Annonce
Videbæk

Troldhede på bykortet: Borgere indtegner de bedste stier og ruter

Frem til 31. december kan borgere i Troldhede indtegne deres favoritruter i og omkring byen. Ruterne skal indgå i en ruteoversigt, som skal få flere ud i naturen og øge tiltrækningsevnen. Arkivfoto: Kasper Hjortborg
Et projekt om kortlægning af gode stier at gå, løbe eller cykle på er i gang i Troldhede. Frem til nytår kan byens borgere indtegne deres favoritruter på et kort til gavn for lokalsamfundet og nye tilflyttere.

TROLDHEDE: Frem til 31. december er der god grund til at holde blyanten spidset for indbyggerne i Troldhede.

Indtil nytår har byens borgere nemlig mulighed for at lægge turen forbi Troldhede Hallen og nedfælde bidrag til et kort over velegnede vandre-, løbe- eller cykelruter i Troldhede og omegn.

Projektet er sat i søen af Troldhedes brandinggruppe med støtte fra Ringkøbing-Skjern Kommunes pulje for kortlægning af stier, og er et forsøg på dels at gøre noget for folkesundheden i Troldhede, men også for at gøre byen mere attraktiv over for nye indbyggere.

- Vi har en dejlig natur, og vi praler jo lidt af, at vi bor i naturens rige med så meget natur om også. Så det er også for at få folk mere ud. Vi er meget inaktive og bliver det nok mere og mere. Så vi tror, det er nemmere at komme ud at gå eller løbe, når vi ved, hvor lang ruten er, og om der er flot natur. Tit går eller løber man måske den samme tur, fordi man ikke ved, der er andre, siger Sanne Christensen fra Troldhedes brandinggruppe.

- Det vil også være godt for tilflytningen; nu kan man se, at vi har de her ruter. Hvis man ikke kender byen så godt, så kan man se de her ruter, hvor lange de er og så videre, siger Sanne Christensen.

Stiprojektet skal ikke etablere nye stier, men udpege de allerede eksisterende. Og alle ruteforslag er velkomne, hvad enten turen går forbi et stykke storslået natur, er velegnet til en travetur med børnene eller blot lægger dit hjerte nær.

Indtil nu er der kommet omkring ti ruteforslag i kassen, og planen er efter nytår at få tegnet ruterne ind på et officielt kort med angivelser af de forskellige ruteformer.

Som hjælp har Ringkøbing-Skjern Kommune som en del af foromtalte pulje stillet en konsulent fra Landudviklerne til rådighed. Hun skal rådgive og vejlede gruppen med projektet fra ideer i Hallen til ruter på det endelige kort.

- Det tager tid, for i den danske natur har man faktisk lov til at gå på private områder. Men det er ikke sikkert, at alle har lyst til at man nærmest går forbi deres vindue, så der skal vi ud at spørge om lov, inden vi trykker folderne, siger Sanne Christensen.

Brandinggruppen forventer at være færdige med projektet til foråret, hvor de udvalgte ruter vil fremgå af byens hjemmeside og i en trykt folder, der vil blive lagt omkring i byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Saferoad gør byrummet sikkert

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce