Annonce
Ringkøbing-Skjern

Turisterne blev væk og økonomien halter: Naturkraft beder kommunen om et lån på 15 millioner til at dække underskud

Humøret var højt både hos borgmester Hans Østergaard (V) og Naturkraft-direktør Peter Sand, da kronprinsessen blev vist rundt i den nye attraktion på åbningsdagen i juni sidste år. Foto: Søren Palmelund
Selv om Ringkøbing-Skjern Kommune allerede har støttet Naturkraft på vej med 100 millioner kroner, så er borgmester nu klar til at yde et rentefrit millionlån.

Ringkøbing: Naturkraft skulle have været en turistmagnet, der kunne tiltrække 280.000 gæster det første år.

Men sådan er det langt fra gået for attraktionen ved Ringkøbing, som blot havde 50.000 betalende gæster i 2020 og nu er så økonomisk presset, at man - ni måneder efter kronprinsesse Mary klippede indvielsessnoren - har bedt kommunen om et lån på 15 millioner kroner.

Selv forklarer Naturkraft, at man har været udsat for et "økonomisk bespænd". Dels har coronaen holdt gæsterne væk, dels slås man fortsat med udgifterne til en sætningsskade, og det udfordrer likviditeten.

Annonce

Borgmester er låneklar

Borgmester Hans Østergaard (V), der er næstformand i Fonden Naturkraft, indstiller til både økonomiudvalget og byrådet, at kommunen yder et rentefrit lån på 15 millioner kroner, som skal tilbagebetales i løbet af de kommende fem år.

Låneansøgningen vil formentlig give anledning til hed politisk debat. Ringkøbing-Skjern Kommune har allerede betalt 100 millioner til Naturkraft, og derfor er det langt fra sikkert, at borgmesteren får opbakning til at sende flere penge.


Jeg frygter, at kommunen om ganske få år vil skulle forholde sig til, om man vil dække et vedvarende driftsunderskud på parken. Hvis jeg får ret i det, kan jeg kun sige herfra, at jeg kommer ikke til at stemme for, at der skal bruges så meget som en krone på det

Svend Boye Thomsen, løsgænger, forudså underskud i september


Løsgængeren Svend Boye Thomsen forudså allerede i september, at der ville blive brug for flere kommunale kroner.

- Jeg frygter, at kommunen om ganske få år vil skulle forholde sig til, om man vil dække et vedvarende driftsunderskud på parken. Hvis jeg får ret i det, kan jeg kun sige herfra, at jeg kommer ikke til at stemme for, at der skal bruges så meget som en krone på det, lød den bramfri melding.

Naturkraft og besøgstal

Naturkraft havde budgetteret med et besøgstal på 280.000 det første år. Det realiserede besøgstal blev 60.000 - heraf 50.000 betalende. Altså under en fjerdel af det forventede.

I 2021 havde Naturkraft forventet at kunne tiltrække 153.000 betalende gæster, men da det er uvist, hvornår attraktionen kan genåbne på grund af corona, bliver der lige nu arbejdet med to scenarier:

Hvis der kan åbnes til april ventes besøgtallet i 2021 at blive knap 144.000 gæster.

Hvis der kan åbnes til juni ventes besøgstallet i 2021 at blive godt 130.000 gæster.

Om han ser anderledes på det nu, hvor der blot er tale om et lån, er uvist. Økonomiudvalget skal diskutere sagen på sit møde 9. marts. Og senere får det samlede byråd også lejlighed til at tage stilling til det rentefri lån på 15 millioner kroner.

For nylig fortalte Naturkraft-direktør Peter Sand, at coronaen havde kostet 20 millioner kroner i omsætning i 2020, men at man lige nu gør klar til en genstart af attraktionen. Det sker dog med et minus på syv millioner fra 2020.

Annonce

Har fået coronahjælp

Naturkraft har allerede fået en økonomisk håndsrækning på grund af corona-nedlukningen. Kulturminister Joy Mogensen (S) fandt i december ekstraordinært fire millioner kroner. Realdania og Augustinus Fonden har også bidraget med såkaldte covid-tilskud på 1,8 millioner kroner.

Et rentefrit lån vil ikke belaste kommunens økonomi og likviditet på sigt. Og det vil ifølge forvaltningen medvirke til at understøtte Naturkraft fremad. Men det er altså op til politikerne, om de er klar til at låne pengene ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern For abonnenter

Ministeren lovede ikke noget: Men viceborgmesteren hørte hende sige, det er oplagt, at Skjern Å bliver naturnationalpark

Annonce