Annonce
Debat

Trivsel, tryghed og tillid: Masser af gevinst ved at bevare folkeskolernes overbygning

Eleverne på Spjald Skole synger fællessang. Arkivfoto: Søren Palmelund
Annonce

Læserbrev: I forbindelse med skolestrukturdebatten er der fremsat forslag om at samle skolernes overbygninger. I notatet til Skolestrukturudvalget fra den 15. juni fremgår der ikke umiddelbart andet formål end at sikre mindst to spor i hver overbygning. Det vil ikke medføre besparelser af betydning, fordi der fortsat vil være drift af den tilbageværende del af skolen. Heldigvis lyder det til, at forslaget allerede er på vej væk fra forhandlingsbordet igen, fordi gevinsterne ved at nedlægge en skoles overbygning altså er til at overse.

Men man kunne selvfølgelig også med rette spørge, om der er gevinst ved at bevare den? Hvis man spørger denne gruppe forældre til elever i 1.a. på Spjald Skole, er svaret et rungende ”JA”. Vi vil påstå, at bevarelsen af overbygningen spiller en afgørende rolle for trivsel hos alle skolens elever. Det handler om fællesskab!

På Spjald Skole arbejdes der rigtig meget på tværs af indskoling, mellemtrin og overbygning; der etableres venskabsklasser, featureuger, rettighedsråd og fællesspisninger. I februar gik hele skolen sammen om at opsætte en stor teaterkoncert, til glæde for hele byen. I alle disse aktiviteter og tiltag blandes eleverne på tværs af klassetrin. Både store og små bliver udfordret i at finde hinandens forskellige ressourcer, begrænsninger og forståelsesrammer og få sat det i spil på en meningsfuld måde. Forskelligheder ses som en styrke.


Vi vil påstå, at bevarelsen af overbygningen spiller en afgørende rolle for trivsel hos alle skolens elever. Det handler om fællesskab!


På tværs af aldersgrupper dannes gode relationer, som er præget af accept, tryghed og tillid. Det skaber trivsel og harmonerer således glimrende med Skolestrukturudvalgets kvalitetsbegreb; trivsel og læring er hinandens forudsætninger.

Eleverne udvikler empati og forståelse for andre og oparbejder vigtige kompetencer i kommunikation og samarbejde. Generiske kompetencer, som ganske vist ikke er direkte målbare i nationale tests… eller er de? I hvert fald lykkedes det da for Spjald Skole at komme på 7. pladsen, da man i 2018 opgjorde, hvem der klarede sig bedst i netop de nationale tests på landsplan. Da man for år tilbage lavede en undersøgelse af Best Practice blandt kommunens skoler med henblik på at lære af dem, som gjorde noget godt, var der også overvægt af de mellemstore skoler i toppen af listen, med Spjald Skole i top-4.

Igen spørger vi os selv, hvad det mon er, de to spor i overbygningen skal sikre; kunne det handle om udbuddet af valgfag? Nej, det viser sig jo, at man på Spjald Skole er i stand til at udbyde alle 4 valgfag, uafhængigt af overbygningens størrelse. Det er man i stand til, fordi der bliver tænkt lidt kreativt; lærere fra indskolingen, som brænder for deres fag, kan gå ind varetage valgfagene i overbygningen.

Lidt mere kreativ tankegang kunne i det hele taget være kærkommen, når man drøfter skolestrukturen i kommunen, fremfor den evigt tilbagevendende praksis med at samle alle elever og lærere under samme tag. Venskabsklasser kunne måske etableres på tværs af skoler. Faglige netværk af lærere, lignende de netværk man har i kommunens ældrepleje. Samarbejde med Læreruddannelsen på VIA University College. Ledere og medarbejdere på de enkelte skoler vil garanteret kunne komme med mange flere forslag til højnelse af fagligheden, uden at gå på kompromis med fællesskab og trivsel.

Det vækker naturligvis glæde i forældregruppen, at der nok ikke i denne omgang bliver udsigt til en nedlæggelse af Spjald Skoles overbygning. Men vi kan alligevel ikke helt ånde lettet op; for hvad sker der, næste gang der skal spares penge, og prognoserne ikke lige taler til de mellemstore skolers fordel? Kommer overbygningerne så igen i spil?

Tanken er ikke til at bære, både på grund af alt det ovenstående, som kan gå tabt, men også fordi skolen uden overbygning jo vil blive en noget mindre skole. Og så står hele skolen måske for skud, næste gang der skal spares. Derfor håber vi på lidt flere nuancer og lidt mere kreativitet i fremtidens drøftelser af (besparelser i) kommunens skolestruktur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Fra i morgen kan du testes for coronavirus i Tarm

Ringkøbing-Skjern

Torsdagens smittetal: Der er ikke fundet nye smittetilfælde i Ringkøbing-Skjern det seneste døgn

Annonce