Debat

Tre ulve står bag gentagne angreb på husdyr

DTU Veterinærinstitut i København har undersøger ulven, der blev skudt ved Ulfborg. (Foto: Thycho Gregers/Ritzau Scanpix)

Læserbrev: Ulveforskerne i Aarhus fortæller i et nyt notat, at ulve står bag langt de fleste af de husdyrangreb, hvorfra der er undersøgt spytprøver i perioden 1. april-30. juni 2018. I 17 ud af 28 tilfælde var der helt sikkert tale om ulv, mens guldsjakal og hund hver kun står bag to tilfælde. I de resterende syv tilfælde var det ikke muligt for forskerne at fastslå, om det var ulv, guldsjakal eller hund.

I 11 af de 17 sikre ulveangreb er det ifølge notatet også muligt at køns- og individbestemme ulven. Det viste sig, at tre han-hvalpe fra det vestjyske Stråsø-kobbel - GW900m, GW924m og GW932m - tilsammen står bag de 11 angreb. Der er altså tale om gentagne angreb på husdyr, hvorfor de tre ulve, der blev født i 2017, ifølge forvaltningsplanen er problemulve, der bør reguleres, men det forholder notatet sig ikke til.

Notatet fra Aarhus bør vække til handling hos myndigheder og politikere, når tre navngivne ulve reelt udpeges som problemulve, der gentagne gange har angrebet husdyr. Den betegnelse bruger forskerne ikke, men det er jo det, det er, når de tilsammen har nedlagt mindst 11 får og lam på blot tre måneder. Den ene af de tre hvalpe - GW932m - er nu angiveligt i Slesvig-Holsten, hvor den fortsætter med husdyrangreb. Forhåbentlig er man også syd for grænsen klar til at tage konsekvensen af de dokumenterede, gentagne angreb på husdyr: Problemulve skal pilles ud.

0/0
Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Leder For abonnenter

Voksne uden uddannelsesmuligheder

Når skoleåret 2019-2020 begynder efter sommerferien, bliver det med et helt nyt tilbud til unge, der aldrig fik gjort folkeskolen færdig - eller som trænger til at få pudset nogle af karaktererne af for at kunne komme videre i systemet. Forberedende Grunduddannelse hedder den og henvender sig til unge i alderen 15 til 25. Det betyder, at de 18-25-årige ikke længere skal møde op på landets voksenuddannelsescentre, VUC'er, i det nye skoleår. Og det måske ikke verdens dårligste ide at samle unge voksne, der vil opkvalificere sig, i en anden gruppe end midaldrende voksne, der vil det samme; der vil uvægerligt være forskelle i behov, ønsker og forudsætninger i forhold til at tage en grunduddannelse. Nogle står i begyndelsen af deres arbejds- og uddannelsesliv, andre har allerede års erhvervserfaring bag sig og måske etableret familie. Problemet opstår imidlertid, når oprettelse af en ny uddannelse til de unge kan koste koste de voksne chancen for at opkvalificere sig og få en frisk start. Men det er lige nu den den risiko, som VUC i Ringkøbing-Skjern står overfor. Tirsdag meldte undervisningsminister Mette Riisager (LA) ud, at 13 VUC'er kan være truet af lukning, heriblandt den i Ringkøbing-Skjern Kommune. Når centret efter sommer siger farvel til de unge, som fremover skal stemple ind på FGU, så falder elevtallet på VUC, og basis for opretholdelse af skolen vakler. Lad falde, hvad ikke kan stå, må ministeren mene, for hun vil ikke selv aktivt lukke VUC'erne. - De er statsligt selvejede, og det betyder, at det er lokale bestyrelser, som tager beslutningen om lukning. Jeg vil ikke påvirke de beslutninger, som bliver truffet lokalt, forklarede Merete Riisager. Men hvis man gennem beslutning fjerner en del af elevgrundlaget og samtidig har lavet store besparelser på netop VUC'erne gennem de seneste år, må man vel vedkende sig i hvert fald en del af ansvaret. Det faktum, at Danmarks geografisk største kommune kan risikere at stå uden et uddannelsestilbud til voksne, harmonerer dårligt med regeringens ide om, at uddannelse skal være tilgængeligt for alle. Både arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner bliver udflyttet i stor stil, men ideen om et decentralt uddannelsessystem klinger lidt hult hvis man skal transportere sig langt for at få en helt grundlæggende uddannelse som voksen. En tur til Herning eller Holstebro vil afskrække mange uden bil fra at pendle til nærmeste VUC afdeling - og da Grindsted og Varde lukker til sommer, er der ikke mulighed for at tage den vej.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger