Mad og drikke

Klar til grillen: Tre frugtbomber og klassisk IPA til en lang varm sommer

Foto: Morten Stricker/Scanpix
Vi kan takke en russisk zar og to amerikanske bryggere for sommerens friske ale og læskende bryg til det hårde arbejde ved grillen.

Hylden står snart i blomst, en lang sommer venter forude med bøffer og forårsløg på grillen, og ugens oktet af stærkt humlede øl er med en enkelt undtagelse perfekte til årstiden.

India pale ale hedder øltypen med en trio af new england pale ale - NEIPA blandt entusiaster - skudt ind som et flower power-indslag af mælket-hvide bryg med duftnoter af ananas, grape og kokos i en grad, at man næsten ser en senfirser-udgave af Tom Cruise jonglere med sprutflaskerne i “Cocktail”.

Men vi skal længere tilbage i tid for at finde inspirationen til en af testens mest flamboyante bryg - Ugly Ducks Fuzz Impala - som har fået, hvad den kunne trække af citra-, galaxy- og mosaic-humle med inspiration fra 1960’ernes Chevrolet Impala og 1970’ernes guitarrock med fuzz-pedalen, som giver pels på tonerne.

Boldbane for verbal-artister

India pale ale er bryggerens legeplads med store mængder humle, og øltypen er også en fin boldbane for verbal-artisterne og grafikerne i bryggeriernes afdelinger for markedsføring. Men i tilfældet Fuzz Impala passer inspirationen meget godt med udtrykket i en øl, der er fyldig og krøllet som Jimi Hendrix i "Purple Haze” - og en Donald Trump på fronten af Fanø Bryghus' Mango Mussolini er i særklasse.

India pale ale er en stærkt humlet øltype, som bryggerierne i England udviklede til det indiske marked omkring 1840, da den russiske zar havde forbudt import af øl fra England. Bryggerne var på udkig efter et nyt marked, og vi kan takke datidens storpolitik for, at vi i dag kan nyde disse dejlige humlede øl.

Men det er nok for meget at håbe, at trakasserierne med Putin omkring Baltic Pipe kan kaste en ny øltype af sig ...

Udfordringen for bryggerne i midten af 1800-tallet var at få øllen frem til kunderne i en fornuftig tilstand, og en stor mængde humleblomster sikrede smagen efter den lange sejlads frem til Colombo, Calcutta og andre steder med fugtig hede, hvor en øl med friskhed og bitterhed kan være til gavn.

Alchemist

New england india pale ale, eller bare NEIPA, er et relativt nyt skud på stammen og en slags IPA på syre. John Kimmich fra bryggeriet Alchemist i Vermont, USA, startede bølgen af frugtige øl med lav bitterhed i 2011 ved at hælde sin Heady Topper på dåse, så den nåede ud til et større publikum. Tidligere skulle folk køre til brewpubben for at købe øllen.

Den nye øltype fik også luft under vingerne, fordi en af John Kimmichs stamkunder, Shaun Hill, etablerede Hill Farmstead og begyndte at brygge den nye øltype.

De frugtige, uklare øl er også ved at slå igennem herhjemme takket være bryggerier som Ugly Duck på Nordfyn, Fanø Bryghus, Mikkeler og Anders Kissmeyer, som leder craft beer-afdelingen hos Royal Unibrew. Her tilsætter bryggerne også store mængder af dyr, amerikansk humle til sidst i brygprocessen for at få en frugtig øl med masser af citrus og tropisk frugt foruden den lave bitterhed, og proteinerne fra eksempelvis havre og hvede giver sammen med humlechokket den mælkede, uklare farve - det er altså ikke en fejl i øllen ...

25 miles fra bryggeriet

Udfordringen for bryggerne i dag er sjovt nok den samme som i det gamle England. Den store mængde af sent tilsat humle betyder, at man skal tjekke datoen på øllen og drikke den inden for halvanden måned, for øllen mister smag med tiden og vinder ikke nuancer, som mørke øl med høj alkohol kan gøre det.

John Kimmich fra The Alchemist distribuerer i øvrigt kun sin NEIPA inden for 25 miles fra bryggeriet for at sikre kvaliteten, så det er næsten med øltypen, som man ser skrevet på nogle vinetiketter: Den skal drikkes øjeblikkeligt.

Man kan med fordel gemme Skagen Bryghus’ stoutlignende bud på en IPA til efterårets køkken eller en sen aftenstund, men resten af flokken matcher en solbeskinnet terrasse og vil være perfekt og læskende underholdning under sommerens hårde arbejde ved webergrillen.

Om man så senere finder plads til de stærkt frugtige øl under spisningen er en anden sag. Et bud kunne være det asiatiske køkken med noget kokosmælk eller en omgang spicy barbecue-kylling.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce