Annonce
Udland

Trump roser Ungarns leder Orban for at skabe sikkerhed

Mark Wilson/Ritzau Scanpix
USA's præsident advarer Iran mod at skade USA's interesser i Mellemøsten.

Præsident Donald Trump roste mandag Ungarns højreorienterede premierminister, Viktor Orbán for at have bevaret sikkerheden i sit land med en anti-indvandringspolitik.

- Viktor Orbán har gjort en strålende indsats på så mange måder, sagde Trump, som mandag tog imod Orban i Det Hvide Hus.

Med udtalelsen demonstrerede Trump igen, at han ikke holder sig tilbage for at rose udenlandske ledere, som mange i Vesten ellers holder afstand til.

Både Trump og Orban står for en anti-indvandringspolitik, og den ungarske leder siger, at han håber på, at han med hjælp fra den amerikanske præsident kan få udviklet en global alliance omkring spørgsmål knyttet til migration.

Forud for Orbans besøg hos Trump sagde den ungarske udenrigsminister, Péter Szijjártó, til den statslige radio i Budapest, at en anti-indvandringsalliance er ved at blive dannet. Han pointerede, at Ungarn og USA er blandt en håndfuld af lande, som sidste år var imod FN's migrationspagt.

Orban og Trump, som ønsker at Centraleuropa er tæt på USA frem for, at det er tæt på Rusland og Kina, drøftede også køb af mellemdistanceraketter med Trump.

Trump understregede, at han venter at mødes med præsidenterne for Rusland og Kina i juni ved G20-topmødet.

Samtidig advarede Trump Iran om, at det vil komme til at "lide meget", hvis det gør noget vendt mod USA. Advarslen kommer samtidig med, at den amerikanske efterretningstjeneste siger, at Iran kan være ved at planlægge angreb mod amerikanske interesser i Mellemøsten.

- Jeg hører små historier om Iran. Hvis de gør noget, vil det være en alvorlig fejltagelse, sagde Trump.

/ritzau/AFP


Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skoleledere om folketingspolitikere: Et klart løftebrud!

Læserbrev: Regeringen går mod egne løfter, når den vil spare på erhvervsskoler og gymnasier. 28,9 mio. på erhvervsskolerne og 18 mio. på gymnasier: så meget vil Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative, Alternativet og Liberal Alliance spare om året fra 2021-2023. Dét vil ramme skolerne hårdt. Allerede nu er både erhvervsskoler og gymnasier hårdt ramt af det berygtede 2% omprioriteringsbidrag – en pæn indpakning af en årlig besparelse, der ikke kan undgås at tage en bid af kvaliteten af uddannelserne. Så glæden var stor, da vi kunne se, at denne besparelse var fjernet med finanslovsforslaget for 2020. Nuvel, selv den største optimist forventede nok ikke, at vi fik de penge tilbage, som allerede var forsvundet (og netop allerede taget direkte fra vores unge menneskers uddannelser), men vi var alligevel lettede over at besparelserne nu var fortid! Sådan gik det ikke. Besparelserne er en direkte konsekvens af en underfinansiering af den nye uddannelse: Forberedende Grunduddannelse (FGU). Et manglende budget på intet mindre end 60 millioner! Lad os, før alt andet, slå fast: vi bakker op om den nye FGU. Men vi er uforstående over for, at man ikke har fundet ”nye” penge til dette formål. Det er en svinestreg, intet mindre – at ungdomsuddannelserne igen skal ”bøde” med besparelser for at finansiere nye tiltag. I de kommende 10 år vil vi lokalt i Ringkøbing Skjern se et drastisk fald i størrelsen af ungdomsårgange. Det presser vores ungdomsuddannelser til max. Sammenholdes denne udvikling med de mange besparelser, kan dét at bevare et attraktivt uddannelsestilbud til de unge blive svært udfordret – hvilket vil gå ud over bosætningen. Det vil være en katastrofe for en kommune, der i forvejen har svært ved at tiltrække tilstrækkelig arbejdskraft.

Videbæk

Intens eftersøgning endte lykkeligt: Hundehvalpen Nala stak af efter uheld på motorvej, men er fundet igen

Annonce