Ringkøbing

Tusindvis af fjernvarmekunder skal have penge tilbage - men prisen stiger i år

Fjernvarmekunderne i Ringkøbing kan glæder sig over at prisen for 2018 falder, inde de stiger i år. Foto: Christian Munk

2018 var et godt fjernvarmeår - men nu begynder tilskuddet at falde, og dermed stiger prisen for kunderne.

Ringkøbing: Der er en god og en dårlig melding fra Ringkøbing Fjernvarmeværk til de fleste af dets kunder.

Varmen, der er forbrugt i 2018, bliver billigere, så mange skal have penge tilbage - men da tilskuddet til fjernvarmeværker forsvinder, bliver varmepriserne fremover dyrere.

At priserne i det varme og solrige 2018 falder, kalder direktør Jesper Skovhus Andersen en solstrålehistorie:

- Vi har aconto opkrævet 27 øre per brugt kWh, men har kunnet sænke prisen til 25 øre per kWh. Det betyder, at man vil skulle betale langt under 10.000 kroner for et standardhus, og mange kunder vil få penge tilbage for 2018, fortæller direktør Jesper Skovhus Andersen.

Millioner til kunderne

- Af vores cirka 4600 kunder skal 3700 tilsammen have knap tre millioner kroner tilbage, mens omkring 850 kunder skal af med samlet 750.000 kroner, siger han.

Det er dog en stakket glæde, for de, der skal have penge tilbage for aconto prisen på opkrævningerne 2019, vil nemlig stige til 34 øre per kWh.

- Det grundbeløb, vi hidtil har fået for at stå til rådighed for elmarkedet, falder bort. Det betyder, at vi mister indtægter for 20 millioner om året, siger fjernvarmedirektøren.

- For kunderne i Ringkøbing vil det betyde en prisstigning på omkring 1600-1700 kroner om året, siger Jesper Skovhus Andersen, der oplyser, at prisen udelukkende stiger på selve varmen, og at gebyrer således ikke vil blive hævet.

Skattemæssige forhold

Jesper Skovhus Andersen siger, at det godt kan se bagvendt ud at sænke prisen for 2018 for så at hæve den i 2019.

- Man kan spørge, hvorfor vi ikke bare udligner ved at tage det beløb, vi vil betaler tilbage og trækker det fra stigningen i 2019. Det skyldes skattemæssige forhold, som ikke vil komme kunderne til gode, hvis vi gør det på den måde, siger direktøren.

Desuden kan kunder se frem til, at prisen atter kan falde en smule i 2021, hvor det i energiforliget er aftalt, at elafgiften skal falde.

Selvom stigningen i fjernvarmeprisen ser voldsom ud i forhold til de seneste år, har den faktisk tidligere været noget højere. Mens fjernvarmeprisen i Ringkøbing var på rekordlave 18 øre per kWh i 2015, var den faktisk på hele 45 øre per kWh i 2013. Så den nye stigning kommer oven på nogle år med meget lave priser.

0/0
Ringkøbing

Radikale inviterer på lokale egnsretter og politisk debat

Ringkøbing

Manden bag formodet million-underslæb er død

Ringkøbing

Inviterer til åben fiskerikonference

Ringkøbing

Galleri: Se billederne fra Landbobankens generalforsamling

Ringkøbing For abonnenter

Det koster Ringkøbing K

Ringkøbing

Oscar i atletikkens top 10

Ringkøbing

Socialtilsyn Midt: Schuberts Minde havde et år til at rette op på kritik men kom ikke i mål

Ringkøbing

Forstander Jørn Birk Nielsen stopper øjeblikkeligt på Schuberts Minde

Ringkøbing

Generators drøm om at blive regionalt spillested rykker nærmere