Annonce
Hvide Sande

Trods kampen mod corona: Hospice-patienter kan stadig få pårørende på besøg

Caféområdet på Anker Fjord Hospice er i stigende grad affolket, da patienter og pårørende nu ikke længere kan bruge den slags faciliteter i huset som følge af frygten for spredning af corona-virus. Arkivfoto: Jørn Deleuran
På grund af frygten for spredning af corona-smitte er der ændret en del i arbejdsgangene på Anker Fjord Hospice, hvor de flere end 80 frivillige eksempelvis ikke længere har adgang. Men nærmeste pårørende er fortsat velkomne – dog i begrænset omfang.
Annonce

Hvide Sande: Mens Danmark langsomt lukker mere og mere ned, forsøger de ansatte på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande på bedste vis at holde huset kørende i en genkendelig hverdag.

Der bliver dog naturligvis lyttet godt efter diverse anbefalinger fra læger og sundhedsmyndigheder, og der bliver løbende justeret på arbejdsgangene.

- Vi begyndte hurtigt at tage nogle forholdsregler. Det er over en uge siden, vi sagde nej til at have frivillige i huset - simpelthen for at minimere antallet af personer, der kommer ind her hos os, siger Ina Lillevang, afdelingssygeplejerske på Anker Fjord Hospice, der har flere end 80 frivillige tilknyttet.

Også buffeten er for længst taget af bordet; i stedet bliver maden nu bragt ud på stuerne.

Vi har en kerneopgave, der skal løses. Hvem, der gør hvad, er mindre vigtigt. Vigtigst er det, at opgaven bliver løst.

Ina Lillevang, afdelingssygeplejerske, Anker Fjord Hospice, Hvide Sande

Annonce

Faciliteter lukket ned

Som patient på et hospice har det selvsagt stor værdi at få pårørende på besøg, og det kan – trods frygten for spredning af coronavirus – fortsat lade sig gøre på det vestjyske hospice:

- Vi henstiller til, at det kun er de allernærmeste, der kommer her, hvilket der også står på en seddel, vi har sat op i forgangen, tilføjer Ina Lillevang.

Hun siger videre, at sundhedsmyndighederne jævnligt opdaterer deres anbefalinger, og søndag førte det til nye retningslinjer på Anker Fjord Hospice. Her må de nærmeste pårørende således nu kun opholde sig i patientens lejlighed - altså er det ikke længere tilladt at gøre brug af husets forskellige faciliteter såsom bibliotek, vinterhave og sanserum.

Ifølge Ina Lillevang er det op til den enkelte patient at definere, hvem nærmeste pårørende er - det kan være andre end lige en ægtefælle eller en kæreste:

- Det kan også være en god nabo, man har kendt i 30 år. Det vil vi ikke bestemme. Det er noget, vi snakker med patienterne om, siger afdelingssygeplejersken.

Når det står klart, at livet er ved at ebbe ud, kan andre personer, der står den døende nær, få lov til at kigge inden for på Anker Fjord Hospice, hvor der i så fald bliver opfordret til et besøg af kort varighed.

Annonce

Løfter i fælles flok

Caféområdet, hvor der normalt er tid og rum til daglige hyggestunder på tværs af patienter, ansatte og pårørende, er nu også delvist lukket land på Anker Fjord Hospice, hvor kun personalet - med passende afstand - kan mødes.

Som Ina Lillevang formulerer det, 'så forsøger vi at bringe lidt liv ind på stuerne, så godt vi kan.'

Ifølge afdelingssygeplejersken fungerer huset, som det skal. Endnu.

- Men vi kan ende i en situation, hvor vi ikke kan håndtere de 12 patienter, som vi har sengepladser til.

Anker Fjord Hospice er heller ikke gået fri af sygemeldinger blandt personalet, hvor der bliver løftet i fælles flok.

- Vi har en kerneopgave, der skal løses. Hvem, der gør hvad, er mindre vigtigt. Vigtigst er det, at opgaven bliver løst, siger Ina Lillevang - og nævner som eksempel en socialrådgiver, der går i køkkenet for at hjælpe med opvasken.

Nærmeste pårørende har fortsat mulighed for at besøge patienter på Anker Fjord Hospice, hvor der er 12 sengepladser. Arkivfoto: Jørn Deleuran
Annonce

Symptomfri i 48 timer

Personalet har fået en klar henstilling om at blive hjemme ved tegn på sygdom, og det er et krav, at man har været symptomfri i 48 timer, inden man atter møder ind på job.

- Hvis man bare er det mindste snottet, skal man blive hjemme. Vi har aldrig brugt så meget håndsprit, som vi gør for tiden. Alle håndtag bliver tørret af tre gange om dagen, siger Ina Lillevang.

Hun tilføjer, at der kigges på muligheder for at alliere sig med sygeplejersker, der er gået på efterløn, ligesom det også overvejes at tilknytte studerende, som om nødvendigt kan træde til.

Midt i alt dette, hvor sygdom og død trækker et mørkt gardin ned over samfundet, er der trods alt plads til små solstrålehistorier.

Også på Fjordengen 25 i Hvide Sande, hvor to af de frivillige på Anker Fjord Hospice har fået lov til at kigge forbi for at sammensætte to blomsterkrukker, så der er noget smukt at kigge på, når man ankommer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Kurt fra Holmsland gjorde det: Hole-in-one i strid vestenvind

Tarm

Hærværk: Hestehegn ødelagt i Bork

Annonce