Mad og drikke

Klar til grillen: Tre frugtbomber og klassisk IPA til en lang varm sommer

Foto: Morten Stricker/Scanpix
Vi kan takke en russisk zar og to amerikanske bryggere for sommerens friske ale og læskende bryg til det hårde arbejde ved grillen.

Hylden står snart i blomst, en lang sommer venter forude med bøffer og forårsløg på grillen, og ugens oktet af stærkt humlede øl er med en enkelt undtagelse perfekte til årstiden.

India pale ale hedder øltypen med en trio af new england pale ale - NEIPA blandt entusiaster - skudt ind som et flower power-indslag af mælket-hvide bryg med duftnoter af ananas, grape og kokos i en grad, at man næsten ser en senfirser-udgave af Tom Cruise jonglere med sprutflaskerne i “Cocktail”.

Men vi skal længere tilbage i tid for at finde inspirationen til en af testens mest flamboyante bryg - Ugly Ducks Fuzz Impala - som har fået, hvad den kunne trække af citra-, galaxy- og mosaic-humle med inspiration fra 1960’ernes Chevrolet Impala og 1970’ernes guitarrock med fuzz-pedalen, som giver pels på tonerne.

Boldbane for verbal-artister

India pale ale er bryggerens legeplads med store mængder humle, og øltypen er også en fin boldbane for verbal-artisterne og grafikerne i bryggeriernes afdelinger for markedsføring. Men i tilfældet Fuzz Impala passer inspirationen meget godt med udtrykket i en øl, der er fyldig og krøllet som Jimi Hendrix i "Purple Haze” - og en Donald Trump på fronten af Fanø Bryghus' Mango Mussolini er i særklasse.

India pale ale er en stærkt humlet øltype, som bryggerierne i England udviklede til det indiske marked omkring 1840, da den russiske zar havde forbudt import af øl fra England. Bryggerne var på udkig efter et nyt marked, og vi kan takke datidens storpolitik for, at vi i dag kan nyde disse dejlige humlede øl.

Men det er nok for meget at håbe, at trakasserierne med Putin omkring Baltic Pipe kan kaste en ny øltype af sig ...

Udfordringen for bryggerne i midten af 1800-tallet var at få øllen frem til kunderne i en fornuftig tilstand, og en stor mængde humleblomster sikrede smagen efter den lange sejlads frem til Colombo, Calcutta og andre steder med fugtig hede, hvor en øl med friskhed og bitterhed kan være til gavn.

Alchemist

New england india pale ale, eller bare NEIPA, er et relativt nyt skud på stammen og en slags IPA på syre. John Kimmich fra bryggeriet Alchemist i Vermont, USA, startede bølgen af frugtige øl med lav bitterhed i 2011 ved at hælde sin Heady Topper på dåse, så den nåede ud til et større publikum. Tidligere skulle folk køre til brewpubben for at købe øllen.

Den nye øltype fik også luft under vingerne, fordi en af John Kimmichs stamkunder, Shaun Hill, etablerede Hill Farmstead og begyndte at brygge den nye øltype.

De frugtige, uklare øl er også ved at slå igennem herhjemme takket være bryggerier som Ugly Duck på Nordfyn, Fanø Bryghus, Mikkeler og Anders Kissmeyer, som leder craft beer-afdelingen hos Royal Unibrew. Her tilsætter bryggerne også store mængder af dyr, amerikansk humle til sidst i brygprocessen for at få en frugtig øl med masser af citrus og tropisk frugt foruden den lave bitterhed, og proteinerne fra eksempelvis havre og hvede giver sammen med humlechokket den mælkede, uklare farve - det er altså ikke en fejl i øllen ...

25 miles fra bryggeriet

Udfordringen for bryggerne i dag er sjovt nok den samme som i det gamle England. Den store mængde af sent tilsat humle betyder, at man skal tjekke datoen på øllen og drikke den inden for halvanden måned, for øllen mister smag med tiden og vinder ikke nuancer, som mørke øl med høj alkohol kan gøre det.

John Kimmich fra The Alchemist distribuerer i øvrigt kun sin NEIPA inden for 25 miles fra bryggeriet for at sikre kvaliteten, så det er næsten med øltypen, som man ser skrevet på nogle vinetiketter: Den skal drikkes øjeblikkeligt.

Man kan med fordel gemme Skagen Bryghus’ stoutlignende bud på en IPA til efterårets køkken eller en sen aftenstund, men resten af flokken matcher en solbeskinnet terrasse og vil være perfekt og læskende underholdning under sommerens hårde arbejde ved webergrillen.

Om man så senere finder plads til de stærkt frugtige øl under spisningen er en anden sag. Et bud kunne være det asiatiske køkken med noget kokosmælk eller en omgang spicy barbecue-kylling.

0/0
Forsiden netop nu
Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Ringkøbing

Kom til sommerspinning under åben himmel i Ringkøbing

Livsstil For abonnenter

Lisbeth Østergaard: Du skal kunne finde lykken i leverpostejslivet

Skjern

Det er for børn: Skovlykke indvier træværksted

Erhverv For abonnenter

Hvide Sande-rejernes talsmand: En reje, der er fanget i Danmark, skal man da smage

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte

Ringkøbing For abonnenter

Ringkøbing K's eneste beboer drømmer om naboer: Jeg vil så gerne dele alt det her med andre

Kultur

119 år gammel klitgård er svær at sælge: Nu vil ejer have den revet ned

Ringkøbing For abonnenter

"Hvor er hampen?": Ringkøbing-par har hejst Christiania-flag over en del af haven