Ringkøbing

Tre piger fuldender vinterferie-udstilling med flinteøkse: Lige, hvad vi ønskede os

Det var en frustrerende formiddag i november, der førte til fundet af flinteøksen. Foto: Jørgen Kirk.

Tilbage i november fandt tre piger fra Ringkøbing Skole en 5000 år gammel flinteøkse. Torsdag kom den på museum. - Vi har talt ned til i dag, siger pigerne fra 3.b.

Ringkøbing: Lyden er ikke til at tage fejl af. Hele 3.a og 3.b fra Ringkøbing Skole vælter ned af trappen og ind i museumssalen.

Det regner udenfor, og de mange elever er gået fra skolen ind til museet. Så det er svært at komme rundt på gulvet, fordi de mange elever har travlt med at få refleksvest af, jakke af, sko af, overtræksbukser af og sko på igen.

- Lars?

- Lars? Hvad er det?

- Lars, hvad er det for noget?

Ja, der er bud efter arkæolog Lars Christian Bentsen. Han har tidligere på dagen været ude på skolen for at fortælle tredje klasse om stenalderen.

- Det var så fedt. De spurgte løs, og de havde mange gode spørgsmål. "Gik man i skole i stenalderen?" for eksempel. De havde også en stor baggrundsviden. Det var en fornøjelse, siger han.

Så snart de vidste, at det var en flinteøkse, kontaktede pigernes lærer Ringkøbing-Skjern Museum. Foto: Jørgen Kirk.

Lille hvid sten

Og stenalderen er en tidsalder, de to klasser kender særligt meget til. I november sidste år var de to klasser på tur. De havde haft om stenalderen i skolen, og nu skulle de ud for at se, om de selv kunne finde minder fra fortiden.

For Lucia Grønberg Faurbye, Caroline Binderup Mark og Ingrid Tang Lauridsen fra 3.b var det en meget frustrerende dag. De havde ikke fundet noget endnu, og derfor satte Caroline og Ingrid sig på knæ, fordi de var ved at give op.

- Da jeg sad på knæ, så jeg en lille hvid sten. Jeg tog Lucias skovl og gravede den fri. Den var slet ikke så lille alligevel, og så havde den lidt streger på. Jeg tog den med hen til vores lærer for at vise hende den, fortalte Ingrid tilbage i november.

Museet kan ikke gemme alt, der bliver fundet, men de vil gerne registrere fundene og på den måde gemme den viden, som de indeholder. Foto: Jørgen Kirk.

Ferieudstilling

Det er netop den lille hvide sten, der er grunden til, at tredje årgang er på museum i dag. Alle fund fra novemberdagen blev gemt og vist frem til en arkæolog, der lagde vejen fordi Ringkøbing Skole.

- Da arkæologen sagde, at det var en flinteøkse, så gik vores lærer helt amok, fortalte Lucia tilbage i november.

Derfor tog pigernes lærer kontakt til Ringkøbing-Skjern Museum, og i anledning af vinterferien bliver pigernes 5000 år gamle flinteøkse udstillet på museet.

Pigernes flinteøkse fik ørespladsen på den højeste træstub i udstillingen. Det er den forrest i billedet. Foto: Jørgen Kirk.

Gemmer viden

Efter vinterferien får pigerne øksen tilbage.

- Vi har allerede mange flinteøkser, så vi beholder dem kun, hvis de er helt særlige, siger historiker Caroline Larsen, der har lavet pigernes udstilling.

- Det er hyggeligt, når børn gider historie og bliver en del af det. Derfor vil vi gerne udstille øksen i vinterferien. Så kan børnene komme herind sammen med deres familie og vise den frem, siger hun.

Grunden til, at museet ikke beholder flinteøksen, er, at de har mange i forvejen. Den har også fået mange slag fra en plov gennem tiden, så den er ikke i den bedste stand.

Museet har heller ikke plads til at gemme alt, hvad der bliver fundet.

- Vi registrerer det, men vi bliver nødt til at prioritere. Vi gemmer den viden, en ting indeholder, og så får folk den tilbage igen. Og man er altid velkommen til at kontakte os, hvis man har noget derhjemme, siger Lars Bentsen.

Når man låner noget til museet, skal man selvfølgelig underskrive en låneaftale. Arkæolog Lars Bentsen er i gang med at gøre Lucia, Caroline og Ingrids klar. Foto: Ringkøbing-Skjern Museum.

Øksen på plads

Men udstillingen er ikke helt færdig, da 3.a og 3.b vælter ind gennem døren. På et lille podie midt i salen står nogle små træstubbe og sten. To økseskafter ligger over kors. På den ene af træstubbene ligger der et øksehoved, men på ærespladsen - den højeste stub - ligger der ikke noget endnu.

Ingrid, Lucia og Caroline skal selv have æren af at lægge deres økse på plads. Med store smil og koncentration fuldender de udstillingen.

- Det er rigtig dejligt, at vores økse bliver udstillet, siger Caroline.

- Ja, det var det, vi havde ønsket os, siger Lucia.

- Jeg har talt ned, siden vi fik det at vide. Det var fedt, at vi selv fik lov at lægge den på, istemmer Ingrid.

- Jeg føler mig næsten helt voksen, siger Lucia.

Lars Bentsen får hjælp fra et par af de andre elever til at sætte en glasmontre over den fine udstilling.

Låneaftale underskrives

Inden turen går tilbage til skolen, er der lige nogle ting, der skal på plads først.

- Fordi vi har fået lov til at udstille jeres flinteøkse, så skal I tre selvfølgelig have en lille ting, siger Caroline Larsen.

Hun overrækker pigerne en konvolut hver. Den indeholder to billetter til Ringkøbing-Skjern Museum.

- Så kan I tage mor og far eller bedsteforældre med herind og vise dem flinteøksen, siger hun.

Det falder i god jord, og de planlægger alle tre at lægge vejen forbi i vinterferien.

- Jeg skal have hele min familie med, siger Caroline.

- Jeg vil herind med min farmor. Hun er lidt interesseret i stenalderen, siger Lucia.

- Jeg tror min mormor og morfar skal med. De kan godt lide meget gamle ting, siger Ingrid.

Til sidst kommer en vigtig del. Lars Bentsen skal sammen med pigerne registrere fundet. Han finder sin computer frem og får med hjælp sat et kryds det helt rigtige sted på danmarkskortet, så man også om hundrede år kan se, hvor flinteøksen blev fundet.

Og så hiver han en låneaftale frem.

- Fordi når man sådan låner noget til museet, så underskriver man en aftale, siger han.

Han skriver skolens navn, og hvad museet har lånt. Til sidst sætter han sin underskrift på papiret, og Ingrid, Caroline og Lucia får lov til det samme.

0/0
Ringkøbing

Erhvervsfolk køber gammelt posthus: Vores ultimative drøm er et diskotek

Ringkøbing

2 x 10 hurtige til Hingerne

Ringkøbing

På vej: Påskefarver og summende venner

Ringkøbing

John Fisker nummer 2 på direktørrangliste

Erhverv

Mini Bazar genåbnet - ny ejer er ikke bekymret for hærværk

Ringkøbing

Damtoften har fået sin egen hjertestarter

Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Ringkøbing

Odd Fellow åbner for hemmelighederne