Annonce
Ringkøbing

Tredje gang skal være lykkens gang: Simon drømmer om døve-OL i Rio

Simon Dideriksen håber på at komme med til døve-OL i Rio i 2022. Foto: Kaj Poulsgaard
19-årige Simon Dideriksen var allerede klar til døve-OL i Tyrkiet i 2017, men kom ikke med. I 2019 blev døve-OL aflyst. Nu håber Simon, at tredje gang er lykkens gang, og at han kan være med til at skaffe medaljer til Danmark.

Højmark: - Det kunne da være fantastisk at vinde en OL-medalje - ikke kun for mig selv, men også for holdet og for Danmark, siger Simon Dideriksen.

Han - og håndboldkammeraterne på døvelandsholdet - øver sig i denne tid hårdt i håndboldhallen på Castberggård Højskole, så de vil være i stand til at tage kampen om mod Kroatien, Tyskland og Rusland ved det kommende døve-OL, der afholdes i Rio i Brasilien i 2022.

Hvis altså corona tillader det...

Annonce

- Det er bare så mega sejt, at Simon har mulighed for at komme med i år. Hele familien er mega stolte af ham. Det vil være en oplevelse for livet, og vi krydser alle alt, hvad krydses kan for at det kan lade sig gøre, siger Simons søster Maria.

Tredje chance

Til trods for, at han kun er 19 år, har Simon Dideriksen faktisk allerede haft chancen for at være med ved døve-OL to gange før, fordi han har været en del af døve-håndbold-landsholdet i fem år.

Simon Dideriksen håber på at komme med til døve-OL i Rio i 2022. Foto: Kaj Poulsgaard

- Men der var uro i Tyrkiet i 2017, og mine forældre synes, at jeg for ung til at tage af sted dengang, og i 2019 blev døve-OL aflyst. Derfor håber jeg naturligvis meget på, at det kan lade sig gøre at afholde døve-OL i Rio næste år. Men vi har faktisk ikke fået datoen endnu. Det kan både blive i foråret og i efteråret, siger Simon Dideriksen.

Jeg skal naturligvis hænge godt i med træningen, men der skal gå meget galt, før jeg ikke bliver udtaget.

Simon Dideriksen

Den dato, han i første omgang holder øje med, er derfor fredag den 4. februar 2022, hvor landstræneren udtager de 12 eller 14 spillere, der skal med til Rio.

- Jeg skal naturligvis hænge godt i med træningen, men der skal gå meget galt, før jeg ikke bliver udtaget, siger, Simon Dideriksen, der har spillet håndbold i Højmark og Rækker Mølle, næsten siden han kunne gå.

Annonce

Brækkede hånden

Faktisk kunne det være gået galt, for Simon Dideriksen blev for nogle måneder siden væltet af sin motorcykel af en bil, og brækkede sin ene hånd.

- Det har krævet lidt genoptræning. Jeg glæder mig derfor til at komme godt i gang igen, siger Simon Dideriksen, der lige nu er klubløs og derfor overvejer, hvilken lokal klub, han gerne vil spille i fremover.

- Det står lidt mellem Rækker Mølle og Tarm, siger håndboldboldspilleren, der faktisk hører fint, når de to høreapparater sidder på deres plads.

Annonce

Høreapparat som toethalvt-årig

Jeg fik først høreapparat som toethalvt-årig. Mine forældre havde simpelthen svært ved at overbevise lægerne om, at jeg ikke hørte så godt, siger Simon Dideriksen.

Da Simon først fik høreapparater, gik det stærkt med at lære sprog. Både forældrene og de tre tre ældre søskende hjalp til.

- Tankegangen var, at jeg ikke skulle lære tegnsprog, fordi det ville tage fokus fra at lære dansk, og derfor ville forringe mine chancer i uddannelsessystemet senere. Jeg er derfor ikke god til tegnsprog i dag. Men heldigvis har vi tolk på ved samlingerne, netop fordi vi er en meget broget flok med nogle, der er helt døve, og nogen som mig, der hører OK med høreapparater, siger Simon Dideriksen.

I alle håndboldklubber er der tegn eller ord for de forskellige angrebsformationer. På døve-landsholdet er en "Viborg" for eksempel et angreb, hvor playmakeren lavet et kryds med back'en, siger Simon Dideriksen, der selv foretrækker at spille venstreback eller playmaker.

Idolet er Henrik Møgaard.

- Jeg kan godt lide, at det er en person, der har helt styr på forsvaret, siger Simon Dideriksen, der også gerne ser fodbold eller amerikansk fodbold på tv.

Annonce

Støtter de andre

Hvis/når Simon kommer til Rio, vil han bruge tid på at bakke op omkring de andre idrætsgrene, hvor der er danskere med.

- Jeg håber naturligvis også, at der bliver lidt tid til kulturelle aktiviteter, når vi nu er rejst til Brasilien, siger Simon Dideriksen.

Da døveforbundet er et lille forbund, og døve-håndbold ikke er en stor sport, er der en vis grad af egenbetaling for de danske OL-atleter, der derfor er gået i gang med at samle penge ind sammen med forbundet. Første produkt er bambus-tøj, som Simon Dideriksen promoverer på sin facebook-side.

- Lige nu er egenbetalingen på 25.000 kroner pr. spiller, men den plejer altid at falde væsentligt, når vi først får kontaktet alle sponsorer og partnere, siger Simon Dideriksen.

Simon Dideriksen og døve-OL

Simon Dideriksen er 19 år. Han har hele sit liv boet på Karsbækvej ved Højmark, hvorfra forældrene Tina og Lars Kjær Dideriksen har kørt ufatteligt mange ture rundt i hele landet for at støtte de fire sportsglade børn; Andreas, Maria, Mette og Simon.

Simon hører meget dårligt uden høreapparater, men ok med høreapparater. Det var på Frisenborg Efterskole, der har special fokus på hørehæmmede, at Simon fik øjnene op for, at der fandtes et døve-landshold, og han blev allerede som 14-årig en del af holdet.

Simon gik først på EUX i Skjern og er nu i gang med at med uddanne sig til mekaniker på EUD i Skjern. Han har sikret sig en læreplads hos A.V. Vejgaard i Ringkøbing.

Simon har primært spillet håndbold i Højmark og i Rækker Mølle. Lige nu er han klubløs og overvejer, om han skal søge ind i Rækker Møller Håndbold eller i Tarm.

Krav til deltagelse i døve-OL: 

For at kunne deltage i Deaflympics skal man have en hørenedsættelse på mindst 55 dB på det bedste øre. Under konkurrencerne må man ikke anvende høreapparater eller CI.

Det næste døve-OL finder sted i Rio i Brasilien i 2022. Datoen er endnu ikke fastsat.

Døve idrætsudøvere deltager i øvrigt ikke i paralympics - også kaldet handicap-OL - som er verdens største idrætsbegivenhed for idrætsudøvere med forskellige funktionsnedsættelser.

Se eventuelt mere på deafsport.dk 

Annonce
Skjern For abonnenter

Økonomisk trængte står i kø for at få råd og vejledning: Marianne afviser flere på grund af mangel på frivillige rådgivere

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Klar besked til 800 festdeltagere efter to coronasmittede: Bliv testet så hurtigt som muligt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Rokader i Skjern Håndbold

Ringkøbing

Gør-det-selv-folket og hobby-bygge-manden får i dag en ny favorit-genbrugsbutik

Debat

Naturkraft: Det er en god idé at have viden, før man afviser noget

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Udsatte unge cyklede til Frankrig og fandt vejen til et bedre liv: - Hele mit liv har forandret sig

Ringkøbing-Skjern

Vindernumre i Lions Julelotteri 2021

Ringkøbing

Mistanke om corona-varianten Omikron på Ringkjøbing Gymnasium – 1. g’erne er sendt hjem

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Ringkøbing-Skjern

Snart er der hjælp til vaccine-presset: Læger må vaccinere mod corona i egen praksis

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Boligforening indgår aftale om specialpris: 1700 beboere tilbydes at skifte el-selskab

Tarm

Tyveknægte løb fra Brugsen med fyldt indkøbskurv - nu sidder de i spjældet og venter på udvisning

Annonce