Annonce
Ringkøbing

Tre kvinder har skitserne klar: Kunstprojekt til 400.000 kroner skal skabe nyt liv i kirkehus

Formanden for menighedsrådet ved Ringkøbing Kirke, Lars Hansson (t.v.), og formanden for kirkens kunstudvalg, Svend Aage Hoppe, ser frem til at få et smukt kunstværk op at hænge på den store væg i kirkehuset. Foto: Johan Gadegaard
Kunstudvalget ved Ringkøbing Kirke har planer om at forskønne kirkehuset med en syv kvadratmeter stor billedfrise. Målet er at kunne invitere til fernisering i slutningen af 2021.
Annonce

Ringkøbing: Lad os bare sige det, som det er. Den ubrudte, godt ni meter lange langside, der er en del af indgangspartiet i Ringkøbing Kirkehus, er ikke videre køn.

Det eneste, der pynter lidt på det lysegrå murværk, er et beskedent skilt med teksten 'Henstillen af cykler forbudt.'

- Det er en væg, der skriger på et eller andet, siger formanden for menighedsrådet, Lars Hansson.

Budskabet er forlængst fanget i kirkens kunstudvalg, der har ambitiøse planer om at få et unikt værk installeret på væggen. Skitserne er tegnet til en billedfrise, der kommer til at bestå af syv elementer på hver én gang én meter.

- Vi har arbejdet på det siden indvielsen af kirkehuset i november 2016, og vi har fået stor opbakning til projektet i menighedsrådet, siger Svend Aage Hoppe, der er formand for kunstudvalget og medlem af menighedsrådet.

Menighedsrådet har sagt, at det er en god idé, men vi har ikke kapital til at finansiere det selv. Vi skal ud at skaffe penge.

Lars Hansson

Annonce

Arne Haugen-inspiration

Det nye værk er inspireret af Ringkøbing Kirkes alterbillede, der i midten af 90’erne blev malet af kunstneren Arne Haugen Sørensen. Han blev dengang bestilt til at skildre opstandelsen, og billedet viser et menneske, som løftes op af graven af Guds hænder.

I arbejdet med at nå frem til den helt rette udsmykning i kirkehuset har kunstudvalget været i kreativ dialog med sognepræst i Holstebro, Søren Nielsen, der har et passioneret forhold til Arne Haugen Sørensens arbejde som kunstner.

- Ja, det er faktisk Sørens idé, siger Svend Aage Hoppe om den store, kunstneriske opgave, der nu er lagt i hænderne på tre kvinder.

Caroline Krabbe står for at skulle levere to billeder med akryl på lærred, Luise Haugen bidrager med to billeder med silkepapir og akryl på lærred, mens tre keramiske relieffer skabt af Dorthe Steenbuch Krabbe bliver brydningsfelter i den syv meter lange frise.

Annonce

Løber en lille risiko

Lige nu er der udelukkende tale om skitser til projektet, der kræver en samlet finansiering på omkring 400.000 kroner for at kunne blive til virkelighed.

Med i prisen er blandt andet også en ny baggrundfarve på den store væg og installering af belysning.

- Menighedsrådet har sagt, at det er en god idé, men vi har ikke kapital til at finansiere det selv. Vi skal ud at skaffe penge, siger Lars Hansson.

På nuværende tidspunkt er der, som han udtrykker det, 'investeret en mindre sum til skitser':

- Det er den lille risiko, vi løber, hvis det ikke bliver til noget, tilføjer formanden for menighedsrådet ved Ringkøbing Kirke.

Der er dog en tro på, at det nok skal lykkes at få pengene i hus.

Lige nu er kunstudvalget ved at forberede en ansøgning til Statens Kunstfond, der har en særlig pulje, som støtter kunst i det offentlige rum.

Søren Nielsen, der er sognepræst i Holstebro, har bidraget med nyttig inspiration til valget af et nyt kunstværk til Ringkøbing Kirkehus. Selvsamme sted var Søren Nielsen faktisk inviteret til at holde foredrag i torsdags om kunstneren Arne Haugen Sørensen, men foredraget blev - som så meget andet - aflyst på grund af frygten for spredning af corona-virus. Foto: Morten Stricker
Annonce

Håb om blåstempling

Ved valget af ansøgere, der får økonomisk støtte, lægger Statens Kunstfond blandt andet vægt på, at 'I skal som fremtidige ejere af kunstværket påtage jer ansvaret for, at værket opnår lokal forankring og betydning i værkets levetid.'

Det er da netop også en klar vision i såvel kunstudvalget som menighedsrådet, at den markante billedfrise kan få både Ringkøbing-borgere og turister til at kigge inden for i kirkehuset midt i byen.

- Vi håber, at vi kan holde fernisering i slutningen af 2021, siger Svend Aage Hoppe.

Tidsplanen afhænger dog i høj grad af de svar, der kommer fra forskellige fonde:

- Det er klart, at hvis Statens Kunstfond siger ja, så vil det være en blåstempling, og så kan det blive nemmere at få andre til også at investere i projektet, siger Lars Hansson, der gerne ser, at det lokale erhvervsliv også byder sig til med bidrag til den tiltænkte udsmykning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce