Annonce
Ringkøbing-Skjern

Trivselsgrupper skal give belastede børn i Ringkøbing-Skjern et frirum

Det kan være meget ensomt at være barn i en familie, der er ramt af sygdom eller sociale forandringer. Nye trivselsgrupper skal være et tilbud om et frirum og en støtte. Modelfoto: Ringkøbing-Skjern Kommune
Når hverdagen ramler derhjemme, forsøger mange børn selv at få enderne til at mødes. I samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune tilbyder Frivilligvest nu trivselsgrupper til skoleelever i udsatte livssituationer. Gruppen skal være et pusterum og en støtte.

Ringkøbing-Skjern: De er stærke som bare pokker - og så loyale, at det kan være svært for dem at indrømme, at der er noget galt derhjemme. Men børn og unge, der pludselig oplever alvorlig sygdom i familien eller andre udfordringer på hjemmefronten, er også skrøbelige og sprøde.

Og så mangler de ofte en voksen, som de kan have tillid til og læsse bekymringer af hos.

Derfor tilbyder Frivilligvest i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune nu at oprette trivselsgrupper for sårbare børn og unge.

Annonce

Sådan fungerer en trivelsgruppe

Forældre skal underskrive en samtykkeerklæring, hvor de giver tilladelse til, at deres børn deltager i en trivselsgruppe.

Hver gruppe har to voksne gruppeledere. De er frivillige og tilknyttet Selvhjælp Ringkøbing-Skjern. De har en faglig baggrund og er vant til at omgås børn og unge.

Der vil hver gang tages udgangspunkt i et tema gennem lege og musik, der ryster børnene sammen.

Der vil være plads til både alvor og sjov i trivselsgrupperne.

Korte filmklip om andre børn og unges erfaringer.

Man mødes efter skoletid. En gang om ugen - i alt ti gange à ca. 1½ time.

Der er cirka fem-otte deltagere i en gruppe.

Trivselsgrupperne er gratis at deltage i. /exp

- Der er mange ting, der kan trykke børn. Det kan være angsten for at miste mor eller far på grund af sygdom. Eller det kan være sorg eller vrede over, at far eller mor ikke kan tage sig af en, som de kunne før, siger Elsebeth Viberg Rasmussen i en pressemeddelelse.

Hun koordinerer selvhjælpsgrupperne hos Frivilligvest og er initiativtager til trivselsgrupperne - og hun peger på, at den velkendte hverdag i familien også kan blive forandret af forældrenes skilsmisse, af at der kommer plejebørn i familien, eller af at søskende er anbragt i familiepleje.

Uanset hvad årsagen er, så kan forældrenes ressourcer, tid og fokus have ændret sig, og det betyder måske, at der ikke er så meget overskud til det enkelte barn. Det kan betyde, at et barn føler sig skyldig og forkert og påtager sig et alt for stort ansvar for at få tingene til at glide - eller for at dække over problemerne derhjemme.

Kommunens Børn- og Ungetjeneste og skoleforvaltningen vil være opmærksomme på børn og unge, der kunne have gavn af tilbuddet, og Frivilligvest skal stå for trivselsgrupperne.

- Det primære formål med grupperne er at hjælpe børn og unge, der ikke trives. Samtidig lærer børnene at lytte til hinanden - og af hinandens historier og livserfaringer, forklarer Elsebeth Viberg Rasmussen.

Grupperne kommer til at mødes på skolerne rundt omkring i kommunen, lidt efter hvilket område børnene og de unge bor i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Navne

Succesrig højskole søger ny forstander

Annonce