Annonce
Ringkøbing-Skjern

Trods lukkede kirker: Facebook-menigheden samler mange sjæle foran skærmen

Daniel Kristiansens Facebook-gudstjeneste trak flere seere til, end der ville sidde på bænken en gennemsnitlig søndag i Helligåndskirken. Screendump fra udsendelsen.
For de lokale præster gør det ondt, at kirken må holde lukket, mens den største krise i nyere tid gør befolkningen bekymrede. Men en alternativ måde at holde gudstjenester på har vist sig at trække flere til, end der normalt sidder på kirkebænken.

RINGKØBING-SKJERN: Begrebet stuealter - kælenavnet for skærmen - kom i høj grad til sin ret i weekenden, da flere præster valgte at lave en slags gudstjeneste streamet over Facebook. For første gang i hundrede af år har landets gudstjenester været aflyst, men med moderne teknologi kan Guds ord alligevel nå ud - denne gang i stuerne.

Op til weekenden begyndte det at cirkulere i præstefora på nettet, at man burde gøre noget anderledes. Så det kom til udtryk i gudstjenester, der ganske vist er kortere end højmessen, men alligevel ligner den med prædiken.

- Der var nok flere til gudstjenesten på Facebook, end der er på en gennemsnitlig søndag i Hvide Sande. Undervejs var vi oppe på 150 seere, og siden er der et par tusinde, der har set videoen, fortæller sognepræst Daniel Kristiansen, Hvide Sande.

Videoen fra Tarm er i skrivende stund set 850 gange, og for sognepræst Birgitte Nør Jahn gør det store seertal, at det er berettiget at sende gudstjenesten på Facebook.

- Det er noget, som man kan overveje at bruge noget mere, mener Birgitte Nør Jahn.

De to præster vil lave en tilsvarende sending de kommende søndage, mens kirkerne er lukkede, men det bliver ikke ensbetydende med en ny Facebook-menighed efter coronaen.

- Der er nogle gode muligheder i det, men der er også en fare for at miste noget, hvis det ender med at blive et fingeret fællesskab på overfladen. Kirken er også fysisk nærvær om nadveren, som altid er centrum, vurderer Daniel Kristiansen, der også ser nogle muligheder - eksempelvis at sognets ældre kan deltage i den lokale gudstjeneste, hvis ikke helbredet rækker til at komme i kirke længere.

Sognepræst Ole Lange vil hver dag lave små videoer med rundvisning i Ny Sogn og Gammelsogn Kirker, hvor han fortæller om kirkens inventar og sætter det i et større perspektiv med aktuelle emner.

- Karantænen skal vare rigtig længe, før jeg løber tør for emner. For der er jo ingenting i en kirke, der ikke har et budskab, siger Ole Lange.

Annonce

Går ind i menneskelivets vilkår

For præsternes vedkommende gør disse dage ondt. De ved, at folk altid har søgt kirken, når verden har været i opbrud og de har set ind i en usikker fremtid. Men nu må kirkerne holde lukket, selvom kristendommen har ord, der taler ind i situationen.

- Noget af det, der rammer mig, er at man pludselig mistænker sig selv for at kunne smitte andre. Jeg var ude at handle og tænkte, om man kunne tillade sig at stille en vare tilbage på grund af smittefare. Det er jo noget, som de gamle bibelske tekster tager fat på: Følelsen af at være uren. Og spørgsmålet er: Hvilket konsekvenser får det bagefter? Får folk problemer med angst og depression, spørger Ole Lange.

Daniel Kristansen talte i sin Facebook-video om corona, der betyder "krone" og sammenlignede den med tornekronen.

- Det handler jo også om, at det snart er påske. Jesus gik ind i sygdommens verden for at være med i smerten. Det er fortællingen om en Gud, som altid vil være nær, selv i en situation, hvor man må holde afstand. Den største krise i det her er måske ensomheden, forklarer Daniel Kristiansen.

For Birgitte Nøhr Jahn handler den aktuelle krise også om alt det, der er ude af menneskets hænder, når man er vant til, at man har kontrol og styr på alt. En egenskab, der har haft stor prioritet gennem de senere år. Det skaber bekymring for mennesker. Både for deres arbejde, men også for deres livsplaner.

- Nogle gange sker der bare noget, som man ikke er herre over. Lige pludselig er der andre ting, der er vigtigere for folk, end at være den bedste udgave af sig selv, siger Birgitte Nør Jahn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce