Tarm

Turistmagnet skaber naturoplevelser til alle: Vi kalder jo stedet for fjordens perle

Fritidsfisker Kaj Madsen bruger stort set hver dag på havnen i Skaven. Hvis vejret er til det, sætter han garn om aftenen og drager ud for at hive fladfiskene i land klokken 5 eller 6 næste morgen, afhængig af hvad termometeret siger. Foto: Mads Dalegaard
Badegæster, fiskere, surfere, cyklister eller gangbesværede - alle kan få glæde af fjordlandskabet ved Skaven Strand.

SKAVEN: Grusparkeringspladsen er blevet vendt, så gæsterne kan parkere med forruden i retning mod Ringkøbing Fjord for at nyde vandet eller solnedgangen. I grillhytten oppe ved strandområdets legeplads er der brugt net som vinduer, så man både kan se ud og være i læ. For et par uger siden blev mulighederne for at lade blikket vandre over Ringkøbng Fjord i retning mod enten Bork eller Ringkøbing så endnu bedre.

Skaven Strand har nemlig fået en ny udsigtsterrasse, som også kørestolsbrugere uden besvær kan bruge.

Den nye terrasse er blot et af mange eksempler på, at de lokale i Skaven Strand forsøger at gøre naturen tilgængelig for så mange mennesker som muligt. Det fortæller ægteparret Gudrun og Anker Clausen, der har haft sommerhus i Skaven Strand de seneste 28 år og har boet der på fuld tid i 13 år. De synes, Skaven Strand er så dejligt et sted at bo, at flere gerne må få glæde af det:

- Man kan ikke få det bedre, siger Gudrun Clausen.

Vi kalder det jo fjordens perle. Det er sgu dejligt herude.

Kaj Madsen, fritidsfisker, Skaven Strand

Bedre for surfere, fiskere og gangbesværede

Anker sidder i bestyrelsen for Skaven Strands grundejerforening, der ejer bådehavnen og området omkring den, mens de begge er involverede i den lokale handelsforening.

Sammen med andre lokale har ægteparret arbejdet for, at Skaven Strand skal blive et sted for endnu flere naturelskere; om man så har lyst til at bade, surfe, fiske, gå en tur, eller man sidder i kørestol.

På havnen er der blevet bygget nye hytter med plads til at rense fisk, et baderum til surferne og opbevaringsplads til den lokale kajakklub.

Inden for de seneste fem år har de lokale grundejere lavet en legeplads med en handicapvenlig grillhytte, totalmoderniseret bådehavnen og skabt en sti, der gør det muligt at komme ned til vandet, hvis man er dårligt gående eller sidder i kørestol.

Selv den nye badebro er designet, så gangbesværede kan komme ud at gå på den, fordi det er flydebro uden trappetrin. Her kan også folk, der bruger rollator, få lov at mærke, hvordan broen vugger i takt med de små bølgeskvulp.

Bølger er for surfere – ikke fiskere

Bølgeskvulpene og blæsevejret gjorde tirsdag, at broen ikke blev brugt af folk i badetøj, men af folk i sommerjakker. Fra broen kunne man se, hvordan surferne boltrede sig i bølgerne, mens også en enkelt sejler tog turen ud fra bådehavnen for at få vind i hår og sejl.

Motorbådene i lystbådehavnen lå dog stille, da Gudrun og Anker Clausen viste rundt tirsdag over middag. Ved den ene fiskehytte kunne fritidsfiskeren Kaj Madsen konstatere, at det ikke lige var fiskevejr.

- Så snart man kan se det hvide på bølgerne derude, er der ikke meget ved at fiske. Så får man ikke meget ud af det, siger han.

Skaven Strand

  • Adresse: Skavenvej 25, 6880 Tarm
  • Åbent døgnet rundt.
  • Gratis adgang.
  • Hovedattraktion: Havnen, standen amt udsigten over Ringkøbing Fjord.

Altid liv på kajen

Den 63-årige efterlønner Kaj Madsen har to motordrevne både til at ligge i lystbådehavnen; den ene, en pram med flad bund, bruger han til at satte garn fra og til at hive især skrubber i land med. Den anden bruger han til hyggeture, som da han sidste sommer tog turen rundt om Fyn. Og så sover han faktisk også ofte i båden, selvom han har en lejlighed i Skjern. For Kaj Madsen bruger gerne så meget tid som muligt ved Skaven Strand.

- Vi kalder det jo fjordens perle. Det er sgu dejligt herude, siger Kaj Madsen.

Han nyder, at de mennesker, der passerer fiskerhytterne på vej til vandet, kan være alt fra en veteranbilsklub på tur til surfere eller lokale sommerhusejere.

- Der sker en masse herude med turister og de lokale, der kommer herned. Der er altid liv herude, siger Kaj Madsen.

Gudrun og Anker Clausen har haft sommerhus i Skaven Strand i 28 år og boet der fast i 13. Anker sørger for, at græs, stier og havnens omkringliggende arealer ser godt ud. Foto: Mads Dalegaard
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce