Danmark

Tusinder af børn sendes i fattigdom for at få 500 arbejdsløse i job

Selv om der de senere år har været fokus på fattigdom i Danmark, vokser den stadig. 64.500 børn lever nu i fattigdom, viser nye. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzaus Scanpix

64.500 børn lever i dag i fattigdom i Danmark. Det er en stigning på 12.000 børn på bare et år, viser rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Udviklingen kommer ikke bag på Dansk Folkehjælp.

Kontanthjælpsloftet har ikke gjort nogen noget som helst godt. Tværtimod, det sender børn ud i yderligere fattigdom, mener generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem.

Da Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mandag offentliggjorde en ny rapport, der viser at antallet af fattige børn i Danmark på bare et år er vokset med 12.000 til i dag 64.500, bekræftede det blot en udvikling, Dansk Folkehjælp med bekymring har set eskalere de seneste år.

- Fattigdommen i Danmark stiger støt, og det er helt uafhængigt af, om landet er i økonomisk fremgang eller tilbagegang. Vi kan se det på de mange ansøgninger vi får om hjælp fra økonomisk betrængte børnefamilier. De vokser i antal år for år, og deres levevilkår bliver gradvidst forværret, siger Klaus Nørlem.

Der kommer i det hele taget ikke noget godt ud af at stille folk markant ringere økonomisk. Tværtimod har det vidtgående konsekvenser, især for familier med børn

Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp
Kontanthjælpsloftet gør ikke boget godt for nogenmen forringer især børns levevilkår, mener dansk Folkehjælps generalsekretær, Klaus Nørlem. Pressefoto fra Dansk Folkehjælp

Langt væk fra arbejdsmarkedet

Helt aktuelt kan han se det på ansøgninger til den julehjælp, som Dansk Folkehjælp sammen med Ekstra Bladet står bag. Mandag havde 15.231 børnefamilier søgt om hjælp. Det er en stigning på omkring 1000 familier i forhold til samme dato sidste år.

- Kontanthjælpsloftet har desværre skubbet til den kedelig udvikling. Den gavner ingen, men er mere et udtryk for en politisk retorik, der består af varm luft. Ifølge Beskæftigelsesministeriets prognose skulle det kunne få 500 fra kontanthjælpen og ud på arbejdsmarkedet. Hertil kan man så stille spørgsmålet om det rimelige i, at mange tusind familier skal have udhulet deres økonomi, og deres børn leve i fattigdom for, at 500 kan komme i arbejde, siger Klaus Nørlem.

Han henviser i den forbindelse til en undersøgelse af ansøgernes levevilkår og baggrund, som Dansk Folkehjælp har lavet. Den viser, at 28,7 procent af dem har været uden for arbejdsmarkedet i otte år eller mere, andre 24,9 procent har været uden arbejde i tre til otte år.

- Deres situation er ikke blevet forbedret af kontanthjælpsloftet, den er blevet forringet. Der kommer i det hele taget ikke noget godt ud af at stille folk markant ringere økonomisk. Tværtimod har det vidtgående konsekvenser, især for familier med børn, siger Klaus Nørlem.

Ministeren: Ikke fattigdom

Ifølge Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd, der baserer sin rapport på tal fra Danmarks Statistik, har studier vist, at fattigdom i barndommen har store negative konsekvenser for voksenlivet i form af ringere jobchancer og indkomstmuligheder

Arbejderbevægelsens Erhvervsråds direktør, Lars Andersen, retter også skytset mod kontanthjælpsloftet.

- Kontanthjælpsloftet er jo målrettet familier med børn og specielt enlige med børn, siger han til Politiken.

Den konklusion er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ikke enig i. Han siger til Politiken, at det vigtige har været at hjælpe flere fra forsørgelse og i job:

- Derfor har vi sikret, at det bedre kan betale sig at arbejde, for det bedste vi kan gøre for børnene er jo, at forældrene får et job. Så er man i min optik ikke fattig, alene fordi man har relativt mindre end andre i en periode af sit liv, skriver ministeren i en mail til Politiken.

Relativ fattigdom

Officielt har Danmark ingen fattigdomsgrænse, den afskaffede regeringen i 2015. Når Danmarks Statistik alligevel kan levere tal på fattigdom i Danmark skyldes det, at man bruger en indikator for relativ fattigdom, kaldet sustainable development goals (sdg), som ligger tæt på den måde, fattigdomsgrænsen tidligere blev målt på.

Ifølge sdg-målene er man fattig, hvis husstandens indkomst er under halvdelen af medianindkomsten, som er den midterste indkomst i landet.

Ifølge Danmarks Statistik betyder relativ fattigdom, at "fattigdom måles i relation til den generelle levestandard i samfundet. Danmarks Statistiks mål for relativ fattigdom kombinerer lavindkomst med lav formue og fraregner studerende."

Når studerende ikke betegnes som fattige, selv om de opfylder sdg-målene, begrunder Danmarks Statistik det med, at studerende betragtes som en ressourcestærk gruppe, der oftest selv har valgt at leve med en lav indkomst i en afgrænset periode."

0/0
Danmark

Mere end 50 landmænd politianmeldes for svindel med miljømillioner

Danmark

Folketingskandidat skrev oikofobi og så fik han 30 dages karantæne på Facebook

Danmark

Funding: Mette Frederiksen risikerer at gå i samme fælde som Løkke

Danmark

I Estland klapper man ad EU

Danmark For abonnenter

Flere landmænd politianmeldes for svindel: Forstå sagen om de udskældte miljømillioner

Danmark

DMI advarer: Risiko for lokale skybrud

Danmark For abonnenter

S vil sikre velfærd med skatter og afgifter

Danmark For abonnenter

Paludans chikane-sag får politikere til at varsle skrappere regler: Det minder om en uhyggelig B-film

Danmark

Krovært smed Rasmus Paludan på porten: - Mine stamkunder var på vej væk, derfor måtte jeg gøre noget