Annonce
Kultur

Tre af Trapholts fællesværker

Trapholts tre fællesværker. Fotos: Maria Tuxen Hedegaard, Chresten Bergh og Michael Svenningsen

Når de hundredvis af deltagere har afleveret deres broderede bidrag til "Grænseløse Sting", bliver værket udstillet i Trapholts høje udstillingsrum Rotunden. Det er ikke første gang, at Trapholt har kombineret håndarbejde og design og skabt kunstværker, som almindelige mennesker har bidraget til.

Annonce
"Maskernes Monument" blev strikket af deltagere fra de syv kommuner i Trekantområdet. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

1. "Maskernes Monument"

I 2015 bidrog 700 strikkende mennesker fra Trekantområdet til Maskernes Monument. Under vejledning af kunstneren Isabel Berglund deltog byerne Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle til kunstværket. Værket blev skabt som en stafet på tværs af byerne ved workshops, hvor borgerne strikkede til hinanden fra by til by.

Maskernes Monument blev vist i de seks byer i løbet af Trekantområdets Festuge i august 2015 og efterfølgende udstillet på Trapholt. Værket indgår nu i Trapholts samling.

2. "Waste Time"

Waste Time-stellet er skabt af den danske kunstner Anja Franke i samarbejde med Trapholt. Stellet blev skabt af hvidt porcelæn, som folk ikke længere ville have. Anja Franke inviterede folk til workshops, hvor de kunne "spilde tiden" på at male porcelænet i blå mønstre.

På den måde blev det kasserede stel, til en værdifuld helhed, der kunne bruges på ny.

I løbet af 2016 besøgte kunstneren de syv kommuner i Trekantområdet og afholdt workshops, hvor syriske flygtninge kom med mad, danskere kom med hvidt porcelæn, man spiste sammen, vaskede op og derefter malede stellet med ultramarinblå. Stellet blev udstillet på Trapholt og i forbindelse med Trekantområdets Festuge, samt på kulturmødet på Mors.

Anja Franke skabte sammen med mennesker fra hele verden genbrugstellet "Waste Time". Det blev udstillet på Trapholt. Foto: Chresten Bergh

3. "Tingsted"

311 trædrejere har bidraget til værket "Tingsted", der for tiden er udstillet på Trapholt. Det er designer Rasmus Bækkel Fex, der står bag installationen.943 unikke drejede pinde er sat sammen til en enorm installation, som kan opleves i rotunden, Trapholts runde, høje udstillingsrum.

Idéen bag er at gøre opmærksom på håndværket at dreje i træ. Designeren bag ønsker at få de drejede elementer tilbage i dansk møbeldesign på en tidssvarende og moderne måde.

Tingsted kan opleves indtil 10. maj 2020.

"Tingsted"-installationen på Trapholt i Kolding. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev For abonnenter

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Annonce