Annonce
Læserbrev

Turisme: Kennen Sie den Weg …?

Annonce

Læserbrev: Jeg husker en episode som barn. Min far og jeg gik og ordnede haven på den lille ejendom, mine forældre dengang havde på Lønborg Hede. Der rullede en stor grå Mercedes ind til siden - og en velnæret solbrun tysker steg ud og spurgte min far - noget i retningen af; “Mein guter Mann, kennen Sie den Weg nach Skaven Strand?”

Min far rystede fortvivlet på hovedet. Hans tyskkundskaber var overskuelige - og hans opvækst ved den gamle danske grænse ved Kongeåen afstedkom et lidt anstrengt forhold til tyskere i almindelighed - og til tyske turister i særdeleshed. Tyskeren kørte igen - og det var først da min mor hørte historien, at mysteriet blev løst. “Han ville da bår kjende æ vei te Skawenhus ..!” Min far var ikke synderlig brødebetynget. Han brummede bare lidt og sagde så; “Det ku æ kårl jo bår ha sår..!”

Historien er et lille fortællende hjørne af den udvikling som turistindustrien har gennemgået i vores område de sidste 40 år. Dengang var den ubetydelig. Nærmest lidt komisk. Borgerne i vores område havde ikke meget respekt for den tyske turisme, og de fleste var nærmest mere forundret end imponeret over den tyske interesse for fjord, å og hav. Ingen havde nogen forestilling om, at den tyske turisme senere skulle blive et betydende erhverv for kommunen.

Nu er det almindelig kendt, at den tyske turisme er helt afgørende for Ringkøbing-Skjern Kommune. Turisterhvervet omsætter for hen imod 4 milliarder om året - alene i Ringkøbing-Skjern Kommune. Den er ikke alene betydende - den er afgørende for detailhandel, restauranter og dagligvarebutikker. Dertil kommer naturligvis hele den industri der er direkte tilknyttet turistindustrien.

Vi ved det godt. Men vi var lige ved at glemme det. Indtil Corona-krisen forbød tyskerne at rejse ind i landet. Der manglede nu alligevel noget mellem os. Turisterhvervene og detailhandlen blødte. Noget var gået ned i tempo. Andet var gået helt i stå.

Fredag tillod regeringen igen tyskerne at afholde deres ferie i Danmark. En sjælden gang fik Vestjylland positiv særbehandling på bekostning af København.

Regeringen sidder med svære dilemmaer, når Danmark igen skal åbnes. En kontrolleret åbning af grænsen, hvor turisterne skal kunne dokumentere leje af et sommerhus, er en kontrolleret åbning. Det er sund fornuft og det er en sund balance mellem sundhed og økonomi.

Nu skal vi glæde os over, at tyskerne kommer. Vi har et godt produkt. Måske et af de bedste turistprodukter i Europa. Vi kommer igen til at stå og køre i kø ved Vestkysten. Det er lidt træls i perioder - det medgiver jeg.

Vi kører også i kø efter vindmøller, traktorer, mejetærskere og alt mulig andet godt, der understreger, at vi befinder os i en del af Danmark, hvor der er gang i hjulene. Iøvrigt er jeg sikker på de kommende kommunale investeringer i infrastruktur ved Søndervig vil hjælpe, men jeg tror også vi skal glæde os over, at der er nogen der vil os. For vi har brug for det!

Hier ist der Weg …!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce