Annonce
Mad og drikke

Tre opskrifter: Spis ukrudtet i haven

Opskrifter fra bogen "Spis dit ukrudt" af Anemette Olesen. Fotos: Lana Ohrimenko

Med Anemette Olesens kogebog "Spis dit ukrudt" kan du blive inspireret til at udnytte ukrudtet, når du alligevel fjerner det fra bede eller græsplæne i haven. Selv i november kan man finder vilde, spiselige urter i haven, for eksempel fuglegræs, skvalderkål og kløver. Her er tre opskrifter fra "Spis dit ukrudt":

Annonce

Kartoffelmuffins med fuglegræs

Kartoffelmuffins. Foto: Lana Ohrimenko

Ingredienser:

200 g kartoffelmos

2 æg

2 spsk fløde

1 tsk urtesalt

1 dl hakkede blade og stængler af fuglegræs.

Fremgangsmåde:

Kom alle dele i en skål og rør godt sammen . Fordel massen i smurte muffinsforme og bag dem gyldne ved 200 grader i cirka 12 minutter . Vend dem ud af forme ved servering og server både kold og varm.

Kløverpandekager

Kløverpandekager. Foto: Lana Ohrimenko

Ingredienser:

1 dl kløver, eventuelt både blade og blomst

125 g mel

3 dl mælk

2 æg

½ tsk salt

30 g smør

1 tsk vanille

Fremgangsmåde:

Finhak kløveren. Bland de findelte kløverdele med melet og rør mælken i dejen. Pisk dernæst et æg i dejen og rør godt efter hvert æg. Kom salt og vanille i dejen. Smelt smørret på en pande. Kun en lille klat til hver pandekage. Lad dejen hvile i cirka 20 minutter før den bruges. Tilføj eventuelt dejen 1 dl hvidtøl, hvis den synes for tung og tør. Pandekagerne kan rulles sammen og drysses med kløverblomsterblade.

Skvalderkålspesto

Skvalderkålpesto. Foto: Lana Ohrimenko

Ingredienser:

4 dl friske skvalderkålsblade

2 dl olivenolie eller tidselolie

2 spsk parmesanost

12 grønne oliven

Eventuelt 2 spsk syltede hvidløg

Eventuelt 1 buket basilikum

Fremgangsmåde:

Skvalderkålsblade samt olie finthakkes til en lind pasta på foodprocessor. Der tilsættes parmesan og oliven samt syltede hvidløg. Finhak og smag pestoen til med lidt creme fraiche. Brug pesto i stedet for smør på brødet eller som ingrediens i dressinger og kolde saucer. Skvalderkålsbladene drøjer smagen af basilikum, hvis der tilsættes ligeså meget basilikum som blade af skvalderkål.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Udvikling: Det er vores butik - vi har selv skabt den

Læserbrev: I eftersommeren 2018 mistede vi i Stauning vores brugsforening, hvor folk havde handlet gennem mere end 100 år. Tankstationen lukkede også. Det var en ringe trøst, at COOP-koncernen – tilsyneladende uden mange tanker om sine dybeste rødder – var i gang med at lade sine brugser i en lang række landsbyer gå konkurs. Som én af os i Stauning med velplaceret ironi udtrykte det: ’Det er da vist ligesom en so, der æder sine egne grise’. Men ulykken tog ikke gå-på-modet fra os. Tværtimod var der folk i Stauning, som omgående tog initiativet. De gik på med krum hals. De samlede Staunings kræfter. De fik ting til at ske. Der er nemlig det ved det, at det dér med at få noget til at ske - det ligger nærmest indbygget i Staunings DNA. Derfor skete det, at vi allerede i foråret 2019 – bare et halvt år efter brugsens lukning – kunne byde benzinselskabet Go’on velkommen til Stauning. Biler begyndte igen at dreje ind. Der var igen aktivitet. Og nu på lørdag, 23. november, sker der det, at vores nye købmand kan byde os velkommen – og vi ham – i en topmoderne dagligvareforretning, der er gennemgribende renoveret fra A til Z af professionelle håndværkere. Herudover har mange forskellige frivillige bidraget med oprydning, rengøring, opstilling af inventar - og sat 2500 varenumre på de rette hylder efter købmandens anvisninger. Det er mærkeligt at tænke på – ja, egentligt fantastisk, alt det der er nået på godt et år i et gnidningsløst og humørfyldt samarbejde. Det hele er nået, takket være stauningboernes kæmpeindsats, også økonomisk. Lige efter brugsens lukning strittede initiativerne naturligt nok lidt i alle retninger. Set udefra lignede det måske lidt situationen, når man kradser lidt med en pind i en myretue. Men ligesom myrer hurtigt organiserer sig og får skaderne repareret, når ødelæggelsens pind har kradset i deres tue, så samlede også Stauning sig hurtigt om det væsentlige: nemlig at få samlet økonomi nok til at købe det gamle nedlagte mejeri midt i byen, hvor brugsen havde butik fra omkring 1970. Og selve målet, det lå fast helt fra starten: senest ved udgangen af 2019, så skulle der igen være dagligvarebutik her i Stauning. At det mål er nået, det siger noget meget vigtigt om Stauning. Først og fremmest siger det, at vi er i stand til at samle os og stå sammen for at få ting til at ske. Men ligeså vigtigt: i Stauning har vi folk iblandt os, der besidder de mange vidt forskellige kompetencer, der gør det muligt at tingene faktisk også kommer til at ske – bliver til virkelighed. Det skal vi huske at fortælle hinanden, når vi går rundt og handler med vores nye købmand i vores nye butik. For den fortælling er en vigtig del af vores fælles historie. Den må vi aldrig glemme. Ligesom den gamle brugsforening, som vore forgængere for 100 år siden gik sammen om at skabe, blev en vigtig del af deres fælles historie. Men nu er det vores butik. Vi har selv skabt den. Den er vores værk. Det var os, der fik det til at ske. Uden os, så var vores butik der ikke. Og uden os – så er butikken der ikke! Det er også værd at minde hinanden om. Butikken har brug for os. Og vi har brug for butikken. Det var jo derfor, vi sørgede for, at den kom.

Annonce