Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tre gode råd: Sådan kan du styrke dit parforhold

Psykolog og direktør i Center for Familieudvikling, Mattias Stølen Due. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Coronakrisen kan slide på kærligheden, fordi mange par går mere op og ned ad hinanden. Mattias Stølen Due, der er psykolog og direktør ved Center for Familieudvikling, giver her tre god råd til at styrke parforholdet.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Når hverdagen går op i onlinemøder, hjemmeskole og børnepasning, kan parforholdet nemt ryge i baggrunden.

Mattias Stølen Due, der er psykolog og direktør ved Center for Familieudvikling samt forfatter til bogen"Pas på parforholdet", giver på dr.dk disse tre råd til, hvordan man kan styrke sit parforhold til blandt andet at klare coronakrisen.

1 Lav en månedlig status på forholdet

Nøglen til at passe på parforholdet ligger i, at du og din partner sætter tid af til en samtale om det, der kan være sårbart og svært. Uanset om det er børneopdragelse, sex eller coronakrisen.

- De fleste par vil have godt af fra tid til anden at tage temperaturen på, hvordan det går. For nogen er det nok at tage en overordnet refleksion en gang om året, men de allerfleste vil have gavn og glæde af at gøre det en gang om måneden.

- I skal være enige om et tidspunkt for, hvornår I har samtalen og måske også beslutte jer for en tidsramme. Ellers risikerer I, at alle diskussionerne er noget, der opstår tilfældigt og kommer ind fra højre på tidspunkter, der absolut ikke er særlig hensigtsmæssige.

- Vi prioriterer at gå til fitness og sætte vennerne i kalenderen. Det gør vi, fordi det er værdibaseret - fordi vi godt vil træne og se vores venner. Men den tid, vi har til hinanden, hvor vi taler om parforholdet, bliver ofte til en tilfældig tid.

2 Vær nysgerrig på din partner

Når I sætter jer ned og har samtalen om jeres parforhold, er det vigtigt, at du viser en stor grad af nysgerrighed, og at du godt vil lytte.

- Vi skal være interesserede i at lytte til den anden, også selvom vores partner mener noget, som, vi synes, er fuldstændig galt afmarcheret. Man skal vise interesse og nysgerrighed, også når man er uenig.

Ifølge Mattias Stølen Due mister mange par, der har været sammen i fem, 10 eller 20 år interessen for hinanden. Og når de er uenige, har de ofte en tendens til at blive kritiske i stedet for at lytte.

- Vi skal genbruge noget af den nysgerrighed, vi bragte ind i forholdet, da vi mødte hinanden og turde stille spørgsmål med et åbent sind og milde øjne, også selvom vi tænker anderledes, siger han.

3 Vis taknemmelighed

Det behøver ikke kun være i form af gaver, at du viser, hvor meget du sætter pris på din partner, mener Mattias Stølen Due.

- Jeg vil også opfordre til, at man i det hele taget er mere generøs med ordene, viser større taknemmelighed og fortæller hinanden noget mere, hvad man sætter pris på og værdsætter.

- Og det behøver ikke tage mere end otte sekunder. Det handler bare om at sige: "Tusind tak, fordi du igen i dag har lavet god aftensmad eller har været en god mor til vores børn." Det behøver ikke tage lang tid, men kan have en enorm stor effekt, siger han.

Kilde: dr.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Redningsmand kom til hjælp i klipklapper og fik bøvl for det: Nu er han vandværkets nye driftschef

Debat

Nej tak til ufinansierede skattelettelser

Ringkøbing-Skjern

I næste uge får tusindvis af kommunens borgere nyt internet og tv-signal: Sådan skal du forholde dig

Annonce