Hvide Sande

Trods protester og underskrifter: Kommunalt ja til 18 boliger ved Tyskerhavnen

Det er denne udsigt fra Tyskerhavnen, der har fået 310 til at skrive under på en protest mod boligbyggeriet langs Nørregade. Visualisering Ringkøbing-Skjern Kommune.
Teknik- og miljøudvalget siger ja til 18 boliger i tre etager langs Nørregade i Hvide Sande.

HVIDE SANDE: Teknik- og miljøudvalget har givet grønt lys til byggeri af 18 lejligheder i tre etager langs Nørregade lige ud for Tyskerhavnen.

Byggeriet har ført til adskillige protester, ikke mindst en indsamling af 310 protest-underskrifter i forbindelse med offentlighedsfasen.

Alligevel sagde udvalget ja til projektet med nogle små justeringer som følge af indsigelserne.

- Vi mener, at byggeriet vil være til gavn for Hvide Sande, fastslår formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S).

Et flertal i teknik- og miljøudvalget gik ind for en endelig godkendelse af lokalplanforslaget, der også indebærer muligheden for at ekspropriere arealer til sikring af vejadgangen til etageboligerne.

Svend Boye Thomsen (Løsgænger), Hans Pedersen (K) og Jørgen Byskov (O) ønskede dog ikke, at muligheden for ekspropriation udnyttes.

Der er i offentlighedsfasen indkommet i alt 10 bemærkninger fra tre myndigheder og syv borgere, der blandt andet handler om byggeriets omfang og placering, tilkørselsforhold for lastbiler og vejadgang.

Sådan kommer boligerne til at se ud fra Nørregade.

Underskriftsindsamling

Desuden er der i offentlighedsfasen blevet gennemført en elektronisk underskriftsindsamling for at bevare miljøet på Tyskerhavnen og imod et byggeri i tre etager.

I den forbindelse er der på privat initiativ oprettet en hjemmeside, Tyskerhavnen.org, hvor folk har kunnet skrive under på protesten.

Under overskriften "Bevar miljøet på Tyskerhavnen", hedder det blandt andet:

"Tyskerhavnen er en perle; det sidste og eneste sted i Hvide Sande, hvor vi endnu oplever et levende fjordhavnsmiljø, og kan se fjordfiskerne stakke deres rusepæle og sanse deres garn".

"Der er i øjeblikket et forslag til en lokalplan (430) i pipelinen, der projekterer en række lejlighedsblokke i tre etager klos op ad Tyskerhavnen, og dermed i alvorlig grad bringer det særegne, levende kulturmiljø omkring redskabshusene i fare".

"Det er i sig selv glædeligt, at entreprenante mennesker ser muligheder i Hvide Sande, og ønsker at investere i fornyelse af byen. Men projektet må nødvendigvis tilpasses de følsomme omgivelser, så der i videst muligt omfang tages hensyn til nærmiljøet på Tyskerhavnen".

Far og søn-projekt

Planerne om lejlighedsbyggeriet på Nørregade blev første gang præsenteret for offentligheden i slutningen af 2017.

Ophavsmænd til projektet er bagermester Merrild Jørgensen og sønnen Mads.

Ifølge den oprindelige ansøgning vil nybyggeriet, der kan få en højde på knap 12 meter, tage udgangspunkt i Tyskerhavnens særegne karakter og stemning.

Det vil blandt andet ske ved at tilpasse materialer, tagform og det arkitektoniske udtryk til de små fiskehytter på havnen ved fjorden.

Kommunen vurderer, at projektet vil øge udbuddet af forskellige boligtyper i Hvide Sande og dermed gøre byen mere attraktiv som bosætningsby til helårsbeboelse.

Planerne falder også i tråd med kommuneplanens bybeskrivelse for Hvide Sande og visionen om, at byen i fremtiden skal have større fokus på fortætning af bymidten med boliger i tre til fire etager.

0/0
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Rejs tilbage til 1700-tallet: Festival brager løs med flere end 60 arrangementer

Kultur

Vestjyllands ånd udkommer nu som fotobog og på vinyl

Ringkøbing IF

To gange Mikkel forlænger aftalerne

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Ringkøbing-Skjern

Socialudvalg har udpeget sparemål: Klippekort og normeringer til demente slipper