Annonce
Ringkøbing

Trekvart million til Kronhede Lejrskole: Politikere bakker op om naturhostel i kommunens vilde nord

Kronhede Lejrskole får tilsagn om 750.000 kroner i etableringstilskud fra kommunen. Foto: Poul Osmundsen
Enigt økonomiudvalg vil give 750.000 kroner i anlægstilskud til lejrskole, hvis det lykkes skolens bestyrelse at hente yderligere tilskud fra diverse fonde.

TORSTED: Planerne om at forvandle Kronhede Lejrskole i Torsted til et naturhostel har lige fået et gevaldigt løft: Et enigt økonomiudvalg har besluttet at give et etableringstilskud på 750.000 kroner til projektet.

Pengene udgør cirka en tiendedel af det samlede beløb, der er nødvendigt for at gennemføre projektet, og er betinget af, at det lykkes at skaffe de øvrige midler.

Formanden for Kronhede Lejrskole, Morten Beiter, er dog "enormt glad" for den kommunale opbakning.

Annonce

- Når man skal søge om støtte hos fonde til den slags projekter, ser de ofte på, om kommunen også yder støtte, så det stiller os meget stærkere. At økonomiudvalget bevilger et anlægstilskud af den størrelse, viser, at de mener det, når de taler om Ringkøbing-Skjern som naturens rige, siger han.

Kronhede Lejrskole kan blive et godt udgangspunkter for vandrere, der blandt andet vil opleve Naturnationalpark Stråsø, mener Morten Beiter. Foto Poul Osmundsen.

Borgmester Hans Østergaard (V) understreger da også, at projektet i Kronhede falder godt i tråd med kommunens politik om at ville støtte indlandsturismen.

- Det kommer jo til at ligge tæt på den nye naturnationalpark i Stråsø, og det understøtter tendensen til, at flere gerne vil ud i naturen, siger han.

En god case

Hans Østergaard kalder Kronehede Lejrskoles projekt for "en god case".

- Vi henter pengene i gearingspuljen til "grønne" projekter; den er til for at støtte netop projekter som den i Kronhede, siger han.


Vi tror på, at vi har en rigtig god chance for at få støtte. Der er megen fokus lige nu på grønne projekter og projekter, der skal få folk ud i naturen.

Morten Beiter, formand for Kronhede Lejrskole.


Puljen er målrettet grønne projekter, som understøtter og fremmer tilgængeligheden og adgangen til natur og grønne områder samt etablering af rekreative faciliteter i Ringkøbing-Skjern Kommune. Projekter skal have en høj grad af egenfinansiering.

- Nu skal lejrskolen ud at finde nogle fonde, der vil støtte, og jeg håber da, at vort tilsagn om støtte gør det lettere for dem, siger borgmesteren.

Morten Beiter er ikke i tvivl om, at den kommunale støtte - der lige skal vedtages i byrådet - er af afgørende betydning.

- Vi tror på, at vi har en rigtig god chance for at få støtte. Der er megen fokus lige nu på grønne projekter og projekter, der skal få folk ud i naturen, siger han.

Annonce

Million-projekt

Kronhede Lejrskole - der er indrettet i den gamle Kronhede Skole - kendes af utallige vestjyder, der for manges vedkommende som børn siden 1975  har været på ophold i det naturskønne område nord for Torsted.

Når bestyrelsen nu foreslår at omstille lejrskolen til kombineret lejrskole og naturhostel, skyldes det ifølge Morten Beiter ændringer i skolerne muligheder for ekskursioner sammenholdt med den stigende interesse for friluftsliv og turisme, senest med etableringen af Naturnationalpark Stråsø, der ligger kun 600 meter fra lejrskolen.

Det samlede projekt har et budget på 10 millioner, og vil omfatte en om- og udbygning, hvor de tilbyggede fløje rives ned og hovedbygningen renoveres, så den i sin ydre fremtoning føres tilbage til, hvordan den oprindelig så ud i starten af 1900-tallet.

Kun få hundrede meter fra Kronhede Lejrskole begynder Naturnationalpark Stråsø. Foto Poul Osmundsen.

Den renoverede hovedbygning indrettes med køkken og møde- og opholdsrum i stueetagen og to- firepersoners rum på første sal, mens der i den østlige ende af grunden på den nuværende fodboldbane opføres et par mindre selvstændige bygninger til overnatning og desuden et "bunkhouse" udstyret med køjesenge til en større gruppe. Alt i alt skal der være plads til 40-50 overnattende.

Annonce
Navne For abonnenter

Havnedirektør stopper efter 10 år ved roret: Steen Davidsen er vild med moler, vindmøller og højhuse

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Tarm For abonnenter

26-årig 'legeonkel' frifundet for overgreb på mindreårig pige

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Vestjylland

En ny vaskehal åbner og hvad så? Her må du blive siddende i bilen, og inden længe er du 'tvunget' til et besøg

Debat

Læserbrev: Lodbergs Have er i strid med udviklingsplanen for Søndervig og sprænger rammerne i den gældende kommuneplan

Videbæk

Fortsat tårnhøj coronasmitte i Vorgod-Barde: Nu opfordres alle til at tage særlige forholdsregler

Ringkøbing For abonnenter

Jimmi gør det politikerne drømmer om: Nu vil han selv være en af dem

Navne

Mange unge flytter til de større byer: 19-årige Thor Bøndergaard går mod strømmen og drømmer om en karriere i Vestjylland

Ringkøbing

Købstadschef afviser at Ringkøbing har for mange turister: - Bekend kulør, hvis det handler om tab af privat fjordudsigt

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Debat

Lad os se på Borris Hede: Store møller kræver store beslutninger

Skjern For abonnenter

Som 22-årig vandt Benjamin en pris for sin webshop: Nu hjælper han andre iværksættere med at få succes

Ringkøbing-Skjern

Prishop og ventetid: Varmepumper går som varmt brød - hvis man altså kan få fat i én

Annonce