Erhverv

Traktoren skal helst være John Deere – men ikke for enhver pris

Martin Nielsen og hans forældre dyrker hele 1100 hektarer jord i det midtjyske, knap halvdelen kartofler. "Enggaardens Kartofler" ejer to mejetærskere og otte traktorer, alle sammen grønne John Deere-maskiner. Foto: Thomas Maxe
Enggaardens Kartofler er med sine 1100 hektarer planteavl en af de gode John Deere-kunder, men det vækker bekymring, at der nu kun er én importør i Danmark.

ILSKOV: Det er en god dag for kartoflerne: Solen skinner, og vinden har lagt sig.

På en af de store marker i det midtjyske har de tidlige sorter lige fået taget plastik-vinterfrakken af. Det var ellers tæt på, at nattefrostens comeback havde taget pusten fra planterne.

- Temperaturen ved jordoverfladen kom ned på minus én grad, så vi måtte leje en helikopter. Den fløj ind over markerne og blæste varmere luft ned over planterne, og så undgik vi, at de tog skade, fortæller Martin Nielsen, der er medejer af "Enggardens Kartofler".

Jo, det er store forhold. 1100 hektarer dyrker han og familien, heraf 500 hektarer med kartofler, som bliver sorteret og solgt fra egen sorteringscentral – tidligere kendt som Ilskov Kartoffelcentral.

Og Enggaardens to mejetærskere, de otte traktorer og marksprøjterne er alle sammen af mærket John Deere, købt hos Herborg Smede- og Maskinforretning.

- Det er ikke så tit, at nogen skifter mærke. Som man siger herude på landet: ”Sådan gjorde far altid, så det gør jeg også”, siger Martin Nielsen og slår en hjertelig latter op.

Vi kan ikke tillade os at tage en højere pris end markedet, så vi kommer ikke til at sætte priserne over markedsniveauet.

Morten Buus, adm. direktør for Semler Agro, som nu bliver dansk eneimportør af John Deere-landbrugsmaskiner.

Service er vigtigere end mærket

Men strengt taget kunne det såmænd lige så godt have været Fendt, New Hollander eller et helt tredje mærke, som de var blevet glade for på Enggaarden. Det handler mere om de menneskelige relationer.

- Det handler ikke kun om, hvilket mærke traktoren er, men i høj grad om den service, man får hos forhandleren. Vi har altid haft et rigtig godt personligt forhold til folkene i Herborg, og vi er altid blevet behandlet godt. Vi arbejder i perioder i døgndrift, og det er helt afgørende, at vi kan have tillid til, at når vi ringer og fortæller, at en traktor har sprængt toppakningen, så kommer de med det samme med en lånetraktor og tager den anden med hjem til reparation, siger Martin Nielsen.

Han er egentlig ikke så bekymret over, at Semler Agro bliver eneforhandler af fabriksnye John Deere-landbrugsmaskiner. Men han er spændt på, om det vil få betydning for serviceaftalerne.

- Vi vil selvfølgelig holde øje med, om prisen ryger i vejret. Men vi vil især lægge vægt på, at ”Herborg-ånden” fortsætter. Vi kan godt have en sjov og hyggelig snak med sælgerne, men i Herborg forstår de, at når det er alvor, så er det altså alvor, siger Martin Nielsen.

Enggaardens Kartofler har lige købt tre nye John Deere-traktorer her i foråret med tilhørende serviceaftale. Martin Nielsen håber, at den næste traktor også bliver ”én af de grønne”, men altså: Ikke for enhver pris.

Ingen grund til uro

Erhverv+ har talt med Morten Buus, adm. direktør for Semler Agro, som har overtaget 51 procent af aktierne i vestjyske Herborg Smede- og Maskinforretning.

Han forstår godt de mange spørgsmål, som opstår, når koncernen har købt sig ind i en 43 år gammel forretning. Men kunderne behøver ikke bekymre sig for hverken serviceniveau eller pris, forsikrer han.

- Der er fuld konkurrence i Danmark, også på serviceområdet, blandt andet fra andre forhandlere. Vi kan ikke tillade os at tage en højere pris end markedet, så vi kommer ikke til at sætte priserne over markedsniveauet. Hvis du ikke er dygtig nok, så forsvinder kunderne og går andre steder hen, så vi vil være skarpe på både service og kvalitet, forsikrer han.

Semler Agro-direktøren bekræfter, at alle eksisterende servicekontrakter fortsætter uændret, ligesom Herborg Smede- og Maskinforretning også fortsat have sit gamle navn stående på facaden.

0/0
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Hilde-sagen diskuteret i udvalg: Loven er overholdt siger udvalgsformand

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen