Annonce
Klumme

Trods lunefuldt sommervejr: En vandrerute, der sætter sig som solskin i sindet

Rundt regnet 18.000 skridt senere er jeg tæt på at være retur ved udgangspunktet på min vandring - den idylliske Helmklink Havn, der ligger en halv times kørsel nord for Søndervig. Foto: Henrik Breum
Annonce

Ved koncerter under åben himmel har Johnny Madsen for vane at konkludere, at 'der er ingen, der tager skade af vodka og frisk luft.'

Egenskaberne i den klare alkohol vil jeg ikke kloge i, men jeg ved af erfaring, at frisk luft er godt for krop og sjæl.

Kalenderen siger starten af uge to i min sommerferie, da jeg på biblioteket spotter en indbydende flyer, der slår et slag for en '15 kilometer lang kvalitetsvandrerute i Husby Klitplantage.' Jeg har fri, jeg kan godt lide at trave, og distancen forekommer passende. Det er da det, jeg skal, på sådan en fredag i juli.

Og jeg behøver end ikke overveje, om attraktionen er omfattet af regeringens såkaldte sommerpakke med halv pris på entréen. Det er gratis at få gang i den.

Anbefalingen lyder, at et godt sted at starte er på Helmklink Havn, som umiddelbart siger mig mindre end lidt. Men Google viser mig pålideligt i den rigtige retning til den idylliske havn i den sydlige ende af Nissum Fjord - lidt nord for Fjand.

Jeg følger også anbefalingen om at gå mod uret, og det står hurtigt klart, at der vitterligt er tale om en vandrerute i den absolut høje ende af skalaen - især, da jeg er kommet på den anden side af Klitvej. Så er det farvel til asfalt og goddag til fri natur ad libitum.


Mens jeg sidder dér på kanten af søen i en festivalstol med madpakke og dåseøl, tiltvinger solen sig overmagten på den ellers så tvivlsomme julihimmel anno 2020, og jeg overvejer, om det er tid at skifte til badebukser?


Jeg passerer en hyggelig skovlegeplads og fortsætter ud mod Spidsbjerg Strand, hvor en gul vipstjert giver mig et lille pip med på vejen.

Jeg vandrer uden brug af papirkort, og Google Maps er for længst lukket ned i min bukselomme på grund af svingende mobildækning her ude på kanten af havet. Og det er så fint at gå i Telenor-fri tanker, for ruten er sublimt afmærket. Det er blot at følge den hvide pil på den lyseblå baggrund på de stribevis af stolper, der er banket ned.

Der er ingen fare for at gå galt i byen - eller i det kuperede klitlandskab.

Jeg har på ingen måder travlt - og går i et tempo, der giver mig en tro på, at jeg vel er retur ved Renault'en i løbet af cirka tre timer. I min lille rygsæk har jeg en vandflaske, en nektarin, en müslibar og en håndfuld tørrede abrikoser. Så ved jeg, at det nok skal gå.

Naturligvis holder jeg pauser undervejs på den fine rute, der byder på et par helt oplagte steder at få skoene tømt for sand: Marens Mav giver nærmest sig selv. Stående deroppe på toppen af en klit er der et berusende view ud over Vesterhavet, Nissum Fjord og Husby Klitplantage. Skyerne tager deres del af pladsen på sommerhimlen, javist, men den slags oplevelser sætter sig alligevel som solskin i sindet.

Udsigtspunktet fik sit navn, da to lokale mænd i en svunden tid stod og kiggede på højen: 'Det ligner Marens maw,' udbrød den ene - med henvisning til en gravid kvinde, de kendte.

Jeg må videre; i et passende tempo ad Raketvejen, der fører direkte til endnu et højdepunkt - nu i lavlandet - på vandreruten: Skavemosen, der i folkemunde går under det lidt mere mundrette 'Badesøen,' som er et unikt åndehul omkranset af skov og lutter idyl.

Jeg sætter mig i græsset og inhalerer naturens dufte, mens der ude på søen bliver luftet paddleboards, bikinier og gummibåde.

Efter Skavemosen peger pilen mod nord på ruten, der af Deutsches Wanderinstitut har fået et kvalitetsstempel som 'Premiumweg' - altså en vandring, der af tyske eksperter ud i den slags er bedømt som en oplevelse på førsteklasse.

Det giver til fulde mening, at Husby Klitplantage er kommet i det fine selskab af gode vandreruter rundt om i Europa. I Danmark er der blot fire af slagsen.

Da jeg efter rundt regnet 18.000 skridt genser Helmklink Havn fra en bakketop, er jeg klar over, at jeg langtfra er færdig med naturscenerierne på denne del af vestkysten. Jeg kører retur til Skavemosen.

Mens jeg sidder dér på kanten af søen i en festivalstol med madpakke og dåseøl, tiltvinger solen sig overmagten på den ellers så tvivlsomme julihimmel anno 2020, og jeg overvejer, om det er tid at skifte til badebukser?

Sådan byder livet sig til med spørgsmål af svingende sværhedsgrad og relevans.

Ind i mellem kan tvivlen være tyngende og træls, men som Johnny Madsen siger: 'Lige meget, hvor sort livet er, så er der altid lys i køleskabet.'

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce