Udland

Trump roser Ungarns leder Orban for at skabe sikkerhed

Mark Wilson/Ritzau Scanpix
USA's præsident advarer Iran mod at skade USA's interesser i Mellemøsten.

Præsident Donald Trump roste mandag Ungarns højreorienterede premierminister, Viktor Orbán for at have bevaret sikkerheden i sit land med en anti-indvandringspolitik.

- Viktor Orbán har gjort en strålende indsats på så mange måder, sagde Trump, som mandag tog imod Orban i Det Hvide Hus.

Med udtalelsen demonstrerede Trump igen, at han ikke holder sig tilbage for at rose udenlandske ledere, som mange i Vesten ellers holder afstand til.

Både Trump og Orban står for en anti-indvandringspolitik, og den ungarske leder siger, at han håber på, at han med hjælp fra den amerikanske præsident kan få udviklet en global alliance omkring spørgsmål knyttet til migration.

Forud for Orbans besøg hos Trump sagde den ungarske udenrigsminister, Péter Szijjártó, til den statslige radio i Budapest, at en anti-indvandringsalliance er ved at blive dannet. Han pointerede, at Ungarn og USA er blandt en håndfuld af lande, som sidste år var imod FN's migrationspagt.

Orban og Trump, som ønsker at Centraleuropa er tæt på USA frem for, at det er tæt på Rusland og Kina, drøftede også køb af mellemdistanceraketter med Trump.

Trump understregede, at han venter at mødes med præsidenterne for Rusland og Kina i juni ved G20-topmødet.

Samtidig advarede Trump Iran om, at det vil komme til at "lide meget", hvis det gør noget vendt mod USA. Advarslen kommer samtidig med, at den amerikanske efterretningstjeneste siger, at Iran kan være ved at planlægge angreb mod amerikanske interesser i Mellemøsten.

- Jeg hører små historier om Iran. Hvis de gør noget, vil det være en alvorlig fejltagelse, sagde Trump.

/ritzau/AFP


0/0

Tophistorier

Annonce
Erhverv For abonnenter

Høhotel, laks og islændere: Skjern BnB går nye veje

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Stafet for Livet: Over 200.000 kroner til kampen mod kræften

Erhverv

Et paradis for islændere: Landi-Askja på opdagelse omkring Skjern Å

Tophistorier

Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Skjern For abonnenter

Galleri: 581 deltog i stafet for livet

Annonce