price og Meta Louise Foldager.

Serien fra Deluca Film er planlagt til at blive vist på TV 2 - med otte afsnit i første sæson.

Der kan gå to-tre år, inden serien fra SAM Productions eventuelt bliver til virkelighed.

På et møde mandag 25. november vedtog erhvervs- og vækstudvalget en egentlig filmstrategi for Ringkøbing-Skjern Kommune.

Annonce

Ikke et glansbillede

Som det ser ud lige nu, går forproduktionen til tv-serien i gang i det tidlige forår 2020, og ved sommertid rykker det store filmhold så ind i primært Hvide Sande; hvis altså, den fulde finansiering falder på plads.

Bag manuskriptet står makkerparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich, der under pseudonymet A.J. Kazinski er kendte for at have udgivet en række bestseller-krimier.

Deluca Film holder indtil videre instruktørens navn for sig selv, og endnu er der heller ikke sat navne på hovedrollerne, men det bliver - som det hedder - 'skuespillere fra den øverste hylde.'

Rebecca Molders, der er kommunens filmkonsulent, har læst manuskriptet, og hun glæder sig til at se tv-serien folde sig ud:

- Den bliver ikke et glansbillede af Ringkøbing-Skjern Kommune, men serien bliver et godt postkort, og den vil give noget til den lokale stolthed, siger Rebecca Molders.

Selv om, den lokale selvfinansiering endnu ikke er helt i hus, er Per Høgh Sørensen fortrøstningsfuld:

- Film betaler sig. Det ved de i Viborg, hvor Deluca Film i øjeblikket er i gang med optagelserne til 'Julemandens Datter II', og hvor kommunen allerede har fået dækket investeringen i etteren.

Ifølge Per Høgh Sørensen forventer Viborg Kommune at få hver krone, der er skudt i julefilmene, hele 29 gange igen.

Annonce

Drama i surfermiljøet

Når der i givet fald bliver sagt 'klar til optagelse' i sommeren 2020, sker det med internationale ambitioner bag kameraet. Serien er udviklet i samarbejde med et tysk filmselskab, og det forventes, at dramaet fra vestkysten bliver vist på flere udenlandske tv-stationer.

Derfor glæder det også Per Høgh Sørensen, at tv-serien har fået en positiv modtagelse blandt internationale branchefolk i den sydfranske by Cannes, hvor projektet netop er blevet præsenteret i skitseform.

Mens de skrev manuskriptet, bosatte Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich sig i Hvide Sande, og seriens centrale omdrejningspunkt bliver da også det berømte surfermiljø i havnebyen.

Ifølge Per Høgh Sørensen ligger det i kortene, at der kommer flere sæsoner af tv-serien, der tidligst toner frem på skærmen for første gang i løbet af 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Landsbyer arbejder videre med friskoleplaner: - Vi kommer til at stå dårligt uden skole

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her har strukturudvalg søgt inspiration: Aalborg har helt ned til 60 elever pr. skole - og det fungerer

Annonce