Annonce
Danmark

Tre stjerner til filmen 'Forført': Clara eller Claire?

Juliette Binoche er et solidt midtpunkt i Safy Nebbous bløde thriller om stalking og digital identitet, men "Forført" farer vild i sin egen overkalkulerede konstruktion og bruger desværre mere energi på at være overraskende end troværdig. Foto fra filmen
Juliette Binoche er et solidt midtpunkt i Safy Nebbous bløde thriller om stalking og digital identitet, men filmen farer vild i sin egen overkalkulerede konstruktion og bruger mere energi på at være overraskende end troværdig.
Annonce

Film: Midtlivskrisen rammer 50-årige Claire som en knytnæve. Manden er skredet, børnene er store, karrieren kørt fast i rutine, og ekstra sort ser det ud da hendes unge elsker, Ludo, svigter hende. Rasende og fortvivlet skaber Claire en falsk Facebook-profil, Clara, for at stalke ham. Ludos ven, Alex, fatter interesse for Clara og snart er de smask-chatroom-forelskede. Måske skulle de mødes i virkeligheden? Problemet er bare, at Clara er ren fiktion. Eller er hun?

Ved første øjekast ligner franske Safy Nebbous bløde, fransk-belgiske thriller et sikkert hit i en tid, hvor vores forbrug af sociale medier og nye kommunikationsformer vælder frem. Filmen, baseret på en roman af Camille Laurens, tillader sig at forholde sig kritisk over for den digitale virkelighed, der både giver os mulighed for at udleve farlige drifter og eskapistisk skjule os bag mere eller mindre falske identiteter. Hvor sundt er det? Ikke kun for den enkelte, også for samfundet. Hvor skubber det kommunikationen hen, når vi etablerer utallige sideidentiteter og bruger mere tid på at kigge på skærmen end at tale sammen i den virkelige verden?

Annonce

Ikke uinteressant

Nebbou har valgt at bruge kritikken og stoffet som afsæt for en thriller om en moden kvindes identitetskrise. Afspejlende samfundets ditto. Ikke uinteressant, men det kræver en kunstnerisk vision ud eller formmæssigt spræl ud over det sædvanlige. Det har ”Forført” desværre ikke.


Handlingens kringlede ydre spor og mere eller mindre effektive overraskelser forbindes aldrig overbevisende til den indre, indadskuende del, der handler om Claires kriseramte sind og den farlige leg med falske identiteter.

Fra anmeldelsen


Det er mildest talt ikke sindsoprivende at se stakkels Claire taste og tænke sig gennem halvdelen af filmen. Vi ser, hvad hun skriver og hører i indre monolog, hvad hun tænker. Mærker hendes drømme, frustrationer og tvivl. Også når det bliver farligt. Vi fornemmer et såret menneske. Fanget i sin egen fælde. Den del klarer Binoche fornemt, og den erfarne skuespillerinde er et solidt midtpunkt for den indre, nære og intime del.

Desværre er det ikke nok. Filmen mangler gennemslagskraft hvad angår de levende billeder, og handlingens kringlede ydre spor og mere eller mindre effektive overraskelser forbindes aldrig overbevisende til den indre, indadskuende del, der handler om Claires kriseramte sind og den farlige leg med falske identiteter.

Annonce

Kluntet og overkonstrueret

Jeg skal ikke udelukke, at det har fungeret på skrift. Romanen har jeg til gode. Men stillet over for de intime passagers skrøbelighed virker filmatiseringens ydre handling utilpas kluntet og overkonstrueret på en yderst uengagerede og kold facon.

Resultatet er en uklar film, der serverer lige dele menneskelig sårbarhed og nærvær, mens det labyrintiske cyberspace-thrillerspor død og pine skal ryste publikum rundt i biografsædet. Hvad det sidste angår ligner ”Forført” en fæl maveplasker, der vægter plot over ægte følelser.

”Forført” (Fransk, Originaltitel: ”Celle que vous croyez”). Spilletid: 101 minutter. Tilladt for børn over 11 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Udsigt til coronabenspænd: Fjelstervang vil overvære det sidste slag om skolerne

Annonce