Annonce
Ringkøbing-Skjern

TUBA-leder kritiserer forvaltningen: Indstillingen er snæversynet og politiserende

Henrik Appel kalder sagsfremstillingen om TUBA, som socialforvaltningen har forfattet, for farvet og politiserende. Foto: Stine Heilmann
Ringkøbing-Skjerns socialforvaltning forsøger at få stoppet kontrakten med TUBA og giver derfor politikerne en sagsfremstilling, som ikke er objektiv, mener TUBAs leder Henrik Appel. Det er en farvet indstilling, som ikke er med til at tale os op, siger han.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Ringkøbing-Skjerns socialforvaltning bliver nu angrebet for den sagsfremstilling, som forvaltningen gav politikerne i socialudvalget på sidste udvalgsmøde. Her skulle politikerne vurdere det seneste års samarbejde med den private organisation TUBA, der tilbyder terapeutisk behandling til unge, som er børn af alkoholmisbrugere.

Forvaltningen forklarer, at der i aftalen mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og TUBA har været en forventning om, at 45-50 unge ville gå i behandling hos TUBA.

Status er, at TUBA har haft 37 unge i behandling i perioden på 13 måneder – altså et mindre antal unge i behandling end forventet.

Samtidig er udgiften høj, mener forvaltningen, der regner sig frem til, at det har kostet 1.825 kroner for en terapitime hos TUBAs psykoterapeuter, hvilket er meget højere end prisen hos lokale psykologer og psykoterapeuter.

Annonce

Ikke fair

Disse udregninger falder TUBAs landsleder Henrik Appel for brystet.

Han mener ikke, udregningerne er korrekte. Tværtimod har de til formål at stille TUBA i et dårligt lys.

- Det er ikke fair at sammenligne med, hvad en normal psykolog koster. Vores fastansatte psykologer og psykoterapeuter er specialister i behandling af børn af misbrugere. Det er andre psykologer eller terapeuter ikke. Vores behandlingstilbud kan ikke sammenlignes med at sende de unge i et almindeligt forløb hos en privatpraktiserende psykolog, siger Henrik Appel.

TUBA har to fastansatte psykoterapeuter i Ringkøbing-Skjern Kommune. På landsplan er der 70 fastansatte, som har 2.200 unge i behandling.

Appel peger på, at forvaltningen ikke kommer med nogen vurdering af, om TUBAs indsats over for de unge har haft en effekt. Det har den, og det ved kommunen godt, men undlader alligevel at oplyse politikerne om det, siger han.

- Forvaltningen gør ikke meget godt i dens indstilling. Den er meget snæversynet. Når forvaltningen skal lave en indstilling til politikerne, skal den give en objektiv vurdering. Der må ikke politiseres af forvaltningen, siger Henrik Appel.

Annonce

Flere unge

I forvaltningens beskrivelse indgår kun de 37 unge, der er begyndt på et terapeutisk tilbud i løbet af opstartsåret.

- Men TUBA har haft kontakt med 46 unge, som alle har fået en visiterende samtale. Dem, som vi ikke selv har mulighed for at hjælpe, har vi så vidt muligt hjulpet videre til det rette tilbud. Tre af disse unge venter i øjeblikket på at komme i gang med et gruppeforløb, som er blevet forsinket af corona-nedlukningen. Vi er meget tilfredse med, at det er lykkedes os at nå ud til så mange unge i det første år, som ovenikøbet har været præget af corona-krise, siger Henrik Appel.

Ifølge kontrakten med Ringkøbing-Skjern Kommune skal TUBA også lave opsøgende arbejde på skoler, uddannelsesinstitutioner og blandt fag- og frontpersonale. Dette er heller ikke regnet med i forvaltningens beregning, siger Appel.

Annonce

Har selv en million

Ifølge Henrik Appel fortier forvaltningen, at kontrakten med TUBA kun koster kommunen godt en kvart million det første år, da Trygfonden har doneret en million til TUBAs arbejde i Ringkøbing-Skjern.

Socialudvalget ser gerne kontrakten forlænget og vil derfor bede byrådet bevilge en halv million mere til projektet næste år. Det vil være nok, da TUBAs egen million også rækker ind i 2021. Først i ’22 skal kommunen selv betale den fulde million til rådgivningen af de unge.


Det er ikke fair at sammenligne med, hvad en normal psykolog koster. Vores fastansatte psykologer og psykoterapeuter er specialister i behandling af børn af misbrugere. Det er andre psykologer eller terapeuter ikke.

TUBAs landsleder Henrik Appel


Appel mener, at forvaltningen arbejder imod TUBA for i stedet at ville lave sit eget tilbud eller benytte sig af det tværkommunale Projekt BRUS, som yder terapi til unge op til 24 år.

- Når man som ung søger TUBA, er det fordi, man ikke ønsker at være i et kommunalt tilbud. Mange unge har følt sig svigtet af en kommune, som ikke gjorde noget godt. At gå til et privat tilbud som os er mere trygt for dem. Derfor er det også underligt, at forvaltningen skriver, at vi på grund af GDPR-regler ikke vil oplyse om, hvem vi har i behandling. Men det har vi aldrig villet. Vi er et anonymt behandlingstilbud, og de unge skal være trygge ved, at vi ikke videre giver oplysninger til kommunen. Det er også underligt, at vi kritiseres for ikke at inddrage familien. Vi er ikke et familiebehandlingstilbud, og det er ikke de unges opgave at holde forældrene ædru, siger Henrik Appel.

Annonce

Møde med udvalget

Han håber at blive inviteret til møde med socialudvalget i august for at uddybe TUBAs arbejde, inden byrådet på budgetkonferencen skal tage stilling til en merbevilling på en halv million til næste års arbejde.

- Vi har god og positiv dialog med politikerne, som er visionære og viser mod. Det troede vi også, vi havde med forvaltningen, men vi kan se, at forvaltningen ikke har villet fremstille TUBA som et positivt projekt på trods af, at så mange unge har henvendt sig til os, siger han.

Annonce

Armslængdeprincippet

Socialudvalgsformand Lennart Qvist (K) kan ikke se, at sagsfremstillingen skulle være farvet eller politiserende.

- Jeg tænker ikke, at vores forvaltning bevidst skriver en negativ sagsfremstilling. Kommunen har villet efterleve armslængeprincippet og derfor ikke ladet Sundhedscenter Vest, hvorunder rusmiddelcentret hører, skrive sagsfremstillingen, siger Lennart Qvist.

Han ser frem til et møde med TUBA, hvor politikere og forvaltningen kan diskutere tallene og få opklaret eventuelle misforståelser.

- Og ja, vi vil TUBA og har derfor bedt om flere penge, så vi kan få et år mere, siger han.

Dagbladet har henvendt sig til forvaltningen for en kommentar, men endnu ikke fået nogen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce